Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.
Zapach brzeczki
Collapse
X
-
Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dominprzy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego) i po kolejnym tygodniu spróbuj. Jeżeli kwaśnieje już teraz, to po tym czasie będzie nie do picia. Jeżeli nie będziesz pewny, przetrzymaj jeszcze parę dni i spróbuj ponownie. Butelkowanie niepewnego piwa to niepotrzebna kupa roboty.
Comment
-
Być może coś z tego piwka będzie. Dzisiaj spróbowałem i zaczyna mieć smak ;-) Goryczka intensywna, ale przy ale'u i do tego tak młodym to chyba normalne? Jedyne co mnie zdziwiło to to, że po 6 dniach burzliwej piwko jest już klarowne. Nie wiem, czy nadmierna ilość drożdży i wysoka tempetatura tak przyspieszyły fermentację, czy może te drożdże z puchy Coopersa są takie ciulowe, ale zamieszałem łychą z myślą, że może jeszcze dofermentuje. W weekend zleję na tydzień czy dwa cichej, a później do butelek. We wrześniu będę próbować.
A druga wareczka właśnie w toku - zacieram Grodziskie :-)Comment
-
Nie mieszaj łychą, człowieku, w fermentującym piwie - naprawdę, sam się prosisz o zakażenie.
I nie ma co czekać 10 dni - przelewaj na cichą po 7, albo butelkuj, (jeśli po zmierzeniu blg okaże się, że jest poniżej 3 i od 2 dni nie spada to śmiało możesz butelkować).Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-29, 19:20.Comment
-
hehe, zamieszał i znów będzie czekać aż się wyklaruje.
domin, zacznij ty czytać.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Comment
-
Piwo poszło dzisiaj na cichą i o dziwo zapowiada się całkiem nieźle, widocznie nie wiedziałem czego spodziewać się po zapachu fermentującego piwa. Zastanawia mnie tylko, czemu w brewkicie Ale'a Cooper's daje drożdże dolnej fermentacji...
A Grodziskie już chyba kończy fermentować, bo gruba warstwa drożdży unosząca się na powierzchni już prawie całkiem zanikła. Piwko w zapachu trąci skarpetąComment
-
Poza kilkoma fafroclami na pianie na początku fermentacji, cała gęstwa drożdżowa od razu siadła na dnie. W przypadku górnych Safbrew S-33 przy warzeniu Grodziskiego, na powierzchni utworzyła się gruba warstwa drożdży, różnicę widać gołym okiem.Comment
-
No ale to chyba nie oznacza,ze drozdze byly dolnej fermentacji.Comment