Czy zamiast wyprażać butelki w temp 160C czy też np. zamiast mycia fermentorów OXI mogę stosować spirytus ? , oczywiście przy założeniu że koszty nie grają dla mnie roli ? Ile minut musi być płukany taki fermentor spirytusem aby całkowicie zniszczył wszelkie możliwe zakażenia ?
Dezynfekcja spirytusem?
Collapse
X
-
Z mojej strony mogę Ci tylko podpowiedzieć, że powinien to być spirytus 70%5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna -
Spirytus dezynfekuje, a nie sterylizuje - to odnośnie butelek. Wyprażanie suchym powietrzem w temp. powyżej 160 st. to sterylizacja. Jednak czy jest skuteczniejszy od OXI w przypadku fermentorów? - tego nie wiem, ale myślę że skuteczność jest porównywalna.Comment
-
-
Dziękuję za odpowiedzi . Wszedłem ostatnio w posiadanie 5 l spirytu od naszych sąsiadów, był on w plastikowej butli, boję się go wypić żeby nie oślepnąć, a do dezynfekcji byłby jak znalazł
.
Jeszcze tylko jeno pytanie czy np 3 minuty ze spirytusem wystarczą by zabić wszystkie złe "mikroby" w butelkach ?Comment
Related Topics
Collapse
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Chłodnica zanurzeniowa
- Akcesoria
Filtrator spiralny 50 cm
- Akcesoria
The Hop Sock - skarpeta do chmielenia na...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-04-08, 09:11 -
-
Witam, robiłem ok 3 tyg temu moje pierwsze piwo. Było to piwo pszeniczne 12 blg. Warzenie przeszło ok, okres fementacji także prawidłowo. Niestety chyba popełniłem duży błąd ponieważ przed rozlewem do butelek każdą butelkę zdezynfekowałem jednym "psikiem" despreju odstawiłem...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu
Autor: huanghua
Cel:
Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...-
Channel: Opracowania
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment