temperatura przechowywania piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • popek888
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.05
    • 27

temperatura przechowywania piwa

Witam wszystkich Piwowarów oraz osoby zainteresowane tematem piwa
    Na początek wszystkch gorąco pozdrawiam, i z góry dziekuje za wyrozumiałość i poświecony czas na przeczytanie tego posta.
    Do tej pory wszystkie nurtujące mnie problemy związane z ważeniem piwa udawało mi się rozwiać dzieki wyszukiwarce i Waszym dyskusją, ale problem temperatury przechowywania piwa mimo że pojawia się w kilku dyskusjach , nie daje mi satysfakcjonującej odpowiedzi.
    Własnie zakapslowałem swoja pierwsza warke - jako poczatkujacy z brewkitu - muntons lager. Z tego co zrozumiałem przez pierwsze dwa dni powinno postać w ciepłum miejscu ( u mnie stoi w zaciemnonym rogu pokoju w temp. 24-25 stopni, a potem planuje je znieśc do piwnicy. Problem jest tylko z tym że w piwnicy temp wacha sie w granicy plus minus 18 stopni. Czy nie jest to za dużo? Czy w takiej temp. piwo bedzie w stanie wytrzymać pół roku, rok czy półtora? Właśnie waże pszenicznego muntonsa , planuja niebawem ruszyć ze stoutem oraz barley wine i na pewno wszystkich tych moich produktów nie obale w ciagu 3 miesiecy A zreszta piwo im dłużej leżakuje tym lepsze (tak przynajmniej piszecie). W zwiazku z tym pytanie czy przy tej temperaturze panującej w mojej piwnicy, moje piwa mają szanse poleżakować dłużej?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Górnej fermentacji zasadniczo tak (bo nie wszystkie lubią tak ciepło), dla dolniaków będzie za ciepło.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13959

Poleżakować to sobie w 18 mogą jak najbardziej, ale temperatura fermentacji rzędu 24 stopni, to już granica akceptowalności. Ta w piwinicy byłaby akurat.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• popek888
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.05
        • 27

czyli biorąc pod uwagę że do wszystkich praktycznie brewkitów dają drożdze górnej fermentacji to piwo pare miesięcy powinno postac i nabrac głebszego wyrazu

Comment

• popek888
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.05
          • 27

Pendragon, a czy nie będzie problemem że temp. fermentacji i przechowywanie bedzie wtedy taka sama? że po fermentacji nie bedzie obniżenia temp.?

Comment

• Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika popek888 Wyświetlenie odpowiedzi
            Pendragon, a czy nie będzie problemem że temp. fermentacji i przechowywanie bedzie wtedy taka sama? że po fermentacji nie bedzie obniżenia temp.?
            Nie to nie jest żadnym problemem. Temperatura fermentacji będzie zresztą wyższa o 2-3 stopnie, bo podczas fermentacji wydziela się ciepło.
            Leżakowanie im bliżej powiedzmy 12 stopni tym lepiej.

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Empirycznie zbadałem wpływ temperatury na zabutelkowane piwo.
              Na podstawie brown ale mogę powiedzieć, że:
              1. piwo leżakowane w piwnicy, w której temperatura wraz z pogodą wzrosła z 14*C do 18~20*C
              2. piwo leżakowane w piwnicy, w której temperatura wraz z pogodą wzrosła z 8*C do 15*C

Po miesiącu w obu przypadkach piwo w równym stopniu nagazowane, z tymi samymi aromatami i smakami.
              Po 3 miesiącach piwo z piwnicy 1: mocniejsze nagazowanie, lekka kwasowość, dopiero w tle dawne posmaki karmelowe. Piwo z piwnicy 2: nagazowanie bez wyczuwalnego wzrostu, od razu wyczuwalne posmaki karmelowe, wyczuwalny niuans słodowy w aromacie.

Comment

Przetwarzanie...
              X