Witam wszystkich Piwowarów oraz osoby zainteresowane tematem piwa
Na początek wszystkch gorąco pozdrawiam, i z góry dziekuje za wyrozumiałość i poświecony czas na przeczytanie tego posta.
Do tej pory wszystkie nurtujące mnie problemy związane z ważeniem piwa udawało mi się rozwiać dzieki wyszukiwarce i Waszym dyskusją, ale problem temperatury przechowywania piwa mimo że pojawia się w kilku dyskusjach , nie daje mi satysfakcjonującej odpowiedzi.
Własnie zakapslowałem swoja pierwsza warke - jako poczatkujacy z brewkitu - muntons lager. Z tego co zrozumiałem przez pierwsze dwa dni powinno postać w ciepłum miejscu ( u mnie stoi w zaciemnonym rogu pokoju w temp. 24-25 stopni, a potem planuje je znieśc do piwnicy. Problem jest tylko z tym że w piwnicy temp wacha sie w granicy plus minus 18 stopni. Czy nie jest to za dużo? Czy w takiej temp. piwo bedzie w stanie wytrzymać pół roku, rok czy półtora? Właśnie waże pszenicznego muntonsa , planuja niebawem ruszyć ze stoutem oraz barley wine i na pewno wszystkich tych moich produktów nie obale w ciagu 3 miesiecy A zreszta piwo im dłużej leżakuje tym lepsze (tak przynajmniej piszecie). W zwiazku z tym pytanie czy przy tej temperaturze panującej w mojej piwnicy, moje piwa mają szanse poleżakować dłużej?
Na początek wszystkch gorąco pozdrawiam, i z góry dziekuje za wyrozumiałość i poświecony czas na przeczytanie tego posta.
Do tej pory wszystkie nurtujące mnie problemy związane z ważeniem piwa udawało mi się rozwiać dzieki wyszukiwarce i Waszym dyskusją, ale problem temperatury przechowywania piwa mimo że pojawia się w kilku dyskusjach , nie daje mi satysfakcjonującej odpowiedzi.
Własnie zakapslowałem swoja pierwsza warke - jako poczatkujacy z brewkitu - muntons lager. Z tego co zrozumiałem przez pierwsze dwa dni powinno postać w ciepłum miejscu ( u mnie stoi w zaciemnonym rogu pokoju w temp. 24-25 stopni, a potem planuje je znieśc do piwnicy. Problem jest tylko z tym że w piwnicy temp wacha sie w granicy plus minus 18 stopni. Czy nie jest to za dużo? Czy w takiej temp. piwo bedzie w stanie wytrzymać pół roku, rok czy półtora? Właśnie waże pszenicznego muntonsa , planuja niebawem ruszyć ze stoutem oraz barley wine i na pewno wszystkich tych moich produktów nie obale w ciagu 3 miesiecy A zreszta piwo im dłużej leżakuje tym lepsze (tak przynajmniej piszecie). W zwiazku z tym pytanie czy przy tej temperaturze panującej w mojej piwnicy, moje piwa mają szanse poleżakować dłużej?
Comment