Różnica smakowa - drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomislaw88
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 25

    #1

    Różnica smakowa - drożdże

    Witam, chciałbym zapytać jaka będzie różnica w smaku jeśli do klasycznego lagera zamiast drożdży dolnej fermentacji dam drożdże górnej fermentacji? Od razu mówię, że jestem początkujący i nie opluwajcie jeśli to głupie pytanie. Pozdrawiam.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Będzie taka różnica, że nie będzie to lager, tylko piwo górnej fermentacji - czyli aromaty kwiatowo-owocowe - bardzo przyjemne, ale nie lagerowe
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • tomislaw88
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 25

      #3
      Dzięki za odpowiedź.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Zaiksik
        Trudne początki
        Zaiksik
        Witam
        Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
        Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
        Wszystko...
        2024-08-27, 17:13
      • dadek
        Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
        dadek
        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
        2023-06-30, 00:55
      • darekd
        Eichhorn, Kellerbier
        darekd
        Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

        https://brauerei-eichhorn.de/

        5% alk.

        Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
        Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...
        2024-09-01, 22:47
      • etman
        Norweskie kveiki
        etman
        Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
        • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
        • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
        https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
        2025-02-11, 20:56
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...