witam
temat w zwiazku z popełnioną przezemnie pierwszą wakra - lager muntons + 1kg cukru = 21 litrów całkiem znosnego piwa. Co prawda młodego bo dopiero 2 tygodnie od zakapslowania , ale ani ja ani kilka osób które je próbowało nie wyczuwa posmaków bimbrowych czy nut owocowych, które według forumowiczów powinny byc wyczuwalne po uzyciu do fermentacji cukru. jedyne co moge zarzucić temu piwku to nieco wodnisty smak, i z tego co wyczytałem mozna to zmienic zalewając puchę mniejsza iloscia wody, badz tez stosujac zamiast niechmielony ekstrakt słodowy.
w zwiazku z tym moje pytania:
1. jeśli 1kg cukru w 10 litrach wody daje 10 blg, to czy 1 kg płynnego ekstraktu daje to samo czy mniej? bo wyczytałem że w ekstrakcie jest tylko 80% cukru , wiec teoretycznie powinien podnosic o 8 blg
2. czy ilośc początkowa blg wpływa tylko na zawartośc alkoholu czy również na treściwość, smak piwa
3. a może cukier podnosi poziom alkoholu a ekstrakt tylko smak piwa?
4. czy zakładając że stosuję berwkita i np. na 23 litry dam zamiast 1kg cukru 1kg ekstrakru słodowego w płynie uzyskam piwo o takim samym wodnistym smaku i dopiero puszka 1,7kg cos poprawi.
5. czy według niektórych porad zalewając puszke brewkita nie do poziomy 23 litrów wody a np. do 18 litrów cukru powinno byc i tak 1kg czy mniej ?
prosze o odpowiedz
temat w zwiazku z popełnioną przezemnie pierwszą wakra - lager muntons + 1kg cukru = 21 litrów całkiem znosnego piwa. Co prawda młodego bo dopiero 2 tygodnie od zakapslowania , ale ani ja ani kilka osób które je próbowało nie wyczuwa posmaków bimbrowych czy nut owocowych, które według forumowiczów powinny byc wyczuwalne po uzyciu do fermentacji cukru. jedyne co moge zarzucić temu piwku to nieco wodnisty smak, i z tego co wyczytałem mozna to zmienic zalewając puchę mniejsza iloscia wody, badz tez stosujac zamiast niechmielony ekstrakt słodowy.
w zwiazku z tym moje pytania:
1. jeśli 1kg cukru w 10 litrach wody daje 10 blg, to czy 1 kg płynnego ekstraktu daje to samo czy mniej? bo wyczytałem że w ekstrakcie jest tylko 80% cukru , wiec teoretycznie powinien podnosic o 8 blg
2. czy ilośc początkowa blg wpływa tylko na zawartośc alkoholu czy również na treściwość, smak piwa
3. a może cukier podnosi poziom alkoholu a ekstrakt tylko smak piwa?
4. czy zakładając że stosuję berwkita i np. na 23 litry dam zamiast 1kg cukru 1kg ekstrakru słodowego w płynie uzyskam piwo o takim samym wodnistym smaku i dopiero puszka 1,7kg cos poprawi.
5. czy według niektórych porad zalewając puszke brewkita nie do poziomy 23 litrów wody a np. do 18 litrów cukru powinno byc i tak 1kg czy mniej ?
prosze o odpowiedz
Comment