Witam Państwa.
Jestem w trakcie fermentacji mojej pierwszej warki tj. Cooper's Traditional Draught + ekstrakt Muntons Extra Light Malt. Mam pytanie odnośnie poziomów blg...
Otóż odnoszę wrażenie, że mój areometr pokazuje błędne wyniki, lub... nie potrafię wykonać poprawnego pomiaru?
Przed dodaniem drożdży areometr wykazał ok. 14,5 blg - tłumaczyłem sobie tak wysoki poziom faktem, że nie użyłem cukru, lecz ekstrakt, oraz że zamiast 22l dałem 21. Temperatura wynosiła wtedy ok. 25-26 stopni C
Problem pojawił się dziś (czwarty dzień fermentacji) kiedy postanowiłem ponownie zmierzyć blg - ku mojemu zdziwieniu, areometr oznajmił, że stężenie blg wynosi 1,5. Dziś temperatura na fermentorze wynosi 23 stopnie C
Czy takie pomiary wynikają z niepełnosprawności mojego areometru? Podejrzewam, że nie jest możliwe tak głębokie odfermentowanie, więc wina musi leżeć w sprzęcie lub jego użytkowniku.
pozdrawiam,
Maciej K.
Jestem w trakcie fermentacji mojej pierwszej warki tj. Cooper's Traditional Draught + ekstrakt Muntons Extra Light Malt. Mam pytanie odnośnie poziomów blg...
Otóż odnoszę wrażenie, że mój areometr pokazuje błędne wyniki, lub... nie potrafię wykonać poprawnego pomiaru?
Przed dodaniem drożdży areometr wykazał ok. 14,5 blg - tłumaczyłem sobie tak wysoki poziom faktem, że nie użyłem cukru, lecz ekstrakt, oraz że zamiast 22l dałem 21. Temperatura wynosiła wtedy ok. 25-26 stopni C
Problem pojawił się dziś (czwarty dzień fermentacji) kiedy postanowiłem ponownie zmierzyć blg - ku mojemu zdziwieniu, areometr oznajmił, że stężenie blg wynosi 1,5. Dziś temperatura na fermentorze wynosi 23 stopnie C
Czy takie pomiary wynikają z niepełnosprawności mojego areometru? Podejrzewam, że nie jest możliwe tak głębokie odfermentowanie, więc wina musi leżeć w sprzęcie lub jego użytkowniku.
pozdrawiam,
Maciej K.
Comment