Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lisiewski
Warzymy IPA - Krok po kroku
Collapse
X
-
-
Z pomiarem temperatury nie powinno być już więcej problemów - ugotował mi się termometr...Jestem na 90% pewien, że przy IPA doszło do przekroczenia dozwolonych temperatur podczas zacierania i filtracji. Cóż, obawiam się, że przy wczorajszym stoucie było podobnie. Nie mniej jednak, ostatecznie uzyskałem wczoraj ok. 18l smolisto-czarnej brzeczki o ekstrakcie ok. 15 Blg. Całość przelałem do fermentatora po IPA. Następnie oba wiadra poszły do piwnicy, gdzie w temperaturze ok. 20ºC spędzą najbliższe dni. Fermentację cichą IPA planuję zakończyć za 2 tygodnie, zaś burzliwą stouta za ok. 7-9 dni.
Jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). Wiem, że nie można sondy trzymać we wrzątku gdyż może to uszkodzić ten sprzęt. Czy ktoś korzysta na co dzień z w.w. zabawki?Comment
-
Dobrze napisałeś - zabawki.
Ja wolałbym taki: http://tiny.pl/htzk8
Mam podobny tylko na baterię pastylkową.Comment
-
Nie wiem czy sondy nie lubią wrzątku ale na pewno nie lubią wilgoci więc nie zanurzaj całej sondy.Jak nabierze gorącej brzeczki do środka to po termometrze.Ja tak swój załatwiłem.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-06-28, 08:26.Comment
Related Topics
Collapse
-
Warzymy z ReCraftem 11-13.04.2025 ReCeaft-Aldi
a) Polish hazy IPA,
b) Imperial New England IPA,
c) West Coast IPA,
d) New Zealand Pilsner,
e) Oatmeal stout,
f) Pastry sour z dodatkiem polskich owoców.
regulamin
https://drive.usercontent.google.com/download?id=1heBCYiG06WwBcZ8jKfzjWZpDdZweGp1M&expo...2025-01-30, 15:14 -
Witajcie,
Jestem nowy i chciałem się przywitać oficjalnie ze wszystkimi. Spędziłem już 1h na różnych tematach, głównie tutaj: https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=87244
Ale brakuje mi takiego krok po kroku tematu.
Czyli:
1)co kupić i gdzie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, właśnie dostałem swój zestaw browamatora, przeczytałem instrukcję, i... okazało się, że nie które informacje i dobre porady, które są na forum nie są zawarte w instrukcji, oraz że sama instrukcja jest pełna nieścisłości. Dlatego zbierając informacje z forum postanowiłem przygotować...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
11,5% ekstr.
4,6% alk.
Aromat - na przedzie chmiel w tonach ziołowo-korzennych, dość nijaki (zboże) słód
Piana - dość wysoka, umiarkowana trwałość, nie znika całkiem i zostaje na szkle
Barwa - jasne złoto, klarowne
Wysycenie - łagodne, niewyraźnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-26, 19:58 -
-
Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.
AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
Chmiele: Centennial, Citra,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-10-28, 15:19 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment