Jako ciągle uczący się młody piwowar często przeglądam różne strony internetowe, z których chcę się czegoś dowiedzieć. I zastanawiają mnie między innymi duże rozbieżności pomiędzy wzorcami stylów piw a spotykanymi recepturami, jak i pomiędzy składami surowców na piwo w tym samym stylu w różnych źródłach - sklepach.
Pierwszy z brzegu przykład - Alt. Według BJCP (wg. nadych na piwo.org): "Typowo tworzone na słodzie pilzeńskim i zabarwiane palonym słodem albo słodem ciemnym karmelowym. Może zawierać małe ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego. Chmiele szlachetne. Przeważnie fermentowane przy użyciu mocno odfermentowujących drożdży dolnej fermentacji."
Skład zestawu na Alta wg. BA:
- słód monachijski typ I Weyermann 4,3 kg,
- chmiel aromatyczny Lubelski 100g (granulat),
- drożdże Safbrew S-33 10g,
- wskazówki do warzenia.
Skłąd zestawu na Alta wg. CP:
•Słód monachijski 3,7 kg
•Słód karmelowy jasny 0,3 kg
•Chmiel Marynka, granulat, 50 g
Zalecane drożdże: Safbrew S-33, German Ale
Ja rozumiem, że mogą być różne sposoby na dany styl, ale spotykane rozbieżności są chyba na tyle duże (pi razy oko IBU razy 2), że zastanawiam się czy rzeczywiście ma z nich powstać piwo w tym samym stylu, o zgodności w stosunku do opisu BJCP nie wspominając. O co tu chodzi???
Pierwszy z brzegu przykład - Alt. Według BJCP (wg. nadych na piwo.org): "Typowo tworzone na słodzie pilzeńskim i zabarwiane palonym słodem albo słodem ciemnym karmelowym. Może zawierać małe ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego. Chmiele szlachetne. Przeważnie fermentowane przy użyciu mocno odfermentowujących drożdży dolnej fermentacji."
Skład zestawu na Alta wg. BA:
- słód monachijski typ I Weyermann 4,3 kg,
- chmiel aromatyczny Lubelski 100g (granulat),
- drożdże Safbrew S-33 10g,
- wskazówki do warzenia.
Skłąd zestawu na Alta wg. CP:
•Słód monachijski 3,7 kg
•Słód karmelowy jasny 0,3 kg
•Chmiel Marynka, granulat, 50 g
Zalecane drożdże: Safbrew S-33, German Ale
Ja rozumiem, że mogą być różne sposoby na dany styl, ale spotykane rozbieżności są chyba na tyle duże (pi razy oko IBU razy 2), że zastanawiam się czy rzeczywiście ma z nich powstać piwo w tym samym stylu, o zgodności w stosunku do opisu BJCP nie wspominając. O co tu chodzi???
Comment