Błędne pomiary areometrem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciejkurdupel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 5

    #1

    Błędne pomiary areometrem?

    Witam Państwa.

    Jestem w trakcie fermentacji mojej pierwszej warki tj. Cooper's Traditional Draught + ekstrakt Muntons Extra Light Malt. Mam pytanie odnośnie poziomów blg...
    Otóż odnoszę wrażenie, że mój areometr pokazuje błędne wyniki, lub... nie potrafię wykonać poprawnego pomiaru?

    Przed dodaniem drożdży areometr wykazał ok. 14,5 blg - tłumaczyłem sobie tak wysoki poziom faktem, że nie użyłem cukru, lecz ekstrakt, oraz że zamiast 22l dałem 21. Temperatura wynosiła wtedy ok. 25-26 stopni C
    Problem pojawił się dziś (czwarty dzień fermentacji) kiedy postanowiłem ponownie zmierzyć blg - ku mojemu zdziwieniu, areometr oznajmił, że stężenie blg wynosi 1,5. Dziś temperatura na fermentorze wynosi 23 stopnie C

    Czy takie pomiary wynikają z niepełnosprawności mojego areometru? Podejrzewam, że nie jest możliwe tak głębokie odfermentowanie, więc wina musi leżeć w sprzęcie lub jego użytkowniku.

    pozdrawiam,
    Maciej K.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Te Coopersy tak właśnie odfermentowują.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      sprawdź spławik w wodzie 20° powinien pokazywać 0
      ale myśle podobnie jak Jacer że już odfermentowało
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • maciejkurdupel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.08
        • 5

        #4
        Fakt, w wodzie spławik pokazuje 0.
        Zatem jutro rozlewam.


        I jest jeszcze jeden szczegół odnośnie mojej pierwszej warki, który właśnie odkryłem i do którego okropnie wstyd mi się przyznać.
        Zmierzyłem średnicę fermentora i wysokość jakiej sięga płyn celem wyliczenia szacunkowej objętości napoju, który z tego wyjdzie. Uświadomiłem sobie wtedy jak karygodny błąd popełniłem podczas warzenia - otóż... zamiast pożądanych 21 litrów mam w fermentorze 26l. Nie wiem o czym ja myślałem, ale wygląda na to, że nie uwzględniłem objętości puszek... i po prostu dolałem 4 baniaki wody.

        Oby z tego nie wyszły całkowite siki, tylko chociaż trochę pijalne piwo.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          i z 2 puszek otrzymałes 26l 14,5 blg ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • toto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.12
            • 949

            #6
            Ekstrakt 14,5 Blg to powinno być całkiem treściwe piwo. A przy tym stopniu odfermentowania będziesz miał 6,7 + ok. 0,3 (refermentacja)= 7 % alkoholu.
            A czy przy mierzeniu objętości uwzględniłeś, że wiadro (fermentor) zwęża się ku dołowi?
            Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2010-06-01, 13:54.

            Comment

            • maciejkurdupel
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.08
              • 5

              #7
              Też mnie to zaczęło zastanawiać, dlatego też ponownie zrobiłem obliczenia, uwzględniając tym razem, że fermentor jest węższy na dole a szerszy na górze ;]
              Całe szczęście, nie tak źle jak sądziłem - gdy płyn osiąga wysokość 26cm w fermentorze, ma około 24,3 litra.

              Moje wnioski:
              - robienie piwa pierwszy raz jest dość "emocjonujące" można się pogubić z tego wszystkiego.
              - na drugi raz dwa razy myśleć, potem dolewać wody.
              - czekam na efekty, żeby w praktyce sprawdzić co z tego wyjdzie.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Miałeś ty kiedyś w szkole geometrię?

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Miałeś ty kiedyś w szkole geometrię?
                  Krzysiu, gratulacje z występu w TV
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • maciejkurdupel
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.08
                    • 5

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Miałeś ty kiedyś w szkole geometrię?
                    Popisy forumowego cwaniaka: czas start.
                    Również pozdrawiam.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • chmielakikrasnystaw
                      50. Chmielaki Krasnostawskie 2021
                      chmielakikrasnystaw
                      50. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW
                      „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE” 2021

                      MIEJSCA HANDLOWE DLA BROWARÓW

                      Odbywające się od 1971 roku „Chmielaki Krasnostawskie” to najstarszy festiwal promujących kulturę piwa w Polsce, który w tym roku świętuje...
                      2021-07-08, 13:28
                    • pebejot
                      Szczecinek, Plac Sowińskiego 4, Browar Szczecinek (Wizbeer)
                      pebejot
                      Województwo Zachodniopomorskie jest szczególne na piwnej mapie Polski.
                      Prawie wszystkie działające w tym regionie polski browary są browarami restauracyjnymi.
                      W 2023 roku lista powiększyła się o kolejny obiekt, który powstał w czterdziestotysięcznym Szczecinku.
                      W samym sercu...
                      2023-11-11, 11:46
                    • darekd
                      Kessel & Kelle, The 900 Ale
                      darekd
                      Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

                      Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
                      2024-10-28, 22:32
                    • dadek
                      Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                      dadek
                      Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                      2024-10-04, 23:49
                    • darekd
                      Kessel & Kelle, Summer Ale
                      darekd
                      Naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).
                      Nawet w samym Poczdamie jest trudno dostępny.

                      5,8% alk

                      https://www.kesselundkelle.de/unser-bie...
                      2024-10-01, 22:55
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...