Robiłem pszeniczne z BA. Blg początkowe wyszło trochę niskie bo 10,5 po burzliwej piwo trochę wydaje się być wodniste ;/ w smaku wszystko ok tylko ten posmak wody bardzo widoczny. Najprawdopodobniej przesadziłem z wodą. Co można zrobić żeby uratowąć piwko ? może rozrobić ekstrakt słodowy i dodać do piwa na cichej ? tak żeby podnieść o dwa stopnie? Po burzliwej było 3 blg. Dzięki za pomoc ;-)
Wodnisty posmak zielonego piwa
Collapse
X
-
Nie ma gazu to się wydaje wodniste.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Ok. dzięki ;-). Najwyżej piwko będzie dla kobiet. Moja dolewa soku do moich wyrobów więc i w tym wypadku pewnie będzie podobnie ;p. Już czekam na zabutelkowanego Pilsa 13 blg)) Wracam z UK i od razu próbuje ;-) Zielone zapowiadało się bardzo dobrze :-) Pozdrawiam i dzięki.
Comment
-
ale wcześniejsze piwko tak nie smakowało nawet przed butelkowaniem. Pozatym w przepisie było jak się nie mylę 13 blg ;-) Zobaczymy co z tego wyjdzie ;P do dopiero moja 3 warka ;P szczerze to nie spodziewałem się że pierwsza (Pale ale) wyjdzie taka pysznarodzinka się zachwyca ;-) drugi Pils też się dobrze zapowiada
więc cieszy mnie to że mi na początku wyszło bo przynajmniej się nie zniechęciłem a teraz to już za późno bo za dużo pieniędzy już poszło a no i oczywiście wciągneło mnie to ;-) teraz pijąc takie Tyskie czy lecha zupełnie inaczej "patrze" na piwo
.
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Bo ja wiem, ja z premedytacją zrobiłem 8 Blg pszeniczne (z ekstraktów +chmielenie), bo chciałem, żeby było bardziej orzeźwiające, a nie kopiące - i po 1,5 tyg refermentacji już jest bardzo smaczne (otworzyłem "granaty"), a mały procent alkoholu wcale nie przeszkadza. I wodniste też się raczej nie wydaje.Comment
-
Popieram w całej rozciągłości.
Choć to jeszcze nie taki problem, bo to kobieta. Moja małżonka posiada pożal się Boże szwagra, który każde piwo pija z sokiem. W sumie to mnie mało obchodzi, co robi ze swoim piwem, ale jak ma marnować jakieś żywe, to może następnym razem po prostu kupię dla niego jakiegoś sikacza za 1,60 i niech sobie dolewa, jak mu i tak nie smakuje :/Comment
-
hehe dokładnie tak pomyślałem ale z drugiej strony jak się zaczne pluć ;-) wiemy jakie są kobiety ;p lepiej żeby piła z sokiem i jej smakowało niż ma mi mówić że to piwowarstwo to strata czasu i pieniędzyona zaakceptowała moje nowe hobby więc i ja nie mam nic do jej dolewania soku do piwa ;p. Co do tego pszeniaczka to ja też właśnie takie chciałem zrobić. Nie za mocne a orzeźwiające z piękną pianą ;-) Skoro mówisz że Tobie wyszło dobre to może faktycznie nie będę się przejmował tym na zapas ;-) zabutelkuje i zobaczymy co to będzie. A powiedzcie mi jeszcze czy to prawda że piwa pszeniczne najlepiej spożywać po 4 tyg od zabutelkowania bo później tracą na smaku? Ktoś to może sprawdzał ?
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez czarnydlk; 2010-05-25, 17:06.Comment
-
Comment
-
Comment
-
PozdrawiamComment
-
Comment