Wątpliwości przed początkiem
Collapse
X
-
-
Jeśli masz tylko 2 fermentory, w tym jeden z kranikiem, to ten z kranikiem do burzliwej, a następnie dekantacja do fermentora bez kranika, rurką nad brzegiem wiadra, lub przez podniesienie wiaderka i delikatne przelanie do drugiego - nie przez kranik. Po pierwsze, jeśli nie masz reduktora osadów, to wleci sporo drożdży, a po drugie - ważniejsze - nigdy nie będziesz miał pewności, czy na pewno kranik jest dobrze odkażony ze względu na słabe pole manewru przy pełnym fermentorze.
Jeśli masz więcej fermentorów, to tego z kranikiem używaj tylko do filtracji i butelkowania, nie do fermentacji.Kranikiem na pewno łatwiej rozlewać, tylko właśnie czy za dużo drożdży nie leci.
Teraz wiem, żeby po użyciu go wymyć chemią
Czy na czas wyjazdu, kiedy nie będzie nikogo kto mógłby "upuszczać" gaz z fermentora, zostawić miejsce, w którym jest rowek do otwierania lekko niedomknięte?Comment
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Właśnie wróciłem. Może niepotrzebnie trząchnąłem przed wyjazdem pojemnikiemMam podobną przypadłość jak kolega domin81. Przed wyjazdem był zapach ejlowy,teraz jest japczany
Nie mam siły dziś przelewać na cichą, jutro jak wstanę to tego dokonam. Oby coś z tego piwka było
Aczkolwiek znając moje szczęście to wyjdzie cydr
Comment
-
Przelałem na cichą. Z kranika do kubeczka poleciała breja, dlatego dekantowałem rurkąPiwko w smaku chmielowe, takie jak lubię, a nawet mogłoby być odrobinę mocniej nachmielone
Pomiar BLG w menzurce( aerometr dotykał dna w pojemniku, szkoda ze tak mało piwka - odrobinę ponad 16L) wskazywał nadal 5. Apeluje do drożdży, które jeszcze mogą być w piwie, zbijcie jeszcze trochę
Pozdrawiam
MINIAKComment
-
Następnym razem przetrzyj areometr dokładnie spirytusem i włóż go po prostu do fermentora. Tak jest równie czysto, a przy okazji wygodniej. Wtedy raczej nie będzie miał szans dotykać dna. A to, że tak było w menzurce, mogło zmniejszyć dokładność pomiaru.Comment
-
Jak zawsze przetarłem go spirytusem,ale ze względu na małą ilość piwa (jak wspomniałem trochę ponad 16 litrów) dotykał on dna przez co pomiar był niemożliwy. Czy trzymać roztwór pirosiarczynu sodu tydzień w pojemniku z kranikiem, dopóki nie będę z niego korzystał? Czy przy rozlewie wykorzystujecie rurkę igielitową? 130g glukozy będzie dobrym rozwiązaniem?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ManiakosJak zawsze przetarłem go spirytusem,ale ze względu na małą ilość piwa (jak wspomniałem trochę ponad 16 litrów) dotykał on dna przez co pomiar był niemożliwy. Czy trzymać roztwór pirosiarczynu sodu tydzień w pojemniku z kranikiem, dopóki nie będę z niego korzystał? Czy przy rozlewie wykorzystujecie rurkę igielitową? 130g glukozy będzie dobrym rozwiązaniem?
- nie trzymaj długo na cichej, bo masz zaledwie 16l piwa w wiadrze 30-to litrowym - bardzo niekorzystny stosunek powietrza/tlenu w wiadrze do objętości piwa. Im więcej tlenu, tym łatwiej może skwaśnieć,
- sprawdź ekstrakt po trzech dniach i jeżeli nie uległ zmianie to butelkuj,
- 130g glukozy to górna granica. Jeżeli ekstrakt przed rozlewem będzie wynosił 5 Blg to będzie to raczej dużo i nie do końca wiadomo czy drożdże podczas leżakowania w butelce, jeszcze coś z tego nie uszczkną. Jeśli do tego dodasz 8g/l glukozy która pobudzi drożdże do pracy, to możesz mieć kłopot. Myślę, że trzeba dawkę cukru trochę zmniejszyć - tak na wszelki wypadek
- przed rozlewem przelej piwo do wiadra z kranikiem, dodaj rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru, zamieszaj całym wiadrem i rozlewaj do butelek kranikiem,
- jak po dezynfekcji został Tobie dezynfektant, to oczywiście możesz zalać nim wiadro, czy inne akcesoria do czasu następnego użycia, ale trzeba wiedzieć że niektóre środki ulegają z czasem rozkładowi i wtedy takiego wiadra nie można przed następnym użyciem uznać za zdezynfekowane.
Właściwie to po co ja to wszystko po raz kolejny piszę na tym forum?Comment
-
Aktualnie mam na tapecie alta robionego na drożdząch S-33, po 2 tygodniach burzliwej zszedł z 12Blg do 5Blg, dla mnie sytuacja nie do przyjecia. Ponownie zaszczepiłem piwo silnym starterem z drożdży t-58, po kolejny tygodniu zeszło do 3 Blg, jutro butelkuję. Jeżeli kombinacja z drożdżami T-58 nie udała by się, wolałbym to piwo wylać, niż butelkowć - ale to moje prywatne zdanie. Nab drożdżach płynnych problemów z odfermentowaniem praktycznie nie miałem.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Krakus założył wątek o polskich browarach na terenach objętych żywiołem powodziowym
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ce#post2342029
a za naszą południową granicą w Czechach niestety też kilka browarów padło ofiarą wielkiej wody:...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
-
Channel: Holandia
-
-
Ktoś coś słyszał, ktoś coś widział, ale konkretów żadnych, albo niewiele. W okolicach Czerniowców ma działać jakiś mały browarek, mocno utajniony, co nie jest jakimś novum w tamtych stronach.
Przy moim pobycie tam, spróbowałem rozszyfrować tą zagadkę.
Kilkanaście kilometrów...1 Photo-
Channel: Ukraina
2021-04-21, 21:23 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment