Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.
Zapach brzeczki
Collapse
X
-
Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dominprzy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego) i po kolejnym tygodniu spróbuj. Jeżeli kwaśnieje już teraz, to po tym czasie będzie nie do picia. Jeżeli nie będziesz pewny, przetrzymaj jeszcze parę dni i spróbuj ponownie. Butelkowanie niepewnego piwa to niepotrzebna kupa roboty.
Comment
-
Być może coś z tego piwka będzie. Dzisiaj spróbowałem i zaczyna mieć smak ;-) Goryczka intensywna, ale przy ale'u i do tego tak młodym to chyba normalne? Jedyne co mnie zdziwiło to to, że po 6 dniach burzliwej piwko jest już klarowne. Nie wiem, czy nadmierna ilość drożdży i wysoka tempetatura tak przyspieszyły fermentację, czy może te drożdże z puchy Coopersa są takie ciulowe, ale zamieszałem łychą z myślą, że może jeszcze dofermentuje. W weekend zleję na tydzień czy dwa cichej, a później do butelek. We wrześniu będę próbować.
A druga wareczka właśnie w toku - zacieram Grodziskie :-)Comment
-
Nie mieszaj łychą, człowieku, w fermentującym piwie - naprawdę, sam się prosisz o zakażenie.
I nie ma co czekać 10 dni - przelewaj na cichą po 7, albo butelkuj, (jeśli po zmierzeniu blg okaże się, że jest poniżej 3 i od 2 dni nie spada to śmiało możesz butelkować).Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-29, 19:20.Comment
-
hehe, zamieszał i znów będzie czekać aż się wyklaruje.
domin, zacznij ty czytać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Comment
-
Piwo poszło dzisiaj na cichą i o dziwo zapowiada się całkiem nieźle, widocznie nie wiedziałem czego spodziewać się po zapachu fermentującego piwa. Zastanawia mnie tylko, czemu w brewkicie Ale'a Cooper's daje drożdże dolnej fermentacji...
A Grodziskie już chyba kończy fermentować, bo gruba warstwa drożdży unosząca się na powierzchni już prawie całkiem zanikła. Piwko w zapachu trąci skarpetąComment
-
Poza kilkoma fafroclami na pianie na początku fermentacji, cała gęstwa drożdżowa od razu siadła na dnie. W przypadku górnych Safbrew S-33 przy warzeniu Grodziskiego, na powierzchni utworzyła się gruba warstwa drożdży, różnicę widać gołym okiem.Comment
-
No ale to chyba nie oznacza,ze drozdze byly dolnej fermentacji.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam,
W weekend uwarzyłem Lambica gdzie oprócz 4,4kg słodu pilzneńskiego trzeba było dodać 1,8kg pszenicy.
Wszystko przebiegało jak należy, jedyna rzecz, która mnie intryguje to zapach brzeczki.
Jak zwykle zostawiam na noc zamknięty szczelnie fermentator aby brzeczka...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Světlé výčepní, ekstrakt 10,3°, alk. 3,8%.
Barwa złota, mętne.
Piana drobna, drobnooczkowa, wysoka na około 3-4 cm, utrzymuje kożuch z grubą obręczą i ładnie ściele na szkle.
Zapach świeżej brzeczki z leciutką nutą drożdżową.
W smaku również brzeczkowa...-
Channel: Czechy
2019-10-03, 23:35 -
-
Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...-
Channel: Portugalia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment