dwie warki na Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mariusz83
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.04
    • 10

    dwie warki na Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml

    witam
    Jak w temacie planuje uwarzyć dwie warki po 25l (12°Blg) w odstępie 3-4 tygodni , pierwszy raz będę używał drożdży płynnych , żeby trochę zaoszczędzić mam zamiar kupić jedną saszetkę drożdży i użyć ich dwa razy. Wymyśliłem sobie że zrobię starter i polowa do pierwszego a druga do lodówki i potem o drugiego.
    Mam pytanie czy taka ilość drożdży wystarczy na 25l piwa czy lepiej całość użyć do pierwszego a potem bawić się w odzyskiwanie ?
    Last edited by mariusz83; 2010-07-20, 16:03.
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Płynne lepiej odzyskać. Możesz je użyć nawet 10 razy (o ile zachowasz higienę).
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

    Comment

    • mariusz83
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2004.04
      • 10

      #3
      boję się trochę tego odzyskiwania , a co myślisz o takim sposobie , robię starter (1l 10°Blg) 24godz przed planowanym dodaniem drożdży , wlewam większą połowę powiedzmy 2/3 reszta do lodówki na 3-4tygodnie , na dobę przed kolejnym warzeniem jeszcze raz 1l 10°Blg
      Czy tak będzie ok?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Przepraszam, jeśli pytanie wyda Ci się głupie - masz warunki teraz na dolną fermentację?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mariusz83
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.04
          • 10

          #5
          warzyć będe we wrześniu

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Przepraszam, jeśli pytanie wyda Ci się głupie - masz warunki teraz na dolną fermentację?
            Pytanie jak najbardziej na miejscu, biorąc pod uwagę temperaturę otoczenia. Chociaż w mojej lodówce udawało się mimo upałów.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariusz83 Wyświetlenie odpowiedzi
              warzyć będe we wrześniu
              We wrześniu ma być juz tak zimno?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Mariusz dolna fermentacja potrzebuje temperatury fermentacji poniżej 12stC. Jeżeli masz naprawdę zimną piwnicę to OK, jeśli nie kup to kup na początek sezonu jakieś drożdże górne. Mogą być suche - też są niezłe, a saszetkę można podzielić na 3-4 warki. Przy tym zbierzesz sobie gęstwę i nawet jeśli jej nie użyjesz, to zakumasz o co chodzi.

                Przed wrześniem poczytaj materiały z linku z mojego podpisu, bo Twoje pytania są trochę "poniżej pasa".
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • mariusz83
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2004.04
                  • 10

                  #9
                  mam chłodziarkę , uzyskanie temp poniżej 12°C nie będzie problemem
                  wiem ze moje pytanie dla większości jest dość głupie ale wolałem się spytać

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Odzyskiwanie drożdży zawsze wiąże się ze sporym ryzykiem. Jak chcę wykorzystać powtórnie drożdże, to gotuję kolejne piwo tydzień po pierwszym. Wtedy tego samego dnia przelewam piwo na fermentację cichą, a świeżo uwarzoną brzeczkę wlewam do opróżnionego fermentora z gęstwą drożdżową na dnie. Na takich drożdżach fermentacja rusza prawie natychmiast i jest zwykle bardzo burzliwa. Drożdży nigdzie nie przekładam, więc ryzyko zakażenia jest niewielkie.

                    Comment

                    • bielok
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.10
                      • 338

                      #11
                      Cześć

                      Wogosz jak sobie radzisz z osadami na ściankach fermentatora które zostają w górnej jego cześć na wysokości powierzchni brzeczki?
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Odzyskiwanie drożdży zawsze wiąże się ze sporym ryzykiem. Jak chcę wykorzystać powtórnie drożdże, to gotuję kolejne piwo tydzień po pierwszym. Wtedy tego samego dnia przelewam piwo na fermentację cichą, a świeżo uwarzoną brzeczkę wlewam do opróżnionego fermentora z gęstwą drożdżową na dnie. Na takich drożdżach fermentacja rusza prawie natychmiast i jest zwykle bardzo burzliwa. Drożdży nigdzie nie przekładam, więc ryzyko zakażenia jest niewielkie.
                        Jak rozumiem, osadem z pytania Bieloka się po prostu nie przejmujesz?

                        Ja wręcz przeciwnie - przechowuje gęstwy w słoiczkach miesiącami Czasem nawet po 6 miesiącach drożdże są ok, ale oczywiście trzeba zdać się na swój nos i te o podejrzanych zapachach odrzucać - początkującym nie polecam.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jak rozumiem, osadem z pytania Bieloka się po prostu nie przejmujesz?

                          Ja wręcz przeciwnie - przechowuje gęstwy w słoiczkach miesiącami Czasem nawet po 6 miesiącach drożdże są ok, ale oczywiście trzeba zdać się na swój nos i te o podejrzanych zapachach odrzucać - początkującym nie polecam.
                          Właśnie dlatego CP powinno dołączyć do oferty np. "Nos Marusi - jeden niuch 5 zł. Dojazd i delegację pokrywa nieniuchający"

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            Właśnie dlatego CP powinno dołączyć do oferty np. "Nos Marusi - jeden niuch 5 zł. Dojazd i delegację pokrywa nieniuchający"
                            Za tanio

                            A tak serio - często się zdarza, że dzwonią do mnie piwowarzy i usiłują opisać zapach piwa lub drożdży, ale, niestety, na telefon to się nie da
                            Last edited by Marusia; 2010-07-22, 08:15.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bielok
                              Wogosz jak sobie radzisz z osadami na ściankach fermentatora które zostają w górnej jego cześć na wysokości powierzchni brzeczki?
                              Te osady to przecież deka. Jak chcę wykorzystać drożdże jeszcze raz, to staram się ją zebrać z powierzchni podczas fermentacji. Czasami jednak jej nie zbiorę i wtedy muszę udawać że się nią nie przejmuję, jak to napisała Marusia. Mnie to przechowywanie gęstwy w lodówce się nie udaje, mimo dbania o sterylność. Pewnie gdzieś popełniam błąd. Z drugiej strony Marusia u siebie na wsi ma w lodówce czyste wiejskie powietrze, a ja pewnie strasznie skażone urbanistycznymi zanieczyszczeniami.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X