Kwasiżur?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Kwasiżur?

    Witajcie browarnicy!

    Zdaje się, choć mam nadzieję że nie, że popełniłem kwasa.
    Nastawiłem pszeniczne. Drożdże płynne 3068 z datą produkcji luty 10 zaktywowałem we wtorek 1/06. Saszetka napuchła po paru godzinach. Warzenie nastąpiło w czwartek 3/06 no ale przez całą środę saszetka sobie leżała napuchnięta. W dniu warzenia nastawiłem starter, który wprawdzie ruszył ale jakoś tak niemrawo. Drożdże zadałem w piatek 04/06. Fermentacja się rozpoczęła ale.. nie podoba mi się zapach tego co ze środka ulatuje. Bananów nie czuję tylko dosyć ostrą woń, tak jakby skumulowany dwutlenek węgla. Wczoraj próbowałem i smak jest ok, jeszcze słodkawe ale już przypomina piwo pszeniczne.
    I co teraz.. nie przejmować się i poczekać czy może przelać do innego fermentora na cichą i odstawić w trochę chłodniejsze miejsce? Nie zaglądałem jeszcze do środka więc nie wiem jak to wygląda, czy nie ma jakiegoś korzucha. A druga rzecz czy ewentualnie odzyskane drożdże będą się nadawały na następne warki?
    Czyżbym po 20 dobrych warkach doczekał się pierwszego kwasa??
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Spokój, tylko spokój może nas uratować
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      #3
      Po 20-u warkach jeszcze się tak panikuje? Nie chcę Ci doradzać, ale Cię pocieszę, z tego co napisałeś wygląda, że wszytko będzie dobrze. Może podaj jeszcze jakieś wskazówki, żeby można lepiej zinterpretować twoje obawy (np. temp. fermentacji, opis zapachu, smaku, blg. itp). Ja osobiście w tym okresie zrezygnowałbym z cichej dla tego piwa.

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #4
        Przecież dwutlenek węgla jest bezwonny Jak smak ok to bym się nie przejmował i butelkował, gęstwę zebrał i potem użył albo nie w zależności od smaku piwa po leżakowaniu... Zapachy potrafią być kosmiczne i zmieniać się z dnia na dzień, ja sobie nimi głowy nie zawracam tylko daję fermentować w spokoju bez zaglądania

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys
          Przecież dwutlenek węgla jest bezwonny
          Ale tak charakterystycznie kręci w nosie.

          Stawiam, że wszystko jest ok.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

            #6
            Przed chwilą spróbowałem i smak jest naprawdę Ok . Z blg 11,5 zeszło do ok 3. Temperatura fermentacji to ok. 22St. Już więcej nie wącham bo chyba niepotrzebnie się denerwuję
            Zaniepokoiłem się tym zapachem bo rok temu warzyłem pszenicę z fermentacją na WB06 i tak nie pachniało ale w rezultacie też i nie pachniało bananami tak jak powinno.
            Tak czy owak dzięki Wam za uspokojenie moich nerwów

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
              darekd
              Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

              https://www.erl-braeu.de/

              Eksportowy helles, 5,5% alk.

              Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
              Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
              2025-01-21, 02:15
            • dadek
              Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
              dadek
              Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
              Start
              2024-10-15
              Koniec
              2024-10-15
              2024-10-16, 02:03
            • Serokomlak
              Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
              Serokomlak
              W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

              Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
              2024-09-28, 23:39
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 14:46
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...