Jakie drożdże do kolescha?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    Jakie drożdże do kolescha?

    Niepotrzebnie poczytałem i jak zwykle w takich sytuacjach wiedzę mam płytką ale za to rozległą
    Jutro będę zadawał koelscha drożdżami, mam wybór Saflager S-23 lub Safbrew S-33. Dlaczego się zastanawiam? Ano dlatego, że koelsch jest piwem mocno odfermentowanym a jak wynika z opisu S-33 odfermentowują słabo. Ja mam temperaturę fermentacji 16-18 stopni i stąd między innymi zastanawiam się nad S-23, które odfermentowują mocniej a mimo że są dolniakami moze akurat do tego piwa będą dobre?
    U jkocurka wyczytałem, że swojego koelscha zadawał s-23, tylko nie doczytałem się jakie były tego efekty
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-05-28, 13:10. Powód: kOElsch :)
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Oczywiście chodziło mi o koelscha; a nie inne co się wkradły pod klawiaturę

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      Ja bym polecał Danstar Nottingham, ale jak już musisz z tych dwu to bardziej S-23.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        A zadaj połowę jednymi a połowę drugimi i sam zobacz a nam póżniej opowiesz.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Wynik wyszedł 1,5 do 0 Więc w fermentorze znalazły się s-23. W sumie to mnie do nich kusiło i potrzebowałem tylko delikatnej akceptacji ze strony prawdziwych piwowarów.
          Aura chłodna czyli rokowania dobre.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19275

            #6
            Zarówno na CP jak i BA dodają do zestawów S-33. Z czegoś to wynika. Dla mnie S-33 są zbyt estrowe.

            Comment

            • korko_czong
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.11
              • 53

              #7
              A Wyeast #1007 German Ale mogą być? Czy Koelsch jest Koelschem tylko i wyłącznie na #2565?
              Gambit Gruziński
              Inszallah

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

                #8
                Kolega miał do wyboru suche i zapewne nie chodziło mu o płynne, bo w przeciwnym wypadku takie dedykowane do tego piwa byśmy mu poradzili.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  W rzeczy samej.
                  Ale korko_czong wprowadza dyskusję na wyższy poziom, ale w końcu o to chodzi

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja mam temperaturę fermentacji 16-18 stopni i stąd między innymi zastanawiam się nad S-23, które odfermentowują mocniej a mimo że są dolniakami moze akurat do tego piwa będą dobre?
                    U jkocurka wyczytałem, że swojego koelscha zadawał s-23, tylko nie doczytałem się jakie były tego efekty
                    No cóż efekty moim zdaniem nie były złe. Kolesch to piwo fermentacji pośredniej o dość czystym profilu dlatego uważam, że te drożdże zdały egzamin przy OIDP temperaturze fermentacji ok. 15°C. W każdym razie piwo wyszło lepsze niż na s-33 w temperaturze 19-20°C. Teraz w lodówce na swoja kolej czekają oryginalne drożdże Koelsch 2565 i będzie można porównać.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X