Tata zakupił piwo, zrobił wszystko co powinien i butla z piwem przestała robić. Co może być tego przyczyną?????Zła temperatura, czy co? Proszę o pomoc bo to już drugie piwo, które "nie robi"
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Może źle nazwałam, że nie robi. Po fermentacji osad nie opadł na dno. Piwo jest mętne. Stoi w butli tydzień. Temperatura piwa jest właściwa czyli 22stopnie. Czy mogę dodać drożdży winnych? Co mam zrobić, żeby było dobrze, żeby znowu się nie zepsuło???
Jeżeli jest po fermentacji należy zdekantować na tzw. fermentację cichą do drugiego fermentora lub balona. Tam się wyklaruje.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Mi też ostatnio "nie robiło" .
Uwarzyłem coś na kształt Belgian Ale i dodałem gęstwę Belgian Abbey (1214 bodajże). Gęstwa stała 2 miesiące w słoiku w lodówce i lekko waliła zbukami po otwarciu słoja. Jak to zwykle gęstwy. Gorzej, że po 2 dniach okazało się, że ta gęstwa zupełnie zdechła była. Zero "robienia". Musiałem wygrzebać z otchłani lodówki gęstwę Danstar Windsor. To są potwory, po dodaniu do brzeczki zaczęły szamać po godzinie. 3 Blg w 3 dni. Piwo uratowane, tylko co to będzie za piwo, oto jest pytanie.
Uprzedzając pytania - smak dobry, nie ma kwasa.
Swoją drogą, strasznie jakieś wydelikacone te 1214. Po 2 miesiącach dać w piórnik? Kto to widział...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika medyka24
Tata zakupił piwo, zrobił wszystko co powinien i butla z piwem przestała robić. Co może być tego przyczyną?????Zła temperatura, czy co? Proszę o pomoc bo to już drugie piwo, które "nie robi"
Aha, wypadałoby również wypełnić podstawowe dane o sobie w profilu.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Comment