Witam wszystkich użytkowników forum.
Jestem tutaj świeżutki i przeszukując forum w odpowiedzi na nurtujące mnie pytania mam coraz większy mętlik.
Mój problem jest następujący:
Nawarzyłem piwa z brekitu (Pale Ale), po tygodniu przelałem na cichą. Nie wiem teraz kiedy zlewać do butelek. Czy kierować się wskazaniem areometru, czasem fermentacji czy czekać, aż przestanie bąblować w rurce (raz na około 5-10 minut)?
Drugie pytanie:
Czy po sklarowaniu na cichej w piwie pozostanie dość drożdży do refermentacji w butelkach?
Trzecie (i ostatnie):
Czy do refermentacji w butelkach dodawać tyle samo glukozy co dodałbym cukru czy więcej?
Uff! Dzięki za cierpliwość i nie krzyczcie na mnie, że już było
Jestem tutaj świeżutki i przeszukując forum w odpowiedzi na nurtujące mnie pytania mam coraz większy mętlik.
Mój problem jest następujący:
Nawarzyłem piwa z brekitu (Pale Ale), po tygodniu przelałem na cichą. Nie wiem teraz kiedy zlewać do butelek. Czy kierować się wskazaniem areometru, czasem fermentacji czy czekać, aż przestanie bąblować w rurce (raz na około 5-10 minut)?
Drugie pytanie:
Czy po sklarowaniu na cichej w piwie pozostanie dość drożdży do refermentacji w butelkach?
Trzecie (i ostatnie):
Czy do refermentacji w butelkach dodawać tyle samo glukozy co dodałbym cukru czy więcej?
Uff! Dzięki za cierpliwość i nie krzyczcie na mnie, że już było
Comment