Kwasiżur?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    Kwasiżur?

    Witajcie browarnicy!

    Zdaje się, choć mam nadzieję że nie, że popełniłem kwasa.
    Nastawiłem pszeniczne. Drożdże płynne 3068 z datą produkcji luty 10 zaktywowałem we wtorek 1/06. Saszetka napuchła po paru godzinach. Warzenie nastąpiło w czwartek 3/06 no ale przez całą środę saszetka sobie leżała napuchnięta. W dniu warzenia nastawiłem starter, który wprawdzie ruszył ale jakoś tak niemrawo. Drożdże zadałem w piatek 04/06. Fermentacja się rozpoczęła ale.. nie podoba mi się zapach tego co ze środka ulatuje. Bananów nie czuję tylko dosyć ostrą woń, tak jakby skumulowany dwutlenek węgla. Wczoraj próbowałem i smak jest ok, jeszcze słodkawe ale już przypomina piwo pszeniczne.
    I co teraz.. nie przejmować się i poczekać czy może przelać do innego fermentora na cichą i odstawić w trochę chłodniejsze miejsce? Nie zaglądałem jeszcze do środka więc nie wiem jak to wygląda, czy nie ma jakiegoś korzucha. A druga rzecz czy ewentualnie odzyskane drożdże będą się nadawały na następne warki?
    Czyżbym po 20 dobrych warkach doczekał się pierwszego kwasa??
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Spokój, tylko spokój może nas uratować
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • MarkOzz
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 209

      #3
      Po 20-u warkach jeszcze się tak panikuje? Nie chcę Ci doradzać, ale Cię pocieszę, z tego co napisałeś wygląda, że wszytko będzie dobrze. Może podaj jeszcze jakieś wskazówki, żeby można lepiej zinterpretować twoje obawy (np. temp. fermentacji, opis zapachu, smaku, blg. itp). Ja osobiście w tym okresie zrezygnowałbym z cichej dla tego piwa.

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #4
        Przecież dwutlenek węgla jest bezwonny Jak smak ok to bym się nie przejmował i butelkował, gęstwę zebrał i potem użył albo nie w zależności od smaku piwa po leżakowaniu... Zapachy potrafią być kosmiczne i zmieniać się z dnia na dzień, ja sobie nimi głowy nie zawracam tylko daję fermentować w spokoju bez zaglądania

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
          Przecież dwutlenek węgla jest bezwonny
          Ale tak charakterystycznie kręci w nosie.

          Stawiam, że wszystko jest ok.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • bumbastic
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 135

            #6
            Przed chwilą spróbowałem i smak jest naprawdę Ok . Z blg 11,5 zeszło do ok 3. Temperatura fermentacji to ok. 22St. Już więcej nie wącham bo chyba niepotrzebnie się denerwuję
            Zaniepokoiłem się tym zapachem bo rok temu warzyłem pszenicę z fermentacją na WB06 i tak nie pachniało ale w rezultacie też i nie pachniało bananami tak jak powinno.
            Tak czy owak dzięki Wam za uspokojenie moich nerwów

            Comment

            Przetwarzanie...
            X