Tata zakupił piwo, zrobił wszystko co powinien i butla z piwem przestała robić. Co może być tego przyczyną?????Zła temperatura, czy co? Proszę o pomoc bo to już drugie piwo, które "nie robi"
piwo zakończyło fermentację ("nie robi")
Collapse
X
-
Czego nie robi?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Może źle nazwałam, że nie robi. Po fermentacji osad nie opadł na dno. Piwo jest mętne. Stoi w butli tydzień. Temperatura piwa jest właściwa czyli 22stopnie. Czy mogę dodać drożdży winnych? Co mam zrobić, żeby było dobrze, żeby znowu się nie zepsuło???
Comment
-
-
Jeżeli jest po fermentacji należy zdekantować na tzw. fermentację cichą do drugiego fermentora lub balona. Tam się wyklaruje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
I poczytaj trochę "kołyskę". Nie zaszkodzi.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika medyka24 Wyświetlenie odpowiedziJestem nowa, więc co oznacza "kołyska" ??
Kołyska i piaskownicaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Mi też ostatnio "nie robiło" .
Uwarzyłem coś na kształt Belgian Ale i dodałem gęstwę Belgian Abbey (1214 bodajże). Gęstwa stała 2 miesiące w słoiku w lodówce i lekko waliła zbukami po otwarciu słoja. Jak to zwykle gęstwy. Gorzej, że po 2 dniach okazało się, że ta gęstwa zupełnie zdechła była. Zero "robienia". Musiałem wygrzebać z otchłani lodówki gęstwę Danstar Windsor. To są potwory, po dodaniu do brzeczki zaczęły szamać po godzinie. 3 Blg w 3 dni. Piwo uratowane, tylko co to będzie za piwo, oto jest pytanie.
Uprzedzając pytania - smak dobry, nie ma kwasa.
Swoją drogą, strasznie jakieś wydelikacone te 1214. Po 2 miesiącach dać w piórnik? Kto to widział...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika medyka24 Wyświetlenie odpowiedziTata zakupił piwo, zrobił wszystko co powinien i butla z piwem przestała robić. Co może być tego przyczyną?????Zła temperatura, czy co? Proszę o pomoc bo to już drugie piwo, które "nie robi"
Comment
-
Comment