Dezynfekcja spirytusem?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wolf74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.03
    • 26

Dezynfekcja spirytusem?

Czy zamiast wyprażać butelki w temp 160C czy też np. zamiast mycia fermentorów OXI mogę stosować spirytus ? , oczywiście przy założeniu że koszty nie grają dla mnie roli ? Ile minut musi być płukany taki fermentor spirytusem aby całkowicie zniszczył wszelkie możliwe zakażenia ?
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

Z mojej strony mogę Ci tylko podpowiedzieć, że powinien to być spirytus 70%
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

Spirytus dezynfekuje, a nie sterylizuje - to odnośnie butelek. Wyprażanie suchym powietrzem w temp. powyżej 160 st. to sterylizacja. Jednak czy jest skuteczniejszy od OXI w przypadku fermentorów? - tego nie wiem, ale myślę że skuteczność jest porównywalna.

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Pamiętaj że przydałoby się sporo tego spirytusu na takie wiadro. Ja używam tylko do łyżek, balingomierza itp.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
        Spirytus dezynfekuje, a nie sterylizuje
        Poprawiony temat.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-07-14, 08:51.

Comment

• wolf74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.03
          • 26

Dziękuję za odpowiedzi . Wszedłem ostatnio w posiadanie 5 l spirytu od naszych sąsiadów, był on w plastikowej butli, boję się go wypić żeby nie oślepnąć , a do dezynfekcji byłby jak znalazł .
          Jeszcze tylko jeno pytanie czy np 3 minuty ze spirytusem wystarczą by zabić wszystkie złe "mikroby" w butelkach ?

Comment

Przetwarzanie...
          X