Drożdże po fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #1

    Drożdże po fermentacji burzliwej

    Zlałem piwo na cichą i pozostały osad drodżowy zalałem we fermentatorze wodą z kranu.
    Czy za kilka godzin, po rozwarstwieniu się płynu i zlaniu tego co nad drożdzami, będe mógl zalać je brzeczką jeszcze dzisiaj i poddać fermentacji?

    Pytam, bo ktoś onegdaj pracujący w browarze powiedzial mi, że tak sie robi w tychże browarach standardowo. Potocznie nazywają to przepłukiwaniem osadu drożdzowego. Przynajmniej kiedyś.

    A intryguje mnie to, bo chciałbym zrobic kolejną fermentację już dzisiaj, bo w innym przypadku muszę czekać tydzień, do czasu aż piwo na cichej rozleję do butelek.

    Zakladam, że nic innego nie jest w stanie się namnożyć z uwagi na brak cukrow i zdominowanie środowiska przez jeden rodzaj drożdzy.

    No więc...
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Jak chcesz to ryzykuj - raczej żaden piwowar domowy nie doradzi Ci korzystania z drożdży zalanych SUROWĄ wodą. Trzeba było tę gęstwę zostawić w spokoju na dnie i na nią wlać kolejną brzeczkę, oczywiście uprzednio schłodzoną, albo, jak już koniecznie chciałeś przepłukać, to zalać przegotowaną wodą.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Żmij(slowiański Bóg) mnie podkusił.

      Na razie zrobiłem w ten sposób, że po przepłukaniu, zlałem znad osadu i trochę z góry do drugiego zdezynfekowanego pojemnika fermentacyjnego, powstałą mieszankę pozostawiłem by znowu drożdze opadły na dno, zlałem znad nich ciecz i pozostałośc rozlalem do czterech zdezynfekowanych kufli, by nastapiły dalszy rozdział wody i drożdzy.

      Ładnie osadzaja się na dnie. Myślę, że będe ich miał 250ml.

      Zaraz odpale swoj piecyk żeliwny i wystartuje z warzeniem i jutro rano albo uzyje tych z mojego procesu, albo zrobie jeszcze jeden obciag piwa zlanego dzisiaj rano na cichą, a na pewno na dnie będzie już mały osad drożdżowy.

      Aż tak bardzo wody z kranu bym sie nie bał, gdyż w moim wodociągu płynie ona z lokalnej studni głębinowej i jest ona naprawdę smaczna z niewyczuwalnym chlorem.

      Czy może coś złego zaatakowac roztwór bezcukrowy zdominowany przez drożdze?
      Rozumiem, że schłodzoną brzeczkę jak najbardziej.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        @Marusia

        Mogę na noc zadac je schłodzoną brzeczką o pojemnosci 250ml.
        Czy bede mogł jakoś wyczuć sprawe nad ranem gdy ruszą z fermentacją w tej malej objetości, że jest z nimi coś nie tak?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Zrób starter dzień lub dwa przed warzeniem. Jak nie będą śmierdziały skarpetą ani smakowały jak ocet winny to możesz zadać, ale bądź przygotowany na konieczność zadania innych.

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Nie smierdziały, ale po dokładnej obserwacji jak tworzyła się gęstwa -nauka zawsze się przyda, użyłem jednak drugiego sposobu, czyli zrobiłem nadmiarowy drugi obciąg poprzedniego piwa, a tam na dnie znalazłem warstwe czystych drożdzy.

            Już utworzyła się gruba warstwa piany i fermentacja ma sie dobrze.
            Kiedyś byłem zmuszony do takiego nadmiarowego przelewania z powodu braku fermentatora i wówczas zauważyłem, że chociaż piwo stało na cichej zaledwie godzinę, to na dnie był już obecny normalny osad drożdzowy, jaki dotychczas widziałem po tygodniu lub dwóch.

            W sumie może to być niezły sposób na dwukrotne pozyskiwanie drożdży -drugi raz przed rozlewem.

            Czas będzie mi przejść na płynne, a temperatury otoczenia takie, że przez dwa miesiące mozna bezpiecznie fermentować tylko piwa belgijskie...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • TommyCollins
              Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
              TommyCollins
              Witam!
              Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
              2024-05-15, 15:56
            • ziomalisz
              pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
              ziomalisz
              od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
              2018-05-28, 09:32
            • Rychu80
              Woda źródlana do nastawu przegotować ?
              Rychu80
              Witam

              Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
              2019-01-29, 19:01
            • dadek
              Czechy, Praha, U Akademie 11, Pivovar a café Lajka
              dadek
              W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
              2019-09-18, 03:27
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...