Kiedy koniec cichej fermentacji i inne.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Kiedy koniec cichej fermentacji i inne.

    Witam wszystkich użytkowników forum.
    Jestem tutaj świeżutki i przeszukując forum w odpowiedzi na nurtujące mnie pytania mam coraz większy mętlik.

    Mój problem jest następujący:
    Nawarzyłem piwa z brekitu (Pale Ale), po tygodniu przelałem na cichą. Nie wiem teraz kiedy zlewać do butelek. Czy kierować się wskazaniem areometru, czasem fermentacji czy czekać, aż przestanie bąblować w rurce (raz na około 5-10 minut)?

    Drugie pytanie:
    Czy po sklarowaniu na cichej w piwie pozostanie dość drożdży do refermentacji w butelkach?

    Trzecie (i ostatnie):
    Czy do refermentacji w butelkach dodawać tyle samo glukozy co dodałbym cukru czy więcej?

    Uff! Dzięki za cierpliwość i nie krzyczcie na mnie, że już było
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    wszystko już było
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      wszystko już było
      Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
      Nie wątpię w to, że było. Z tym, że, jak już pisałem, zrodził mi się mały mętlik i chciałem się upewnić, żeby czegoś nie schrzanić.
      Ale skoro kolegom sprawia to tak wielki problem...

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
        Witam wszystkich użytkowników forum.
        Jestem tutaj świeżutki i przeszukując forum w odpowiedzi na nurtujące mnie pytania mam coraz większy mętlik.

        Mój problem jest następujący:
        Nawarzyłem piwa z brekitu (Pale Ale), po tygodniu przelałem na cichą. Nie wiem teraz kiedy zlewać do butelek. Czy kierować się wskazaniem areometru, czasem fermentacji czy czekać, aż przestanie bąblować w rurce (raz na około 5-10 minut)?
        BLG nie spada przez dwa dni butelkujemy.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
        Drugie pytanie:
        Czy po sklarowaniu na cichej w piwie pozostanie dość drożdży do refermentacji w butelkach?
        Tak


        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
        Trzecie (i ostatnie):
        Czy do refermentacji w butelkach dodawać tyle samo glukozy co dodałbym cukru czy więcej?
        100g cukru=105g glukozy bezwodnej=116 glukozy krystalicznej=150g suchego ekstraktu=188g ekstraktu w syropie=118g miodu

        I polecam szczerze: Przewodnik: Browarnictwo amatorskie w browar.biz
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          1-butelkuj jak będzie klarowne
          2-drożdży wystarczy
          3-daj tyle samo (na tym etapie piwowarstwa nie musisz przeliczać choć możesz)

          Edit: przy pierwszej kawie pisze sie wolniej
          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-05-27, 09:08.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23979

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67 Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam wszystkich użytkowników forum.
            Jestem tutaj świeżutki i przeszukując forum w odpowiedzi na nurtujące mnie pytania mam coraz większy mętlik.

            Mój problem jest następujący:
            Nawarzyłem piwa z brekitu (Pale Ale), po tygodniu przelałem na cichą. Nie wiem teraz kiedy zlewać do butelek. Czy kierować się wskazaniem areometru, czasem fermentacji czy czekać, aż przestanie bąblować w rurce (raz na około 5-10 minut)?

            Drugie pytanie:
            Czy po sklarowaniu na cichej w piwie pozostanie dość drożdży do refermentacji w butelkach?

            Trzecie (i ostatnie):
            Czy do refermentacji w butelkach dodawać tyle samo glukozy co dodałbym cukru czy więcej?

            Uff! Dzięki za cierpliwość i nie krzyczcie na mnie, że już było
            Minęła niecała godzina - cierpliwości. Jacera nie słuchaj czasem, to Ci wyjdzie na zdrowie

            1) Najważniejsze są wskazania areometru.

            2) tak.

            3) Może być kilka procent więcej niż cukru, bez sprawdzenia coś mi w głowie świta, że coś koło 5% i tak pewnie jest to pomijalne bez posiadania bardzo dokładnej wagi.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-05-27, 09:10.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Minęła niecała godzina - cierpliwości. Jacera nie słuchaj czasem, to Ci wyjdzie na zdrowie

              A tyle się seta narobił, a tu widzę, że cała robota poszła na marne. Wraca to co było.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Maciucha67
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 128

                #8
                Bardzo wszystkim dziękuję.
                Widzę, że jednak można liczyć na pomoc doświadczonych.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23979

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  A tyle się seta narobił, a tu widzę, że cała robota poszła na marne. Wraca to co było.
                  Jacer, co tu ma robota Sety do Twego komentarza? Równie dobrze mogłeś człeka skierować do opracowania Sety i byłoby ok. A tak energię zuyżyłeś na wstawienie bezużytecznego komentarza. Ot jak chcesz pomagać, to naucz się komentować tak, żeby było dobrze a nie upierdliwie
                  Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-05-27, 09:20.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X