Czy zamiast wyprażać butelki w temp 160C czy też np. zamiast mycia fermentorów OXI mogę stosować spirytus ? , oczywiście przy założeniu że koszty nie grają dla mnie roli ? Ile minut musi być płukany taki fermentor spirytusem aby całkowicie zniszczył wszelkie możliwe zakażenia ?
Dezynfekcja spirytusem?
Collapse
X
-
Z mojej strony mogę Ci tylko podpowiedzieć, że powinien to być spirytus 70%5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
-
-
Spirytus dezynfekuje, a nie sterylizuje - to odnośnie butelek. Wyprażanie suchym powietrzem w temp. powyżej 160 st. to sterylizacja. Jednak czy jest skuteczniejszy od OXI w przypadku fermentorów? - tego nie wiem, ale myślę że skuteczność jest porównywalna.
Comment
-
-
Pamiętaj że przydałoby się sporo tego spirytusu na takie wiadro. Ja używam tylko do łyżek, balingomierza itp.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziSpirytus dezynfekuje, a nie sterylizujeOstatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-07-14, 08:51.
Comment
-
-
Dziękuję za odpowiedzi . Wszedłem ostatnio w posiadanie 5 l spirytu od naszych sąsiadów, był on w plastikowej butli, boję się go wypić żeby nie oślepnąć , a do dezynfekcji byłby jak znalazł .
Jeszcze tylko jeno pytanie czy np 3 minuty ze spirytusem wystarczą by zabić wszystkie złe "mikroby" w butelkach ?
Comment
-
Comment