Wodnisty posmak zielonego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czarnydlk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 29

    #1

    Wodnisty posmak zielonego piwa

    Robiłem pszeniczne z BA. Blg początkowe wyszło trochę niskie bo 10,5 po burzliwej piwo trochę wydaje się być wodniste ;/ w smaku wszystko ok tylko ten posmak wody bardzo widoczny. Najprawdopodobniej przesadziłem z wodą. Co można zrobić żeby uratowąć piwko ? może rozrobić ekstrakt słodowy i dodać do piwa na cichej ? tak żeby podnieść o dwa stopnie? Po burzliwej było 3 blg. Dzięki za pomoc ;-)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Teraz to po ptokach , zabutelkuj a następnym razem blg początkowe zrób 12
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-05-25, 12:22.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Nie ma gazu to się wydaje wodniste.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • czarnydlk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 29

        #4
        Ok. dzięki ;-). Najwyżej piwko będzie dla kobiet. Moja dolewa soku do moich wyrobów więc i w tym wypadku pewnie będzie podobnie ;p. Już czekam na zabutelkowanego Pilsa 13 blg )) Wracam z UK i od razu próbuje ;-) Zielone zapowiadało się bardzo dobrze :-) Pozdrawiam i dzięki.

        Comment

        • czarnydlk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.03
          • 29

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Nie ma gazu to się wydaje wodniste.
          ale wcześniejsze piwko tak nie smakowało nawet przed butelkowaniem. Pozatym w przepisie było jak się nie mylę 13 blg ;-) Zobaczymy co z tego wyjdzie ;P do dopiero moja 3 warka ;P szczerze to nie spodziewałem się że pierwsza (Pale ale) wyjdzie taka pyszna rodzinka się zachwyca ;-) drugi Pils też się dobrze zapowiada więc cieszy mnie to że mi na początku wyszło bo przynajmniej się nie zniechęciłem a teraz to już za późno bo za dużo pieniędzy już poszło a no i oczywiście wciągneło mnie to ;-) teraz pijąc takie Tyskie czy lecha zupełnie inaczej "patrze" na piwo .

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk
            Moja dolewa soku do moich wyrobów więc i w tym wypadku pewnie będzie podobnie ;p.
            Wybatorzyć albo nie dawać jej piwa.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Teraz to po ptokach , zabutelkuj a następnym razem blg początkowe zrób 12
              Bo ja wiem, ja z premedytacją zrobiłem 8 Blg pszeniczne (z ekstraktów +chmielenie), bo chciałem, żeby było bardziej orzeźwiające, a nie kopiące - i po 1,5 tyg refermentacji już jest bardzo smaczne (otworzyłem "granaty"), a mały procent alkoholu wcale nie przeszkadza. I wodniste też się raczej nie wydaje.

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Wybatorzyć albo nie dawać jej piwa.
                Popieram w całej rozciągłości.

                Choć to jeszcze nie taki problem, bo to kobieta. Moja małżonka posiada pożal się Boże szwagra, który każde piwo pija z sokiem. W sumie to mnie mało obchodzi, co robi ze swoim piwem, ale jak ma marnować jakieś żywe, to może następnym razem po prostu kupię dla niego jakiegoś sikacza za 1,60 i niech sobie dolewa, jak mu i tak nie smakuje :/

                Comment

                • czarnydlk
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.03
                  • 29

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Wybatorzyć albo nie dawać jej piwa.
                  hehe dokładnie tak pomyślałem ale z drugiej strony jak się zaczne pluć ;-) wiemy jakie są kobiety ;p lepiej żeby piła z sokiem i jej smakowało niż ma mi mówić że to piwowarstwo to strata czasu i pieniędzy ona zaakceptowała moje nowe hobby więc i ja nie mam nic do jej dolewania soku do piwa ;p. Co do tego pszeniaczka to ja też właśnie takie chciałem zrobić. Nie za mocne a orzeźwiające z piękną pianą ;-) Skoro mówisz że Tobie wyszło dobre to może faktycznie nie będę się przejmował tym na zapas ;-) zabutelkuje i zobaczymy co to będzie. A powiedzcie mi jeszcze czy to prawda że piwa pszeniczne najlepiej spożywać po 4 tyg od zabutelkowania bo później tracą na smaku? Ktoś to może sprawdzał ?

                  Pozdrawiam
                  Ostatnia zmiana dokonana przez czarnydlk; 2010-05-25, 17:06.

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
                    Wybatorzyć albo nie dawać jej piwa
                    Czy to ma coś wspólnego z torami?

                    Comment

                    • czarnydlk
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.03
                      • 29

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                      Czy to ma coś wspólnego z torami?
                      hehe wydaje mi się że to albo nowe słowo ;ppp albo po prostu komuś się palec omsknął na "r" ;p
                      pozdrawiam

                      Comment

                      • jaozyrys
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 154

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk
                        A powiedzcie mi jeszcze czy to prawda że piwa pszeniczne najlepiej spożywać po 4 tyg od zabutelkowania bo później tracą na smaku? Ktoś to może sprawdzał ?
                        najlepsze są między pierwszym i czwartym miesiącem, swoją drogą piłem też rocznego dunkela - zero aromatu, ale poza tym ok

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                          Czy to ma coś wspólnego z torami?
                          Ja myślę, że raczej z Batorym.

                          Co do meritum, to niestety ale WB-06 tak mają.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • czarnydlk
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.03
                            • 29

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            Ja myślę, że raczej z Batorym.

                            Co do meritum, to niestety ale WB-06 tak mają.
                            Wybaczcie zapomniałem dodać że drożdże jakich użwyałem to Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Starter zrobiony dzień wcześniej, fermentacja zaczeła się po niespełna 12 h.

                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk
                              Wybaczcie zapomniałem dodać że drożdże jakich użwyałem to Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Starter zrobiony dzień wcześniej, fermentacja zaczeła się po niespełna 12 h.

                              Pozdrawiam
                              A to przepraszam. Opis był typowy dla WB-06.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              Przetwarzanie...