Witajcie browarnicy!
Zdaje się, choć mam nadzieję że nie, że popełniłem kwasa.
Nastawiłem pszeniczne. Drożdże płynne 3068 z datą produkcji luty 10 zaktywowałem we wtorek 1/06. Saszetka napuchła po paru godzinach. Warzenie nastąpiło w czwartek 3/06 no ale przez całą środę saszetka sobie leżała napuchnięta. W dniu warzenia nastawiłem starter, który wprawdzie ruszył ale jakoś tak niemrawo. Drożdże zadałem w piatek 04/06. Fermentacja się rozpoczęła ale.. nie podoba mi się zapach tego co ze środka ulatuje. Bananów nie czuję tylko dosyć ostrą woń, tak jakby skumulowany dwutlenek węgla. Wczoraj próbowałem i smak jest ok, jeszcze słodkawe ale już przypomina piwo pszeniczne.
I co teraz.. nie przejmować się i poczekać czy może przelać do innego fermentora na cichą i odstawić w trochę chłodniejsze miejsce? Nie zaglądałem jeszcze do środka więc nie wiem jak to wygląda, czy nie ma jakiegoś korzucha. A druga rzecz czy ewentualnie odzyskane drożdże będą się nadawały na następne warki?
Czyżbym po 20 dobrych warkach doczekał się pierwszego kwasa??
Zdaje się, choć mam nadzieję że nie, że popełniłem kwasa.
Nastawiłem pszeniczne. Drożdże płynne 3068 z datą produkcji luty 10 zaktywowałem we wtorek 1/06. Saszetka napuchła po paru godzinach. Warzenie nastąpiło w czwartek 3/06 no ale przez całą środę saszetka sobie leżała napuchnięta. W dniu warzenia nastawiłem starter, który wprawdzie ruszył ale jakoś tak niemrawo. Drożdże zadałem w piatek 04/06. Fermentacja się rozpoczęła ale.. nie podoba mi się zapach tego co ze środka ulatuje. Bananów nie czuję tylko dosyć ostrą woń, tak jakby skumulowany dwutlenek węgla. Wczoraj próbowałem i smak jest ok, jeszcze słodkawe ale już przypomina piwo pszeniczne.
I co teraz.. nie przejmować się i poczekać czy może przelać do innego fermentora na cichą i odstawić w trochę chłodniejsze miejsce? Nie zaglądałem jeszcze do środka więc nie wiem jak to wygląda, czy nie ma jakiegoś korzucha. A druga rzecz czy ewentualnie odzyskane drożdże będą się nadawały na następne warki?
Czyżbym po 20 dobrych warkach doczekał się pierwszego kwasa??
Comment