Zapach brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domin81
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 122

    #31
    A co to w takim razie oznacza?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      To, że mają skłonność do osadzania się na dnie
      Nie każdy szczep górnofermentacyjny osiada na powierzchni piany, zwłaszcza w przypadku drożdży suchych.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #33
        Oznacza drożdże górnej fermentacji opadające na dno. Dolniaki charakteryzują się przede wszystkim zdolnością fermentacji w temperaturze poniżej 10st C i istnieje teoria, że nigdy nie są dodawane do puszek (nawet jeśli w nazwie jest pils/lager).

        EDIT Kruca, nie zdążyłem...
        Marusia: Drugi raz odpowiadamy jednocześnie w tym wątku.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-08-03, 14:19.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • aronjr
          Pszenica i dziwny zapach brzeczki
          aronjr
          Witam,

          W weekend uwarzyłem Lambica gdzie oprócz 4,4kg słodu pilzneńskiego trzeba było dodać 1,8kg pszenicy.
          Wszystko przebiegało jak należy, jedyna rzecz, która mnie intryguje to zapach brzeczki.
          Jak zwykle zostawiam na noc zamknięty szczelnie fermentator aby brzeczka...
          2010-05-17, 16:46
        • Czarny1975
          Czas chłodzenia brzeczki
          Czarny1975
          Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

          Czy (i jaki) wpływ...
          2017-09-26, 08:50
        • dadek
          Knížecí Plasy, Vašnosta
          dadek
          Světlé výčepní, ekstrakt 10,3°, alk. 3,8%.
          Barwa złota, mętne.
          Piana drobna, drobnooczkowa, wysoka na około 3-4 cm, utrzymuje kożuch z grubą obręczą i ładnie ściele na szkle.
          Zapach świeżej brzeczki z leciutką nutą drożdżową.
          W smaku również brzeczkowa...
          2019-10-03, 23:35
        • heckler
          Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
          heckler
          Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
          Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
          2024-06-03, 10:26
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...