Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lisiewski
Warzymy IPA - Krok po kroku
Collapse
X
-
-
-
Z pomiarem temperatury nie powinno być już więcej problemów - ugotował mi się termometr... Jestem na 90% pewien, że przy IPA doszło do przekroczenia dozwolonych temperatur podczas zacierania i filtracji. Cóż, obawiam się, że przy wczorajszym stoucie było podobnie. Nie mniej jednak, ostatecznie uzyskałem wczoraj ok. 18l smolisto-czarnej brzeczki o ekstrakcie ok. 15 Blg. Całość przelałem do fermentatora po IPA. Następnie oba wiadra poszły do piwnicy, gdzie w temperaturze ok. 20ºC spędzą najbliższe dni. Fermentację cichą IPA planuję zakończyć za 2 tygodnie, zaś burzliwą stouta za ok. 7-9 dni.
Jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). Wiem, że nie można sondy trzymać we wrzątku gdyż może to uszkodzić ten sprzęt. Czy ktoś korzysta na co dzień z w.w. zabawki?
Comment
-
-
Dobrze napisałeś - zabawki.
Ja wolałbym taki: http://tiny.pl/htzk8
Mam podobny tylko na baterię pastylkową.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi...
Jeszcze jedno pytanie. Zastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się nad zakupem takiego termometru z Ikea (25,99 zł). Wiem, że nie można sondy trzymać we wrzątku gdyż może to uszkodzić ten sprzęt. Czy ktoś korzysta na co dzień z w.w. zabawki?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Last edited by mareks; 2010-06-28, 08:26.
Comment
-
Comment