piwo zakończyło fermentację ("nie robi")

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • medyka24
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.05
    • 4

    #1

    piwo zakończyło fermentację ("nie robi")

    Tata zakupił piwo, zrobił wszystko co powinien i butla z piwem przestała robić. Co może być tego przyczyną?????Zła temperatura, czy co? Proszę o pomoc bo to już drugie piwo, które "nie robi"
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Czego nie robi?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • medyka24
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.05
      • 4

      #3
      Może źle nazwałam, że nie robi. Po fermentacji osad nie opadł na dno. Piwo jest mętne. Stoi w butli tydzień. Temperatura piwa jest właściwa czyli 22stopnie. Czy mogę dodać drożdży winnych? Co mam zrobić, żeby było dobrze, żeby znowu się nie zepsuło???

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Jeżeli jest po fermentacji należy zdekantować na tzw. fermentację cichą do drugiego fermentora lub balona. Tam się wyklaruje.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • medyka24
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.05
          • 4

          #5
          Ok.Dziękuję za pomoc. Spróbuje dzisiaj to zrobić.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            I poczytaj trochę "kołyskę". Nie zaszkodzi.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • medyka24
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.05
              • 4

              #7
              Jestem nowa, więc co oznacza "kołyska" ??

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika medyka24
                Jestem nowa, więc co oznacza "kołyska" ??

                Kołyska i piaskownica
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • korbicz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.06
                  • 170

                  #9
                  Mi też ostatnio "nie robiło" .
                  Uwarzyłem coś na kształt Belgian Ale i dodałem gęstwę Belgian Abbey (1214 bodajże). Gęstwa stała 2 miesiące w słoiku w lodówce i lekko waliła zbukami po otwarciu słoja. Jak to zwykle gęstwy. Gorzej, że po 2 dniach okazało się, że ta gęstwa zupełnie zdechła była. Zero "robienia". Musiałem wygrzebać z otchłani lodówki gęstwę Danstar Windsor. To są potwory, po dodaniu do brzeczki zaczęły szamać po godzinie. 3 Blg w 3 dni. Piwo uratowane, tylko co to będzie za piwo, oto jest pytanie.
                  Uprzedzając pytania - smak dobry, nie ma kwasa.
                  Swoją drogą, strasznie jakieś wydelikacone te 1214. Po 2 miesiącach dać w piórnik? Kto to widział...

                  Comment

                  • lisiewski
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 459

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika medyka24
                    Tata zakupił piwo, zrobił wszystko co powinien i butla z piwem przestała robić. Co może być tego przyczyną?????Zła temperatura, czy co? Proszę o pomoc bo to już drugie piwo, które "nie robi"
                    Aha, wypadałoby również wypełnić podstawowe dane o sobie w profilu.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • Grbuy
                      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                      Grbuy
                      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                      2023-11-30, 20:57
                    • RomaNzRumunii
                      Kolsch temperatura fermentacji
                      RomaNzRumunii
                      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                      2023-11-25, 21:07
                    • dadek
                      Annopole 9A, Browar Gzub
                      dadek
                      Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
                      2019-10-02, 02:50
                    • smir
                      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                      smir
                      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                      ...
                      2021-05-24, 21:09
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...