Drożdże po fermentacji burzliwej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    Drożdże po fermentacji burzliwej

    Zlałem piwo na cichą i pozostały osad drodżowy zalałem we fermentatorze wodą z kranu.
    Czy za kilka godzin, po rozwarstwieniu się płynu i zlaniu tego co nad drożdzami, będe mógl zalać je brzeczką jeszcze dzisiaj i poddać fermentacji?

    Pytam, bo ktoś onegdaj pracujący w browarze powiedzial mi, że tak sie robi w tychże browarach standardowo. Potocznie nazywają to przepłukiwaniem osadu drożdzowego. Przynajmniej kiedyś.

    A intryguje mnie to, bo chciałbym zrobic kolejną fermentację już dzisiaj, bo w innym przypadku muszę czekać tydzień, do czasu aż piwo na cichej rozleję do butelek.

    Zakladam, że nic innego nie jest w stanie się namnożyć z uwagi na brak cukrow i zdominowanie środowiska przez jeden rodzaj drożdzy.

    No więc...
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Jak chcesz to ryzykuj - raczej żaden piwowar domowy nie doradzi Ci korzystania z drożdży zalanych SUROWĄ wodą. Trzeba było tę gęstwę zostawić w spokoju na dnie i na nią wlać kolejną brzeczkę, oczywiście uprzednio schłodzoną, albo, jak już koniecznie chciałeś przepłukać, to zalać przegotowaną wodą.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Żmij(slowiański Bóg) mnie podkusił.

      Na razie zrobiłem w ten sposób, że po przepłukaniu, zlałem znad osadu i trochę z góry do drugiego zdezynfekowanego pojemnika fermentacyjnego, powstałą mieszankę pozostawiłem by znowu drożdze opadły na dno, zlałem znad nich ciecz i pozostałośc rozlalem do czterech zdezynfekowanych kufli, by nastapiły dalszy rozdział wody i drożdzy.

      Ładnie osadzaja się na dnie. Myślę, że będe ich miał 250ml.

      Zaraz odpale swoj piecyk żeliwny i wystartuje z warzeniem i jutro rano albo uzyje tych z mojego procesu, albo zrobie jeszcze jeden obciag piwa zlanego dzisiaj rano na cichą, a na pewno na dnie będzie już mały osad drożdżowy.

      Aż tak bardzo wody z kranu bym sie nie bał, gdyż w moim wodociągu płynie ona z lokalnej studni głębinowej i jest ona naprawdę smaczna z niewyczuwalnym chlorem.

      Czy może coś złego zaatakowac roztwór bezcukrowy zdominowany przez drożdze?
      Rozumiem, że schłodzoną brzeczkę jak najbardziej.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        @Marusia

        Mogę na noc zadac je schłodzoną brzeczką o pojemnosci 250ml.
        Czy bede mogł jakoś wyczuć sprawe nad ranem gdy ruszą z fermentacją w tej malej objetości, że jest z nimi coś nie tak?

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Zrób starter dzień lub dwa przed warzeniem. Jak nie będą śmierdziały skarpetą ani smakowały jak ocet winny to możesz zadać, ale bądź przygotowany na konieczność zadania innych.

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Nie smierdziały, ale po dokładnej obserwacji jak tworzyła się gęstwa -nauka zawsze się przyda, użyłem jednak drugiego sposobu, czyli zrobiłem nadmiarowy drugi obciąg poprzedniego piwa, a tam na dnie znalazłem warstwe czystych drożdzy.

            Już utworzyła się gruba warstwa piany i fermentacja ma sie dobrze.
            Kiedyś byłem zmuszony do takiego nadmiarowego przelewania z powodu braku fermentatora i wówczas zauważyłem, że chociaż piwo stało na cichej zaledwie godzinę, to na dnie był już obecny normalny osad drożdzowy, jaki dotychczas widziałem po tygodniu lub dwóch.

            W sumie może to być niezły sposób na dwukrotne pozyskiwanie drożdży -drugi raz przed rozlewem.

            Czas będzie mi przejść na płynne, a temperatury otoczenia takie, że przez dwa miesiące mozna bezpiecznie fermentować tylko piwa belgijskie...

            Comment

            Przetwarzanie...
            X