Pszenica i dziwny zapach brzeczki
Collapse
X
-
Moje pytanie było do aronjra. Chodzi o to że smak tego piwa jest na tyle kontrowersyjny, że ten chmiel niczego tu nie zmienia.
Do lambików powinno dodawać się stary, zwietrzały, ale właściwie przechowywany (nie śmierdzący) chmiel. Taki chmiel daje mało goryczki, (której rasowy lambik prawie nie ma) ale posiada nadal właściwości konserwujące.
Jak na razie wszystkie czynniki wskazują na to, że się nie będzie nadawał do picia. Zapach jest dość nie przyjemny więc chyba nic z tego nie będzie. Jednak w niedziele przeleję na cichą i dokonam "degustacji" tego czegośJak będzie podejrzane to zawartość fermentatora wyląduje w toalecie.
Ale nie dam za wygrana i jak znowu będę miał drożdże to zrobię lambica jeszcze raz
Pozdrawiam
AronComment
-
Aronjr, trochę źle się zabrałeś do lambika, lepiej jest go najpierw przefermetować neutralnymi drozdżami, przelać do balona, dodać "robaczki" lambikowe i zostawić w spokoju na rok. Teraz radziłbym Ci go zostawić, a po jakichś 4-6 tygodniach przelać w szkło i zostawić na trochę, może się jeszcze diametralnie zmienić.
Co do starego chmielu, powinien być tak stary, żeby już przeszedł przez fazę zapachu "serowego" i nie śmierdział za bardzo; a i tak trzeba go gotować min. 1.5-2 godziny, żeby odparować te smrodki.
Zajrzyj do mojego bloga, w zeszłym roku zrobiłem lambika, już za parę miesięcy będzie gotowy:
Comment
-
Aronjr, trochę źle się zabrałeś do lambika, lepiej jest go najpierw przefermetować neutralnymi drozdżami, przelać do balona, dodać "robaczki" lambikowe i zostawić w spokoju na rok. Teraz radziłbym Ci go zostawić, a po jakichś 4-6 tygodniach przelać w szkło i zostawić na trochę, może się jeszcze diametralnie zmienić.
Co do starego chmielu, powinien być tak stary, żeby już przeszedł przez fazę zapachu "serowego" i nie śmierdział za bardzo; a i tak trzeba go gotować min. 1.5-2 godziny, żeby odparować te smrodki.
Zajrzyj do mojego bloga, w zeszłym roku zrobiłem lambika, już za parę miesięcy będzie gotowy:
http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1017&p=4
Dzięki za linka, następnym razem przestudiuje dokładniej produkcje Lambica, albo najpierw pojadę do Belgii, żeby się upewnić ze warto
Pozdrawiam
AronComment
-
Niesłodowana pszenica na pewno nie wpłynie na podwyższenie barwy brzeczki. Słód po przejściu etapu suszenia będzie zawsze ciemniejszy niż niesłodowana pszenica lub niesłodowany jęczmień. Podwyższenie barwy pszenicy może nastąpić jedynie wtedy, gdy kleikujemy ją osobno, potem upłynniamy brzeczką słodową, a następnie długo gotujemy i jeszcze nam się przypali. Wtedy barwa może wzrosnąć. I jeszcze jedno: pszenica nie ma łuski.
Co do chmielu, to należy rozgraniczyć efekt zwietrzenia (spadek zawartości olejków eterycznych) od niewłaściwego przechowywania w zbyt wysokich temp. gdzie wskutek utleniania tłuszczów dochodzi do wytworzenia "ciężkiego" zapachu dojrzewającego sera.
Tak jak pisał Coder. Lambik fermentuje wpierw normalnie, a dopiero potem leży przynajmniej pół roku z dzikimi drożdżami.
Co prawda w opisach lambików mówi się o spontanicznej fermentacji w otwartych beczkach w dolinie niedaleko Brukseli, ale jak to jest na prawdę, tego nie wiem. Nikt nie podaje, co chroni brzeczkę przed skwaśnieniem zanim zaczną działać dzikie drożdże. Dlatego sądzę, że obecnie nikt nie ryzykuje i produkuje lambiki w sposób opisany przez Codera.Comment
-
Stan brzeczki ulegl poprawie
Witam,
Dziś miałem przelewać tego lambica na cichą, ale od kilku dni zauważyłem, że nieprzyjemny zapach się powoli cofa. Dziś już praktycznie nie ma po nim śladu. Zastąpił go delikatny zapach owocowy, coś w kierunku czarnej porzeczki.
Na powierzchni ciągle jest ok 1 cm pianka co sugerowało by trwająca fermentację.
Po zmierzeniu poziomu cukru okazało się, że brzeczka sfermentowała z ok. 16,8 do ok. 2,5 co by dawało zawartość alkoholu ponad 8%. Trochę mnie dziwi tak głębokie odfermentowanie przy takim startowym Plato, ale widocznie drożdże robią swoje.
Przeprowadziłem również test smaku i okazało się wbrew wcześniejszym oczekiwaniom, że nie jest tak źle. Nie ma zupełnie posmaku kwaskowego, co mogło by sugerować infekcje. Da się wyczuć słodko-gorzki posmak z nutką owocową, chociaż nie powiedział bym, ze to jest smak wiśni.
Jak na razie potrzymam jeszcze przynajmniej tydzień na burzliwej i zobaczy się dalej.
Podsumowując, sytuacja wygląda na uratowaną. Nie wiem jeszcze jak wygląda odlane 1,5l w lodowce, ale w razie czego dodam przy butelkowaniu glukozy.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
AronOstatnia zmiana dokonana przez aronjr; 2010-05-23, 14:24.Comment
-
Comment
-
Comment
-
Oj nie. Lambic to ok. 10-13 Blg, więc sporo przestrzeliłeś z ekstraktem. Może wyjść jednak fajne, wyraziste piwo, jeśli tylko nie będzie zbyt kwaśne.Comment
Related Topics
Collapse
-
Największy browar w Darmstadt (produkcja około 80 tyś.hl rocznie) powstały w 1886 roku znajduje się naprzeciwko głównego dworca kolejowego, dlatego wpadłem tu pod wieczór 22.07.2022 by potem spokojnie zdążyć na pociąg.
Jest tu bardzo ładna stylowa knajpa firmowa, cała w jaśniejszym...-
Channel: Niemcy
-
-
Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
-
Channel: Festiwale piwne
2021-07-24, 08:50 -
-
Ekstr. 14%
Alk. 6,1%
https://www.waszczukowe.pl/piwo/marcowy-amber/
Aromat - słodowy, początkowo dziwny, ale przyjemny - różany, herbatniki, lekko prażona nuta, potem jakaś ziemistość, trochę warzywa
Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z koroną
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 22:26 -
-
Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
Dookoła jest...-
Channel: Małopolskie
2024-10-13, 22:31 -
-
Lager warzony z płatkami owsianymi i niesłodowaną pszenicą
Zawartość alkoholu 4,3%.
Kolor: żółty, zamglony.
Piana: wysoka, drobna, średnio trwała, zostawia koronkę na szkle.
Zapach: niezbyt intensywny, cytrusowy i ziołowy.
Wysycenie: średnie.
Smak:...-
Channel: Belgia
2020-08-22, 14:36 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment