Zapach brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domin81
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 122

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael
    Mysle podobnie jak poprzednicy - zbyt duzo paniki Nie grzeb w brzeczce,uzbroj sie w cierpliwosc.Przelej na cicha,a potem zabutelkuj.Jesli w butelkach okaze sie kwasne znaczy,ze gdzies popelniles blad,a poki co cierpliwosci.Wiem,ze na poczatku czlowiek sie przejmuje wszystkim,ale na prawde nie ma czym.Jesli umyles i zdezynfekowales sprzet prawidlowo powinno byc ok,wiec cierpliwosci
    Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.

    Comment

    • Samael
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 153

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81
      Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.
      Zlamales zelazna zasade - co z fermentatora juz do niego nie wraca :P Powinienes wylac te dwa litry,a tak to faktycznie masz powody do obaw.

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domin
        przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego
        Nie bez powodu pytałem co zrobiłeś z tą brzeczką - teraz już wiemy. Niemniej nie rezygnuj. W sobotę przelej na cichą (tylko do sterylnego fermentora ) i po kolejnym tygodniu spróbuj. Jeżeli kwaśnieje już teraz, to po tym czasie będzie nie do picia. Jeżeli nie będziesz pewny, przetrzymaj jeszcze parę dni i spróbuj ponownie. Butelkowanie niepewnego piwa to niepotrzebna kupa roboty.

        Comment

        • domin81
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.03
          • 122

          #19
          Być może coś z tego piwka będzie. Dzisiaj spróbowałem i zaczyna mieć smak ;-) Goryczka intensywna, ale przy ale'u i do tego tak młodym to chyba normalne? Jedyne co mnie zdziwiło to to, że po 6 dniach burzliwej piwko jest już klarowne. Nie wiem, czy nadmierna ilość drożdży i wysoka tempetatura tak przyspieszyły fermentację, czy może te drożdże z puchy Coopersa są takie ciulowe, ale zamieszałem łychą z myślą, że może jeszcze dofermentuje. W weekend zleję na tydzień czy dwa cichej, a później do butelek. We wrześniu będę próbować.

          A druga wareczka właśnie w toku - zacieram Grodziskie :-)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Nie mieszaj łychą, człowieku, w fermentującym piwie - naprawdę, sam się prosisz o zakażenie.

            I nie ma co czekać 10 dni - przelewaj na cichą po 7, albo butelkuj, (jeśli po zmierzeniu blg okaże się, że jest poniżej 3 i od 2 dni nie spada to śmiało możesz butelkować).
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-29, 19:20.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #21
              Człowieku! Zostaw to piwo w spokoju! Nie mieszaj, nie próbuj, nie dotykaj!

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                hehe, zamieszał i znów będzie czekać aż się wyklaruje.

                domin, zacznij ty czytać.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • domin81
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 122

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  domin, zacznij ty czytać.
                  Naczytałem się już sporo, ja po prostu niecierpliwy jestem :-)

                  Comment

                  • domin81
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 122

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Nie mieszaj łychą, człowieku, w fermentującym piwie - naprawdę, sam się prosisz o zakażenie.
                    Proszę na mnie nie krzyczeć ;-) Łycha była na prawdę ładnie zdezynfekowana.

                    Comment

                    • domin81
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 122

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      Człowieku! Zostaw to piwo w spokoju! Nie mieszaj, nie próbuj, nie dotykaj!
                      Normalnie jak w gówniarz się poczyłem, reprymenda za reprymendą... Proszę o wyrozumiałość, to moja pierwsza warka - ciekawość mnie zżera :-)

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81
                        Proszę na mnie nie krzyczeć ;-) Łycha była na prawdę ładnie zdezynfekowana.
                        Tak jak napisał Jacer - teraz znowu będziesz czekał, aż się sklaruje. Wzburzyłeś osad drożdżowy z dna zupełnie niepotrzebnie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • domin81
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.03
                          • 122

                          #27
                          Piwo poszło dzisiaj na cichą i o dziwo zapowiada się całkiem nieźle, widocznie nie wiedziałem czego spodziewać się po zapachu fermentującego piwa. Zastanawia mnie tylko, czemu w brewkicie Ale'a Cooper's daje drożdże dolnej fermentacji...

                          A Grodziskie już chyba kończy fermentować, bo gruba warstwa drożdży unosząca się na powierzchni już prawie całkiem zanikła. Piwko w zapachu trąci skarpetą

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81
                            Zastanawia mnie tylko, czemu w brewkicie Ale'a Cooper's daje drożdże dolnej fermentacji...
                            Skąd takie przypuszczenie?

                            Comment

                            • domin81
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 122

                              #29
                              Poza kilkoma fafroclami na pianie na początku fermentacji, cała gęstwa drożdżowa od razu siadła na dnie. W przypadku górnych Safbrew S-33 przy warzeniu Grodziskiego, na powierzchni utworzyła się gruba warstwa drożdży, różnicę widać gołym okiem.

                              Comment

                              • Samael
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.09
                                • 153

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81
                                Poza kilkoma fafroclami na pianie na początku fermentacji, cała gęstwa drożdżowa od razu siadła na dnie. W przypadku górnych Safbrew S-33 przy warzeniu Grodziskiego, na powierzchni utworzyła się gruba warstwa drożdży, różnicę widać gołym okiem.
                                No ale to chyba nie oznacza,ze drozdze byly dolnej fermentacji.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • aronjr
                                  Pszenica i dziwny zapach brzeczki
                                  aronjr
                                  Witam,

                                  W weekend uwarzyłem Lambica gdzie oprócz 4,4kg słodu pilzneńskiego trzeba było dodać 1,8kg pszenicy.
                                  Wszystko przebiegało jak należy, jedyna rzecz, która mnie intryguje to zapach brzeczki.
                                  Jak zwykle zostawiam na noc zamknięty szczelnie fermentator aby brzeczka...
                                  2010-05-17, 16:46
                                • Czarny1975
                                  Czas chłodzenia brzeczki
                                  Czarny1975
                                  Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                                  Czy (i jaki) wpływ...
                                  2017-09-26, 08:50
                                • dadek
                                  Knížecí Plasy, Vašnosta
                                  dadek
                                  Světlé výčepní, ekstrakt 10,3°, alk. 3,8%.
                                  Barwa złota, mętne.
                                  Piana drobna, drobnooczkowa, wysoka na około 3-4 cm, utrzymuje kożuch z grubą obręczą i ładnie ściele na szkle.
                                  Zapach świeżej brzeczki z leciutką nutą drożdżową.
                                  W smaku również brzeczkowa...
                                  2019-10-03, 23:35
                                • heckler
                                  Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
                                  heckler
                                  Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
                                  Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
                                  2024-06-03, 10:26
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...