fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grxxxx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 3

    fermentacja burzliwa

    witam wszystkich
    Piwowarem domowym zostałem od niedawna, poczyniłem już dwie warki na drożdzach dolnej fermentacji a przed wczoraj uwazyłem kolejne piwko, tym razem zaczczepiłeł je drożdżami górnej fermentacji, ale w czym tkwi szkopół.

    Piwo miało początkowo 15blg , zadałem drożdze wieczorem , rano zajżałem i była piękna piana, wieczorem piana juz zaczeła opadać a następnego dnia piana znikła a cukromież pokazuje już 4blg.
    drożdże DANSTAR WINDSOR
    Zlewać juz na cichą czy może jeszcze poczekać .

    za porady z góry dziękuję
    pozdrawiam
    grxxxx
  • genjuro
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 70

    #2
    Potrzymaj do tygodnia na burzliwej.
    Ja w trakcie fermentacji nie sprawdzam Blg.
    Robię tydzień burzliwej, przelewam na cichą sprawdzając Blg.
    Potem po tygodniu lub dwóch w zależności od początkowego Blg do butelek.
    Ostatnia zmiana dokonana przez genjuro; 2010-05-28, 07:04.

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Poczekaj jeszcze minimum 2 dni i możesz zlać na cichą.

      Comment

      • grxxxx
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.03
        • 3

        #4
        dzieki za podpowiedzi
        byłem poprostu zdziwiony że tak szybko opadła piana i spadło blg.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Jaka była temp fermentacji ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • grxxxx
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.03
            • 3

            #6
            w pomieszczeniu było ok 19 stopni a w fermentatorze utrzymywała się na poziomie 23 stopni.

            Comment

            • bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grxxxx Wyświetlenie odpowiedzi
              Piwo miało początkowo 15blg , zadałem drożdze wieczorem , rano zajżałem i była piękna piana, wieczorem piana juz zaczeła opadać a następnego dnia piana znikła a cukromież pokazuje już 4blg.
              drożdże DANSTAR WINDSOR
              W specyfikacji tych drożdży jest podane "przedstawiają umiarkowane odfermentowanie, co powoduje relatywnie wysoką gęstość" - nie pierwszy raz specyfikacje drożdży sobie, a życie sobie.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X