Wyszło za mało brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darbi16
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 2

    #1

    Wyszło za mało brzeczki

    POMOCY
    popełniłem wczoraj swoje pierwsze piwko - pale ale wydało mi się najprostsze i odpowiednie do pory
    wszystko wyszło ok ALE wyszło za mało brzeczki miało być 20 a jest 17,5 i co teraz ? :nie_wiem
    baling 15
    można dolać przegotowanej wody ???

    może ktoś a krajanów pomoże ?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Kolego sympatyczny. Pomożemy (my rodacy) jeżeli:
    a) wypełnisz profil, żeby np było widać skąd jesteś
    b) zaczniesz pisać we właściwych tematach (post wydzielony z tematu "Browar Zamość" dzięki czujności Krzysia - dzięki), bo nie każdy czyta wszystko w "Twoim warzeniu"

    Nie wiem co zrobiłeś z tym piwem - teraz to już po ptokach - można było dodać czystej wody przed fermentacją albo zostawić - w obu przypadkach będzie dobrze, tylko w tym drugim potrzebne dłuższe leżakowanie.

    Comment

    • darbi16
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 2

      #3
      Tak więc co dalej???
      Wody nie dolewałem i:
      1. uwodnione drożdże zadane niedziela rano
      2. wysoka piana do wtorku
      3. środa czwartek wieczorem pomiary
      - temp 22
      - blg bez zmian przez dwa dni 4
      4. coś pływa po powierzchni, małe przyklejające się brązowawe płateczki chyba drożdże albo coś z chmielu

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Zlewaj na cichą, jest tak gorąco, że drożdże dostały spida i zeżarły co miały zeżreć. Z 15 Blg do 4 to całkiem dobry wynik.
        Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2010-07-16, 10:48.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • twawrzyniak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 6

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darbi16
          POMOCY
          popełniłem wczoraj swoje pierwsze piwko - pale ale wydało mi się najprostsze i odpowiednie do pory
          wszystko wyszło ok ALE wyszło za mało brzeczki miało być 20 a jest 17,5 i co teraz ? :nie_wiem
          baling 15
          można dolać przegotowanej wody ???

          może ktoś a krajanów pomoże ?
          Spokojnie możesz dolać zimnej przegotowanej wody. Ja tak robiłem nie raz

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Jeżeli chodzi o dolewanie wody, to na moje ma to sens dla osiągnięcia odpowiedniego Blg, a nie objętości. Za mała ilość brzeczki w granicach 2-3l to wpadka przy pracy (za dużo się wygotowało/słaba wydajność przy wysładzaniu), ale nie powód do rozcieńczania wodą.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • twawrzyniak
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 6

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
              Jeżeli chodzi o dolewanie wody, to na moje ma to sens dla osiągnięcia odpowiedniego Blg, a nie objętości. Za mała ilość brzeczki w granicach 2-3l to wpadka przy pracy (za dużo się wygotowało/słaba wydajność przy wysładzaniu), ale nie powód do rozcieńczania wodą.
              Kolego czytamy dokładnie posta. Wyszło mu 17,5 litra 15Blg. ALE ma mieć ok.12Blg.
              Dolewa przegotowanej wody i ma ok. 20litrów 12Blg. Zgodnie ze stylem prawda ?

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 05:14
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 10:28
              • dadek
                Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                dadek
                Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                2024-04-24, 00:15
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 20:57
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...