Warzymy IPA - Krok po kroku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lisiewski
    Nonszalancko wlałem ok. 5 litrów ciepłej wody, potem uzupełniałem powoli dodatkowe 2-3 litry.
    Moim zdaniem tak kiepska wydajność przy Twoim IPA wynika z ze zbyt słabego wysładzania. Ale to nie mogła być tylko ta przyczyna. Na 6kg zasypu i 20 l. wody brzeczka przednia powinna mieć ok. 19 Blg. Albo masz uszkodzony pomiar temp. podczas zacierania, albo bardzo źle ześrutowane słody. Swoją drogą, do wysładzania powinieneś użyć ok. 15-17 l. wody w trzech porcjach i ekstrakt na końcu wysładzania mieć ok. 1,5-2,5 Blg. Kolejne porcje wody do wysładzania wlewa się, jak w kadzi filtracyjnej zaczyna pokazywać się powierzchnia młóta. Woda do wysładzania nie powinna być ciepła, tylko mieć 76-78 st., a temp. nieprzekraczalną jest 80 st.

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #17
      Z pomiarem temperatury nie powinno być już więcej problemów - ugotował mi się termometr... Jestem na 90% pewien, że przy IPA doszło do przekroczenia dozwolonych temperatur podczas zacierania i filtracji. Cóż, obawiam się, że przy wczorajszym stoucie było podobnie. Nie mniej jednak, ostatecznie uzyskałem wczoraj ok. 18l smolisto-czarnej brzeczki o ekstrakcie ok. 15 Blg. Całość przelałem do fermentatora po IPA. Następnie oba wiadra poszły do piwnicy, gdzie w temperaturze ok. 20ºC spędzą najbliższe dni. Fermentację cichą IPA planuję zakończyć za 2 tygodnie, zaś burzliwą stouta za ok. 7-9 dni.

      Jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). Wiem, że nie można sondy trzymać we wrzątku gdyż może to uszkodzić ten sprzęt. Czy ktoś korzysta na co dzień z w.w. zabawki?
      Attached Files

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #18
        Dobrze napisałeś - zabawki.

        Ja wolałbym taki: http://tiny.pl/htzk8

        Mam podobny tylko na baterię pastylkową.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
          ...

          Jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). .
          Sprawdzałeś osobiście? Bo w krakowskiej ikei twierdzą, że ich nie ma i nie będzie.

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8109

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
            Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). Wiem, że nie można sondy trzymać we wrzątku gdyż może to uszkodzić ten sprzęt. Czy ktoś korzysta na co dzień z w.w. zabawki?
            Nie wiem czy sondy nie lubią wrzątku ale na pewno nie lubią wilgoci więc nie zanurzaj całej sondy.Jak nabierze gorącej brzeczki do środka to po termometrze.Ja tak swój załatwiłem.
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #21
              Ja zrobiłem tak :

              Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
              Last edited by mareks; 2010-06-28, 08:26.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X