Witam, chciałbym zapytać jaka będzie różnica w smaku jeśli do klasycznego lagera zamiast drożdży dolnej fermentacji dam drożdże górnej fermentacji? Od razu mówię, że jestem początkujący i nie opluwajcie jeśli to głupie pytanie. Pozdrawiam.
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Comment