Dekokcyjne - proszę o wytłumaczenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    Dekokcyjne - proszę o wytłumaczenie

    mam drobne pytanie dotyczące zacierania dekokcyjnego
    a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
    następnie po do 63 stopni
    i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
    i teraz podgrzewam 73 tę 1/3 -ą a potem do wrzenia
    a czy w tym czasie pozostałe 2/3 cały czas pod przykryciem w tych 63 stopniach mają siedzieć
    dobrze to rozumiem??????


    saluti Piwowarzy
    klausini
    klausner®
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
Przetwarzanie...
X