Zapach brzeczki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domin81
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samael Wyświetlenie odpowiedzi
    Mysle podobnie jak poprzednicy - zbyt duzo paniki Nie grzeb w brzeczce,uzbroj sie w cierpliwosc.Przelej na cicha,a potem zabutelkuj.Jesli w butelkach okaze sie kwasne znaczy,ze gdzies popelniles blad,a poki co cierpliwosci.Wiem,ze na poczatku czlowiek sie przejmuje wszystkim,ale na prawde nie ma czym.Jesli umyles i zdezynfekowales sprzet prawidlowo powinno byc ok,wiec cierpliwosci
    Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.

Comment

• Samael
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.09
      • 153

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika domin81 Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie tyle co paniki, ale niepokoju. Ale nie bez powodu, bo przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego. Zamiast to wylać, przelałem do reszty brzeczki w pojemniku docelowym z nadzieją, że będzie ok. Zbiornik w postaci wiadra był prosto ze sklepu, bez żadnego mycia. Dlatego cały czas skłaniam się ku tezie, że jednak będzie źle. No ale zobaczymy.
      Zlamales zelazna zasade - co z fermentatora juz do niego nie wraca :P Powinienes wylac te dwa litry,a tak to faktycznie masz powody do obaw.

Comment

• wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domin
        przy zlewaniu brzeczki pomyliłem zbiorniki i pierwsze dwa litry zlałem do niezdezynfekowanego
        Nie bez powodu pytałem co zrobiłeś z tą brzeczką - teraz już wiemy. Niemniej nie rezygnuj. W sobotę przelej na cichą (tylko do sterylnego fermentora ) i po kolejnym tygodniu spróbuj. Jeżeli kwaśnieje już teraz, to po tym czasie będzie nie do picia. Jeżeli nie będziesz pewny, przetrzymaj jeszcze parę dni i spróbuj ponownie. Butelkowanie niepewnego piwa to niepotrzebna kupa roboty.

Comment

• domin81
          • 2010.03
          • 122

Być może coś z tego piwka będzie. Dzisiaj spróbowałem i zaczyna mieć smak ;-) Goryczka intensywna, ale przy ale'u i do tego tak młodym to chyba normalne? Jedyne co mnie zdziwiło to to, że po 6 dniach burzliwej piwko jest już klarowne. Nie wiem, czy nadmierna ilość drożdży i wysoka tempetatura tak przyspieszyły fermentację, czy może te drożdże z puchy Coopersa są takie ciulowe, ale zamieszałem łychą z myślą, że może jeszcze dofermentuje. W weekend zleję na tydzień czy dwa cichej, a później do butelek. We wrześniu będę próbować.

A druga wareczka właśnie w toku - zacieram Grodziskie :-)

Comment

• Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Nie mieszaj łychą, człowieku, w fermentującym piwie - naprawdę, sam się prosisz o zakażenie.

I nie ma co czekać 10 dni - przelewaj na cichą po 7, albo butelkuj, (jeśli po zmierzeniu blg okaże się, że jest poniżej 3 i od 2 dni nie spada to śmiało możesz butelkować).
            Last edited by Marusia; 2010-07-29, 19:20.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Człowieku! Zostaw to piwo w spokoju! Nie mieszaj, nie próbuj, nie dotykaj!

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

hehe, zamieszał i znów będzie czekać aż się wyklaruje.

domin, zacznij ty czytać.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• domin81
                  • 2010.03
                  • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  domin, zacznij ty czytać.
                  Naczytałem się już sporo, ja po prostu niecierpliwy jestem :-)

Comment

• domin81
                    • 2010.03
                    • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie mieszaj łychą, człowieku, w fermentującym piwie - naprawdę, sam się prosisz o zakażenie.
                    Proszę na mnie nie krzyczeć ;-) Łycha była na prawdę ładnie zdezynfekowana.

Comment

• domin81
                      • 2010.03
                      • 122

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Człowieku! Zostaw to piwo w spokoju! Nie mieszaj, nie próbuj, nie dotykaj!
                      Normalnie jak w gówniarz się poczyłem, reprymenda za reprymendą... Proszę o wyrozumiałość, to moja pierwsza warka - ciekawość mnie zżera :-)

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Proszę na mnie nie krzyczeć ;-) Łycha była na prawdę ładnie zdezynfekowana.
                        Tak jak napisał Jacer - teraz znowu będziesz czekał, aż się sklaruje. Wzburzyłeś osad drożdżowy z dna zupełnie niepotrzebnie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• domin81
                          • 2010.03
                          • 122

Piwo poszło dzisiaj na cichą i o dziwo zapowiada się całkiem nieźle, widocznie nie wiedziałem czego spodziewać się po zapachu fermentującego piwa. Zastanawia mnie tylko, czemu w brewkicie Ale'a Cooper's daje drożdże dolnej fermentacji...

A Grodziskie już chyba kończy fermentować, bo gruba warstwa drożdży unosząca się na powierzchni już prawie całkiem zanikła. Piwko w zapachu trąci skarpetą

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Zastanawia mnie tylko, czemu w brewkicie Ale'a Cooper's daje drożdże dolnej fermentacji...
                            Skąd takie przypuszczenie?

Comment

• domin81
                              • 2010.03
                              • 122

Poza kilkoma fafroclami na pianie na początku fermentacji, cała gęstwa drożdżowa od razu siadła na dnie. W przypadku górnych Safbrew S-33 przy warzeniu Grodziskiego, na powierzchni utworzyła się gruba warstwa drożdży, różnicę widać gołym okiem.

Comment

• Samael
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2007.09
                                • 153

Poza kilkoma fafroclami na pianie na początku fermentacji, cała gęstwa drożdżowa od razu siadła na dnie. W przypadku górnych Safbrew S-33 przy warzeniu Grodziskiego, na powierzchni utworzyła się gruba warstwa drożdży, różnicę widać gołym okiem.
                                No ale to chyba nie oznacza,ze drozdze byly dolnej fermentacji.

Comment

Przetwarzanie...
                                X