mam drobne pytanie dotyczące zacierania dekokcyjnego
a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
następnie po do 63 stopni
i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
i teraz podgrzewam 73 tę 1/3 -ą a potem do wrzenia
a czy w tym czasie pozostałe 2/3 cały czas pod przykryciem w tych 63 stopniach mają siedzieć
dobrze to rozumiem??????
saluti Piwowarzy
klausini
klausner®
a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
następnie po do 63 stopni
i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
i teraz podgrzewam 73 tę 1/3 -ą a potem do wrzenia
a czy w tym czasie pozostałe 2/3 cały czas pod przykryciem w tych 63 stopniach mają siedzieć
dobrze to rozumiem??????
saluti Piwowarzy
klausini
klausner®