Ogórkowy zapach piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

Ogórkowy zapach piwa

Witajcie.

Skusiłem się ostatnio na pierwszą warkę z zacieraniem. Było to Pale Ale - zestaw z BA.
    Wszystko poszło raczej sprawnie, ale coś mi się nie podoba z fermentacją.
    Fermentacja zaczęła się po jakichś 8 godzinach. W rurce przestało bulgotać po około 30. Czytałem, że raczej fermentuje 5-7 dni.
    Jako, że mamy dość wysoką temperaturę otoczenia, fermentor wsadziłem do styropianowego pudła z wkładami od lodówek turystycznych. Temperatura wewnątrz wahała się w granicach 18-23 st C.
    Zaniepokojony tak krótką fermentacją zajrzałem do środka. Była lekka pianka, lecz zaskoczył mnie dziwny ogórkowo-kwaśny zapach, którego nie czułem podczas fermentacji piw z brew-kitów. Czy to normalne czy kwasiżur? Czy już postawić krzyżyk czy czekać? Szkoda byłoby stracić pierwsze zacierane piwko...

Może ma to znaczenie, ale po chmieleniu nie filtrowałem brzeczki przez żadne pieluchy, tylko przelałem do fermentora razem z osadem z chmielin (chmieliłem w woreczkach muślinowych).

Dzięki z góry za pomoc.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Jeśli to kiszone ogórki to nie jest dobrze... ale może to tylko osad drożdżowy na ściankach fermentora tak śmierdzi - pobierz próbkę piwa (np. zdezynfekowaną spirytusem łyżeczką) i spróbuj.
    Last edited by Marusia; 2010-07-05, 12:13.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• bastion
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1144

Mimo że sam nie warzę piwa, to z ciekawością to przeczytałem, bo w 1994 roku kiedy pierwszy raz piłem piwo Rycerskie Pils z Gościszewa, to jedyny raz w moim życiu, piwo miało smak wody spod kiszonych ogórków. Zastanawiałem się co mogło być przyczyną tego smaku, ale Marusia jakoś nie do końca mnie rozjaśniła. W każdym bądź razie, wszystko wskazuje na to, ze piwowar z Gościszewa raczej się nie popisał ..

Comment

• Maciucha67
        • 2010.05
        • 128

W smaku nic niepokojącego nie wyczułem. Ufff! Spora goryczka
        BLG spadło z 12 na 5, więc jeszcze musi trochę postać.
        Niepokoją mnie tylko męty. W piwie pływa dużo baboli. Pewnie to chmieliny.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67
          ...tylko przelałem do fermentora razem z osadem z chmielin (chmieliłem w woreczkach muślinowych)...
          Te syfy należy oddzielać. Nie dodają one piwu uroku. A teraz pływają w czasie fermentacji.

Comment

• Maciucha67
            • 2010.05
            • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Te syfy należy oddzielać. Nie dodają one piwu uroku. A teraz pływają w czasie fermentacji.
            Tak właśnie myślałem. Niestety, nie mam jeszcze doświadczenia. Podczas studzenia często mieszam i syfy razem z brzeczką się mieszają. Musiałbym przez pieluchę zlewać lub czekać aż osiądą.
            A jaki Ty, Krzysiu, masz na to sposób?

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Dekantacja, żadnych pieluch. Poczekać aż zsiądą na dnie, a następnie zlewać brzeczkę ostrożnie tak, żeby syfy zostały w garze. Marnuje się przy tym pół litra do litra brzeczki.

Comment

• oldboy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.11
                • 60

Co powiesz Krzysiu na przefiltrowanie tych farfocli przez siateczkę do gotowanie chmielu?.Ja całość gara przelewam przez tą siateczkę i na koniec mam ją pełną zimnych osadów i troszkę więcej piwa.Czy przy takim filtrowaniu może dostać się do piwa coś niepożądanego z tych osadów?

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

Każde filtrowanie to potencjalne źródło zakażenia i dodatkowa czynność, której można uniknąć. Uważam, że w warunkach domowych najpewniejsza metodą jest dekantacja. Ale zapewne znajdzie się tu sporo grono zwolenników filtrowania przez różne materiały.

Comment

• mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

mozna oczywiscie ostawic po dekantacji, przefiltrowac, zagotowac i ostawic jako rezerwe do refermentacji.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

Proponuję po gotowaniu gorącą brzeczkę z garnka zlać wężykiem (trzeba trochę uważać aby się nie oparzyć) do fermentora z kranikiem. W tym fermentorze schłodzić brzeczkę, a gdy się ustoi zlać kranikiem brzeczkę z powrotem do garnka. Osady zostają na dnie fermentora, jak zostało jeszcze sporo czystej brzeczki to przechylając fermentor zlać ją kranikiem z nad osadu. Wypłukać fermentor i przelać do niego czystą brzeczkę. W ten sposób pozbywamy się osadów i zarazem napowietrzamy brzeczkę przed zaszczepieniem drożdżami.

Comment

Przetwarzanie...