jaki sklep polecacie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

jaki sklep polecacie

ponieważ mam zamiar wystartować jaki sklep polecacie na zakupy
    sprzętu
    surowców

czytam i czytam to wasze forum i czym więcej tekstu przeczytam tym jestem bardziej wygłupiony
    jedni elektryczne gary do zacieru inni że zwykły gar całkowicie wystarcza - do chmielenia pończochy sitka - a nic o tym w podstawowych instrukcjach dla początkujących.

jeśli byłby ktoś z okolic poznania aby mógł mi zademonstrować warzenie będę naprawdę uradowany

pozdrawiam
    klaus
    Ostatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-05-19, 08:34.
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

Ja jestem początkującym piwowarem (póki co dwa brewkity i jedno chmielenie ekstraktów, które właśnie leżakuje), ale myślę, że mogę udzielić ci nieco kontrowersyjnej rady. Zacznij od brewkita, nie rzucaj się na głęboką wodę od razu. Kup podstawowy zestaw - jeśli ci nie zależy na oszczędzaniu możesz kupić zestaw wypasiony, ale myślę że możesz zacząć na przyklad od tego + kapslownica i kapsle, ewentualnie tego, tu oprócz butelek (i podstawowego wyposażenia kuchni, do którego zakładam masz dostęp) nic ci więcej nie potrzeba. Jeszcze trochę cierpliwości i pokory w stosunku do własnych umiejętności

Dlaczego zacząć od brewkita? Bo przy minimalnym zaangażowaniu wyjdzie ci pijalne, całkiem dobre piwo, do tego jest szansa, że złapiesz bakcyla (przy zacieraniu od razu możesz się pogubić i zdrowo zirytować). Moim zdaniem stopniowanie trudności ma też tę zaletę, że poznajesz podstawy zanim skupisz się nad rzeczami zaawansowanymi, te pierwsze zaniedbując. Ktoś tutaj nazwał to tutaj dobrymi nawykami. Jeśli będziesz chciał zrobić krok naprzód w stopniu zaawansowania, jest to jak najbardziej możliwe ze sprzętem, który posiadasz, po dokupieniu kilku rzeczy, ale wtedy będziesz wiedział już co kupić, i że będzie ci to naprawdę potrzebne. Kupowanie na dzień dobry zestawu do zacierania, nie wiedząc czy będzie ci się to podobać / czy dasz radę, to nieco kupowanie kota w worku.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2010-05-19, 10:07.

Comment

• klaus1973
      • 2010.05
      • 104

czy mnie się spodoba - jestem zdecydowny
      po nalewkach
      winie
      i teraz miodach pitnych - które i tak syciłem a więc gotowanie w temperaturach (tyle że studzenie wolne) i chmiel może być dodany do butli jako suszony tyle że w mniejszych ilościach

na pewno zacznę od brew kitów
      następnie zacier oczywiście wszystko już mielone i drożdże dobierane przez sklep jak i chmiel
      ja nie za pierwszym , to za drugim, albo tzrecim ale wyjdzie
      marzy mi się połączenie piwa z miodem pitnym

bardzo ci dziękuję zaczynam od zacier mistrza pro
      ale nikt w sklepie chyba mejli nie odbiera

pozdrawiam
      klaus

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
        czy mnie się spodoba - jestem zdecydowny
        po nalewkach
        winie
        i teraz miodach pitnych - które i tak syciłem a więc gotowanie w temperaturach (tyle że studzenie wolne) i chmiel może być dodany do butli jako suszony tyle że w mniejszych ilościach

na pewno zacznę od brew kitów
        następnie zacier oczywiście wszystko już mielone i drożdże dobierane przez sklep jak i chmiel
        ja nie za pierwszym , to za drugim, albo tzrecim ale wyjdzie
        marzy mi się połączenie piwa z miodem pitnym

bardzo ci dziękuję zaczynam od zacier mistrza pro
        ale nikt w sklepie chyba mejli nie odbiera

pozdrawiam
        klaus
        Jak robiłeś wina i miody, to możesz spokojnie zaczynać od zacierania. No jak się bardzo boisz, to weź ekstrakt do samodzielnego chmielenia, ale IMO nie ma czego.
        EDIT: Zacieranie to najprzyjemniejsza część procesu, bać się można wysładzania, aczkolwiek z wężykiem (który jest w zestawie) nie ma strachu.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-05-19, 10:48.
        blog.kopyra.com

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Powtórzę co pisałem już w innych miejscach.
          Niepotrzebnie zaczynałem od dwu warek z ekstraktów samodzielnie chmielonych. Lepiej poświęcić 2-3 dni na prześledzenie kołyski, zastanowić się jakie piwo się lubi najbardziej - słodowe czy mocno chmielone - i wybrać prosty przepis z zacieraniem jedno temperaturowym.
          Po zabutelkowaniu już w pierwszym tygodniu leżakowania próbować, i tak po buteleczce co tydzień. Obserwować zmiany smaku, nagazowania, klarowności etc.
          Przy rozpuszczaniu ekstraktu niczego się nie nauczysz poza odważaniem chmielu

Comment

• TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

Potwierdzam, zacieranie jest proste! Sam nie mając w ogóle doświadczenia z winami ani miodami (ba! Nawet zupy sam nigdy nie ugotowałem!) poradziłem sobie z zacieraniem bez większych problemów, a efekt jest zadowalający Czytaj forum, zastanów się dokładnie krok po kroku jak ma wyglądać cały proces, jak pojawią się jakieś wątpliwości to szukaj albo pytaj. Powodzenia!

Comment

• klaus1973
              • 2010.05
              • 104

bardzo wam dziękuję
              czekam na odpowiedź ze sklepu
              zacier mistrz pro, gar, książka aby słowo pisane w kuchni leżało, coś do mycia szybszego butelek
              i tak zacznę od brewki - aby zabaczyć jak idzie przenowszenie z kuchni do wanny do chłódzenia ustawionej na zewnątrz, przenoszenie do piwnicy na cihcą fermentację, a następnie curyk bekomen do kuchni na rozlewanie. w kuchni jest 18-24C 18 teraz a latem po południu 26 - w piwnicy zimą 3-4 stopni a latem 8 stopni wszystko już sprawdzałem przy nastawianiu win.

czytam to forum i czytam i chyba podczas warzenia warek zrobię dokumentację fotograficzną i video
              abyście mogli poprawić moje błędy

jeszce raz bardzo dziękuję za odpowiedzi
              i czy ktoś jest przy kompie w sklepie

pozdrawiam
              klaus

Comment

• anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10789

Dobrych sklepów jest kilka np
                Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

Sklep dla piwowarów domowych. Surowce i akcesoria piwowarskie, winiarskie i serowarskie.

Specjalizowany sklep piwowarski. Wszystko do warzenia piwa domowego. Słód, chmiel i drożdże. Odkryj świat piwowarstwa

Mniej książków więcej piwa

Comment

• klaus1973
                  • 2010.05
                  • 104

sklep z browr.biz chyba nie działa pisałem - zrobiłem zamówienie- pisałem znowu - zero odzewu ??????
                  czy komuś coś wiadomo na ten temat?????????/

bo chciałbym w boże ciało nawarzyć 1 - wzą warkę piwo a sprzę†u nima

saluti Piwowarzy
                  klaus

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Załoga udała się na jedną dobę do Lwówka Śląskiego, zawsze jeszcze jest telefon, nie jesteśmy do kompa przyspawani Ale już wróciliśmy i odpowiedzi mailem poszły też.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-05-20, 18:57.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• klaus1973
                      • 2010.05
                      • 104

wiem bardzo przepraszam ale ja siedzę cały dzień przy kompie - pracuję przy nim - więc wydaje mi się jakby jeden dzień to była wieczność
                      przepraszam i pozdrawiam
                      Saluti Piwowarze
                      Klaus

Comment

Przetwarzanie...
                      X