Niepotrzebnie poczytałem i jak zwykle w takich sytuacjach wiedzę mam płytką ale za to rozległą
Jutro będę zadawał koelscha drożdżami, mam wybór Saflager S-23 lub Safbrew S-33. Dlaczego się zastanawiam? Ano dlatego, że koelsch jest piwem mocno odfermentowanym a jak wynika z opisu S-33 odfermentowują słabo. Ja mam temperaturę fermentacji 16-18 stopni i stąd między innymi zastanawiam się nad S-23, które odfermentowują mocniej a mimo że są dolniakami moze akurat do tego piwa będą dobre?
U jkocurka wyczytałem, że swojego koelscha zadawał s-23, tylko nie doczytałem się jakie były tego efekty
Jutro będę zadawał koelscha drożdżami, mam wybór Saflager S-23 lub Safbrew S-33. Dlaczego się zastanawiam? Ano dlatego, że koelsch jest piwem mocno odfermentowanym a jak wynika z opisu S-33 odfermentowują słabo. Ja mam temperaturę fermentacji 16-18 stopni i stąd między innymi zastanawiam się nad S-23, które odfermentowują mocniej a mimo że są dolniakami moze akurat do tego piwa będą dobre?
U jkocurka wyczytałem, że swojego koelscha zadawał s-23, tylko nie doczytałem się jakie były tego efekty
Comment