Wyszło za mało brzeczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darbi16
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.06
    • 2

Wyszło za mało brzeczki

POMOCY
    popełniłem wczoraj swoje pierwsze piwko - pale ale wydało mi się najprostsze i odpowiednie do pory
    wszystko wyszło ok ALE wyszło za mało brzeczki miało być 20 a jest 17,5 i co teraz ? :nie_wiem
    baling 15
    można dolać przegotowanej wody ???

może ktoś a krajanów pomoże ?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Kolego sympatyczny. Pomożemy (my rodacy) jeżeli:
    a) wypełnisz profil, żeby np było widać skąd jesteś
    b) zaczniesz pisać we właściwych tematach (post wydzielony z tematu "Browar Zamość" dzięki czujności Krzysia - dzięki), bo nie każdy czyta wszystko w "Twoim warzeniu"

Nie wiem co zrobiłeś z tym piwem - teraz to już po ptokach - można było dodać czystej wody przed fermentacją albo zostawić - w obu przypadkach będzie dobrze, tylko w tym drugim potrzebne dłuższe leżakowanie.

Comment

• darbi16
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 2

Tak więc co dalej???
      Wody nie dolewałem i:
      1. uwodnione drożdże zadane niedziela rano
      2. wysoka piana do wtorku
      3. środa czwartek wieczorem pomiary
      - temp 22
      - blg bez zmian przez dwa dni 4
      4. coś pływa po powierzchni, małe przyklejające się brązowawe płateczki chyba drożdże albo coś z chmielu

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Zlewaj na cichą, jest tak gorąco, że drożdże dostały spida i zeżarły co miały zeżreć. Z 15 Blg do 4 to całkiem dobry wynik.
        Last edited by zgoda; 2010-07-16, 10:48.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• twawrzyniak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darbi16 Wyświetlenie odpowiedzi
          POMOCY
          popełniłem wczoraj swoje pierwsze piwko - pale ale wydało mi się najprostsze i odpowiednie do pory
          wszystko wyszło ok ALE wyszło za mało brzeczki miało być 20 a jest 17,5 i co teraz ? :nie_wiem
          baling 15
          można dolać przegotowanej wody ???

może ktoś a krajanów pomoże ?
          Spokojnie możesz dolać zimnej przegotowanej wody. Ja tak robiłem nie raz

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Jeżeli chodzi o dolewanie wody, to na moje ma to sens dla osiągnięcia odpowiedniego Blg, a nie objętości. Za mała ilość brzeczki w granicach 2-3l to wpadka przy pracy (za dużo się wygotowało/słaba wydajność przy wysładzaniu), ale nie powód do rozcieńczania wodą.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• twawrzyniak
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeżeli chodzi o dolewanie wody, to na moje ma to sens dla osiągnięcia odpowiedniego Blg, a nie objętości. Za mała ilość brzeczki w granicach 2-3l to wpadka przy pracy (za dużo się wygotowało/słaba wydajność przy wysładzaniu), ale nie powód do rozcieńczania wodą.
              Kolego czytamy dokładnie posta. Wyszło mu 17,5 litra 15Blg. ALE ma mieć ok.12Blg.
              Dolewa przegotowanej wody i ma ok. 20litrów 12Blg. Zgodnie ze stylem prawda ?

Comment

Przetwarzanie...
              X