Warzymy IPA - Krok po kroku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

    Warzymy IPA - Krok po kroku

    Witam! Dziś postanowiłem uwarzyć dobrze nachmielone IPA. W związku z tym będę miał do hożych piwowarów kilka pytań. Docelowo chcę uzyskać ok. 21l brzeczki nastawnej. Mam zapas angielskich chmieli oraz drożdże London Ale III - 2l starter ze świeżej saszetki. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

    Pyt. 1. Jaki stopień BLG powinna mieć brzeczka przed zadaniem drożdży? Celować w 13 BLG czy raczej 15-16 BLG.
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

    #2
    Ok, mam już gotowy zasyp. Przez przypadek wsypałem taką ilość Cara-Hell, stąd obawiam się, że może wyjść piwo konkretnie odbiegające od stylu.

    Pale Ale – 4 kg
    Monachijski – 1 kg
    Cara-Hell – 0,8 kg
    Pilzneński – 0,3 kg

    Słody poszły do 20l wody + 10g gipsu piwowarskiego.

    Zacieram w temperaturze 65-68ºC – (planowany czas ok. 60 minut).

    Hmmm... cały czas zastanawiam się w jaką gęstość brzeczki celować?

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Ja bym celował w 15 BLg. Choć i 12,5 nie jetst niezgodne ze stylem.
      A może polecisz w Imperial IPA?

      Comment

      • lisiewski
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 459

        #4
        Rozważam taką możliwość, ale w związku z tym powstaje problem jakiego chmielu użyć.

        Aktualnie mam na stanie Styrian Goldings, East Kent Goldings oraz Fuggles (wszystko w granulacie).

        Przy Imperial IPA musiałbym osiągnąć gęstość w granicach 16-18 BLG i goryczkę 60 – 90 IBU.

        Nieśmiało przymierzam się do chmielenia prosto do gara, bez żadnych siateczek czy pończoch. Ostatni pils chmielony na zimno w siateczce ma posmak mokrej szmaty Dla lepszej klarowności użyję mchu irlandzkiego po koniec gotowania.

        Dla goryczki planuję wrzucić ok. 30g Styrian Goldings na początku gotowania, potem na jakieś 30 minut przed końcem ok. 15g East Kent Goldings oraz dla aromatu ok. 20g Fuggles na 2 minuty przed wyłączeniem palnika.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Za młody jestem, żeby ocenić Twój dobór chmieli.
          A jeśli chodzi o pończochy to przy granulacie u mnie nie miało to sensu żadnego. Można odpuścić sobie a później tylko resztki z drobinkami zostawić, poczekać aż opadną i to co będzie klarowniejsze dodać do fermentora. Oczywiście po zagotowaniu.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Ja teraz chmieliłem Amarillo
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • lisiewski
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 459

              #7
              Póki co trwa filtracja. Brzeczka przednia ma piękny pomarańczowo-herbaciany kolor. Próbka do pomiaru BLG chłodzi się do temperatury 20ºC. Do wysładzania użyłem jak na razie ok. 8l bardzo ciepłej wody. Dać jeszcze?

              Comment

              • lisiewski
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 459

                #8
                No i kiszka! Wyszło ok. 15 litrów mega gorzkiej brzeczki o gęstości 12,5 BLG... Takie IPA-sikacz-extra-double-bitter

                Fermentator poszedł do piwnicy, gdzie temperatura nie przekracza 22ºC.

                Zobaczymy co z tego będzie.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  Z 6kg słodów wyszło 15l 12,5blg ? Powinno wyjść jeszcze drugie tyle. Jak wysładzałeś ?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • lisiewski
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 459

                    #10
                    Nonszalancko wlałem ok. 5 litrów ciepłej wody, potem uzupełniałem powoli dodatkowe 2-3 litry. Brzeczka spływała bardzo sprawnie, chyba zbyt szybko.

                    Tym razem nie potrzebnie popuściłem wodze fantazji. Następnym razem będę trzymał się ustalonych procedur.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nonszalancko wlałem ok. 5 litrów ciepłej wody, potem uzupełniałem powoli dodatkowe 2-3 litry. Brzeczka spływała bardzo sprawnie, chyba zbyt szybko.

                      Tym razem nie potrzebnie popuściłem wodze fantazji. Następnym razem będę trzymał się ustalonych procedur.
                      Gdzie wlałeś tą ciepłą wodę ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • lisiewski
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 459

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Gdzie wlałeś tą ciepłą wodę ?
                        1. Przelałem cały zacier do kadzi filtracyjnej.
                        2. Spuściłem zawracając ok. 5l mętnej brzeczki.
                        3. Uzupełniłem to ok. 5 litrami ciepłej wody.
                        4. Czystą brzeczkę spuszczałem z powrotem do garnka.
                        5. Dolałem ok. 2-3 litrów ciepłej wody i kontynuowałem filtrację.
                        6. Przerwałem w momencie kiedy spostrzegłem, że brzeczka ma ok. 10 BLG.

                        Po chmieleniu zostało tego maks. 12,5 BLG...

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nonszalancko wlałem ok. 5 litrów ciepłej wody, potem uzupełniałem powoli dodatkowe 2-3 litry. Brzeczka spływała bardzo sprawnie, chyba zbyt szybko.

                          Tym razem nie potrzebnie popuściłem wodze fantazji. Następnym razem będę trzymał się ustalonych procedur.
                          Tylko gdzie ta fantazja i nonszalancja konkretnie się objawiła bo jakoś nie mogę doczytać. Wygląda, że nie zrobiłeś żadnego błędu obniżającego wydajność o połowę. Do tej pory myślałem, że nie można żadnym sposobem uzyskać tak marnej wydajności.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • lisiewski
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 459

                            #14
                            Fermentacja burzliwa w temperaturze 19-20ºC trwa już 9 dzień. Na powierzchni brzeczki nadal utrzymuje się piękna piana utworzona przez ciężko pracujące drożdże. Mam zamiar uwarzyć dziś stouta, stąd zastanawiam się czy mogę już poprzednie piwo zlać do drugiego fermentatora, a drożdże uzyć do stouta? Czy może lepiej poczekać aż piana bardziej opadnie?

                            W załączniku aktualny stan fermentacji IPA:
                            Attached Files

                            Comment

                            • lisiewski
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.12
                              • 459

                              #15
                              OK, decyzja zapadła! Warzymy stouta.

                              Middle Homemade Stout - warka #7
                              (27-06-2010)

                              Woda:
                              - oligoceńska (8 litrów);
                              - kranówka (6 litrów + 2 litry dolane do zacierania);

                              Zasyp:
                              - słód monachijski (2 kg);
                              - słód pilzneński (1 kg);
                              - słód pale ale (1 kg);
                              - słód barwiący (0,3 kg);
                              - jęczmień palony (0,35 kg
                              - płatki owsiane (0,5 kg)

                              Zacieranie:
                              - 64-78ºC (13:00-14:30);

                              Filtracja:
                              - ok. 6-7 litrów filtratu zawrócono;
                              - ok. 6 litrów dolano do wysładzania;
                              Last edited by lisiewski; 2010-06-27, 14:43.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X