Czym zasysać przy przelewaniu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Czym zasysać przy przelewaniu?

    Witajcie!

    Laickie pytanie, ale nie trafiam z wyszukiwaniem.
    Czym mianowicie zasysać brzeczkę przy przelewaniu na cichą? Nie zakażę gdy zassę rurkę ustami? Wiadomo, że w ustach najwięcej bakterii. No chyba, że sobie spirytem przepłuczę...

    Pozdrawiam
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67
    Witajcie!

    Laickie pytanie, ale nie trafiam z wyszukiwaniem.
    Czym mianowicie zasysać brzeczkę przy przelewaniu na cichą? Nie zakażę gdy zassę rurkę ustami? Wiadomo, że w ustach najwięcej bakterii. No chyba, że sobie spirytem przepłuczę...

    Pozdrawiam
    Paszczą.

    A jak masz obiekcje to gumową gruszką (największą) z apteki.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Tak właśnie myślałem, dzięki

      Comment

      • bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

        #4
        Metoda paszczowo-gębowa jest powszechnie stosowane, nie słyszałem by ktoś miał problemy z jej powodu.

        Comment

        • peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

          #5
          Są też specjalne pompki
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            ja robię tak: dokładnie dezynfekuję rękę (myję i przecieram wacikiem umoczonym w spirytusie salicylowym), zanurzam cały wężyk w piwie tak żeby się nim wypełnił, zatykam kciukiem koniec i mogę podnieść wypełniony piwem wężyk i przełożyć do drugiego wiadra. Trzeba uważać, żeby nie wzburzyć osady na dnie, ale nie jest to trudne i moim zdaniem bezpieczniejsze niż zasysanie ustami. Mam nadzieję, że jasno to opisałem

            Comment

            • Maciucha67
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 128

              #7
              TomX, to rzeczywiście dobry pomysł!
              Ale w metodzie paszczowo-gębowej można sobie posmakować browarka!
              Ostatnia zmiana dokonana przez Maciucha67; 2010-05-30, 20:23.

              Comment

              • genjuro
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.07
                • 70

                #8
                Ja używam tego komara

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Kiedyś używałem pompki z BA (większej niż z Biowinu), ale ostatnio rzuciłem to w cholerę i zasysam normalnie usta-usta.

                  Comment

                  • Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
                    Metoda paszczowo-gębowa jest powszechnie stosowane, nie słyszałem by ktoś miał problemy z jej powodu.
                    Jednak ryzykowna; zależna od stanu paszczy.

                    Ja fajkę (miedziana rurka) i wężyk wypełniam woda na koniec ich płukania. Koniec wężyka zamykam zaciskiem i tak załadowaną wodą fajkę zanurzam na stosowną głębokość w fermentorze.
                    Zdejmuję zacisk i spuszczam wodę do kubka, następnie próbkę zielonego piwa do cylindra dla pomiaru ekstraktu areometrem, a olbrzymią resztę do fermentora na cichą.
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                    Comment

                    • korbicz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.06
                      • 170

                      #11
                      Strzykawką 100 ml z apteki.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • bastion
                        Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                        bastion
                        Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                        2023-11-27, 21:50
                      • dadek
                        Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
                        dadek
                        Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
                        Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
                        2023-11-01, 19:58
                      • bastion
                        Słowacja, Handlova, Kremnicka 12, Pivovar Banik.
                        bastion
                        Miasto Handlova jest jednym z ostatnich reliktów wydobycia węgla kamiennego na Słowacji. Chociaż w sumie to raczej czas przeszły, ponieważ w pobliskiej kopalni trwa już ''sprzątanie''.
                        Na każdym kroku można spotkać się z miejscami związanymi z górnictwem. Są też kamienice w jakich...
                        2023-01-18, 22:08
                      • pebejot
                        Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                        pebejot
                        Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                        W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                        2025-01-25, 22:06
                      • darekd
                        Plzeňský Prazdroj, Proud Ležák
                        darekd
                        Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
                        A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.

                        3,9% alk.

                        https://www.pivoproud.cz/

                        Aromat - najbardziej wyraźną...
                        2025-01-17, 20:39
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...