Leżakowanie latem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    #1

    Leżakowanie latem

    Upały co prawda chwilowo się skończyły, ale temat nadal mnie nurtuje. W tym roku uwarzyłem swoje pierwsze warki i entuzjastycznie spijałem je po możliwie krótkim czasie ok 4 tyg. leżakowania. Chcąc nadać im jeszcze większej szlachetności uzbroiłem się w cierpliwość i postanowiłem dać im więcej czasu. Niestety po ok. 3 miesiącach ich smak nie wprawiał mnie już w taki zachwyt, generalnie zaczęły smakować jak piwa z sokiem owocowym. Piwka to górniaki Pale Ale, Alt, Koelsch. Stoją sobie w ciemnej piwnicy niestety temperatura do czerwca była tam ok 18 stopni a później wzrosła do 20 a ostatnio 22-23. Czytając trochę na ten temat wiem, że ich ewolucja w tych warunkach nie jest niczym nadzwyczajnym, ale ciekawią mnie doświadczenia innych piwowarów w tym temacie.
    Jak mieszkając w bloku czy innym wielorodzinnym klocku radzicie sobie z tym problemem?

    Pozdrawiam
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #2
    Mam ten sam problem i niebardzo wiem jak go ugryźć.
    Ale z tego co widzę inni też nie wiedzą

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Też mieszkam w bloku a piwa leżakują w piwnicy.
      Latem jest tam 20 stopni, w innych porach roku mniej bo uchylam okno ale to z kolei przeszkadza w zimie sąsiadom z parteru (twierdzą, że im zimno).
      20 stopni to temperatura niezalecana przy leżakowaniu piw dolnej fermentacji ale nic na to nie poradzę.
      Przyzwyczaiłem się już do posmaków "ajlowych" w moich lagerach i już.
      Do konkursów ich nie wystawiam. ))

      BTW. "Wyżej tyłka nie podskoczysz".

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Z tym, że Mareks pisze o lagerach. Ejlom nie powinna taka temperatura przeszkadzać (mam podobną). Może po prostu nie lubicie ejlów?
        Minus wyższych temperatur w piwnicy, to większa szansa na rozwój jakiś infekcji, ale jak butelki były czyste to nic nie powinno się stać.

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67
          Mam ten sam problem i nie bardzo wiem jak go ugryźć.
          Można zdobyć jakoś zepsutą lodówkę i w niej trzymać piwo, a chłodzić za pomocą mrożonych butelek PET z wodą. Ja stosuję ten sposób, z tym że lodówka jest własnoręcznej roboty, z płyt styropianowych - spokojnie można w niej osiągnąć temperaturę poniżej 10 stopni. Wadą jest pewna upierdliwość systemu, bo butelki trzeba wymieniać codziennie.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
            Można zdobyć jakoś zepsutą lodówkę i w niej trzymać piwo, a chłodzić za pomocą mrożonych butelek PET z wodą. Ja stosuję ten sposób, z tym że lodówka jest własnoręcznej roboty, z płyt styropianowych - spokojnie można w niej osiągnąć temperaturę poniżej 10 stopni. Wadą jest pewna upierdliwość systemu, bo butelki trzeba wymieniać codziennie.
            Tak to chłodziłem fermentor z brzeczką podczas górnej fermentacji aby mieć 20 lub trochę mniej stopni. Teraz właśnie wykorzystuję w tym celu starą lodówkę z usuniętym agregatem.

            Do leżakowania piwa to się nie sprawdzi. Do lodówki wchodzi 2 góra 3 skrzynki a w piwnicy leżakuje ich 15. No i butelki PET z wodą też trzeba gdzieś zamrażać. ))

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #7
              Jakby zrobić odpowiednio większe pudła styropianowe, z płyty 10cm, dobrze uszczelnione i czymś jeszcze izolowane to by więcej weszło i lepiej trzymało temperaturę. A do mrożenia wkładów można kupić małą zamrażarkę
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                To chyba łatwiej wynająć gdzieś chłodnię...

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #9
                  Abo ocieplić piwnice i zainstalować mały agregat chłodniczy. )

                  Np. taki:





                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • RomaNzRumunii
                    Kolsch temperatura fermentacji
                    RomaNzRumunii
                    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                    2023-11-25, 21:07
                  • wirdar1
                    Brewkit Czech Pils
                    wirdar1
                    Witam
                    To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                    Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                    13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                    2023-03-21, 15:51
                  • Daray
                    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                    Daray
                    Dzień dobry,

                    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                    2023-03-13, 20:01
                  • Czarny1975
                    Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
                    Czarny1975
                    Witam wszystkich forumowiczów,

                    Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

                    Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
                    2017-09-26, 08:30
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...