Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

    doczytałem że suchy ekstrakt słodowy jest lepszy od cukru
    jak i przy warzeniu tak i wsypywany do butelek

    i mam pytanie jaki?
    do ciemnych
    do jasnych
    do pszenicznych

    czy jest to wszystko wsio ryba (czyli bez znaczenia)

    Saluti Piwowarzy
    Klaus
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Najbardziej uniwersalny jest ekstrakt jasny. Jako zamiennik cukru możesz go uzywać do dowolnego piwa.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Z suchym jest trochę "zabawy" , do butelek spokojnie syp cukier
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • klaus1973
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.05
        • 104

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        do butelek spokojnie syp cukier
        glukozę brązowy czy biały - wydaje się że biały (doświadczenie z nalewek) jest najbardziej zabrudzonym cukrem

        saluti Piwowarzy
        Klaus
        Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

          #5
          jak sypiesz bezpośrednio do butelek to ekstrakt suchy strasznie się "klei" do miarki. bezpieczniejszy jest cukier kryształ lub glukoza. cukier kryształ jest przynajmniej niedrogi i osobiście nie spotkałem się z zanieczyszczeniami, które dyskryminowałoby go do użycia. wszak to produkt spożywczy i powinien podlegać badaniom jakości.

          Comment

          • klaus1973
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 104

            #6
            wszak to produkt spożywczy i powinien podlegać badaniom jakości.
            i owszem ale wystarczy podgotować biały cukier kryształ a widać takie szumowiny że łó matko
            użyję glukozy

            wybaczcie moje pytani i inne takie tam - nadrabiam niepewność pierwszej warki

            Saluti Piwowarze
            Klaus
            Ostatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-05-20, 20:19.
            Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              przeszło 70 warek zrefermentowałem cukrem i nic złego się nie dzieje.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                przeszło 70 warek zrefermentowałem cukrem i nic złego się nie dzieje.
                wiem wiem rozumiem - na 200 % jest dobrze
                ja się tylko upewniam

                Saluti Piwowarzy
                Klausini
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Tylko pamiętaj, że cały czas mówimy o butelkowaniu, czyli ~140g/20l, a nie o dodatku do brewkit'a (~1kg). Do refermentacji spokojnie może być zwykły cukier.

                  Comment

                  • klaus1973
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.05
                    • 104

                    #10
                    brewkit i ekstrakt słodowy

                    ten brewkit
                    Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

                    i ten słód http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/380
                    1. czy piwo nie będzie miało za dużo alkoholu jak dam całe 1,7 kg słodu (czy uzupełnić wtedy wodą do 24 litrów) - albo jaki wzór zastosować aby piwo było cirka 4,4 %
                    nie przepadam za mocnymi piwami no chyba że to czarnkowskie - ale że za 1-wym razem coś mi takiego wyjdzie - NIE MA SZANS
                    2. czy można go zostawić do refermentacji (w lodówce???)
                    3. czy przy refermentacji dodawać (cukier/ słód/)
                    3a. do pojemnika z kranikiem całe 140 g na 20 litrów piwa
                    3b. do butelek płynny za pomocą strzykawki

                    pozdrawiam
                    i proszę o wyrozumiałość
                    Klaus
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-05-24, 15:24. Powód: zmiana tematu
                    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Po pierwsze to myślisz o EKSTRAKCIE słodowym, a nie słodzie (słód wygląda np tak)...
                      Myślę, że najlepszy efekt uzyskasz dając całość do fermentacji, a refermentację z cukrem. Niestety nie wyjdzie Ci z tego lager, chyba, że dokupisz prawdziwe lagerowe drożdże i masz zimna piwnicę, więc przygotuj się na szok smakowy...

                      Comment

                      • klaus1973
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.05
                        • 104

                        #12
                        dobrze w takim razie refermentacja z cukrem
                        a całość idzie do fermentacji - seta nie strasz z tym smakiem
                        gdzie te drożdże mogę dostać - a te co są w komplecie są kiepskie? piwnicę mam chłodną (jedno pomieszcenie oizolowane o tej porze roku 7-10oC- i czy fermentację robić w niskich temperaturach????

                        pozdrawiam
                        Klaus
                        wiem począ†ki są zmylne
                        Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Jeśli kupisz prawdziwe drożdże dolnej fermentacji to fermentacja koniecznie w piwnicy, ale na pierwszy raz to bym sobie chyba darował. Pils, to trudne piwo do zrobienia w domu.
                          Piwo, które Ci wyjdzie na tych drożdżach będzie bardziej w stylu ale. To nie są niesmaczne piwa, są tylko inne.
                          Na początek to kliknij sobie w link w moim podpisie i trochę poczytaj...

                          Comment

                          • jaozyrys
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 154

                            #14
                            No to elegancko, możesz robić dolną fermentację (trzeba do niej mieć właśnie 9-14 stopni celsjusza) Drożdże Saflager W 34/70, są we wszystkich sklepach internetowych i jeśli już kupiłeś te ekstrakty to poproś żeby ci listem wysłali... W zestawie są drożdże górnej fermentacji (fermentują zwykle w 18-21C), smak piwa na nich zrobionego może być dla ciebie zaskoczeniem, bo w polskich sklepach jest bardzo niewiele jasnych ale.

                            To ile procent alkoholu będzie miało piwo zależy trochę od drożdży, ale przede wszystkim od ilości cukrów fermentowalnych (maltoza) i niefermentowalnych (dekstryny), używając ekstraktu nie masz właściwie wpływu na ich wzajemny stosunek, chyba że dodasz zwykłego cukru. Ale używając samego ekstraktu słodowego otrzymasz pewnie ok. 4%

                            W skrócie:
                            ekstarkty rozpuszczasz we wrzątku, gotujesz chwilę w celu dezynfekcji, dodajesz do zdezynfekowanego fermentatora, rozcieńczasz wodą do 12Blg (mierzysz balingomierzem, będzie ze 20 litrów), zadajesz zrehydratowane drożdże w 18C, wstawisz do tego pomieszczenia i zapominasz na dwa tygodnie, potem ewentualnie cicha fermentacja 2-4 tygodnie i butelkujesz z cukrem/glukozą

                            opcja na górną fermentację: jak wyżej, ale piwo fermentuje w 18-21C przez tydzień, potem ewentualnie 1-2 tygodnie cichej fermentacji i butelkujesz z cukrem

                            jeżeli lubisz solidnie nachmielone piwa, możesz też pokusić się o samodzielne chmielenie

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                              gdzie te drożdże mogę dostać
                              Proponuję szybką decyzję, bo paczka jutro wychodzi, jest już zamknięta, ale saszetkę drożdży możemy jeszcze wsunąć pod taśmę klejącą
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X