Pytania Klausa - temat zbiorczy :)
Collapse
X
-
-
Comment
-
Dekokcyjne - proszę o wytłumaczenie
mam drobne pytanie dotyczące zacierania dekokcyjnego
a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
następnie po do 63 stopni
i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
i teraz podgrzewam 73 tę 1/3 -ą a potem do wrzenia
a czy w tym czasie pozostałe 2/3 cały czas pod przykryciem w tych 63 stopniach mają siedzieć
dobrze to rozumiem??????
saluti Piwowarzy
klausini
klausner®Comment
-
mam drobne pytanie dotyczące zacierania dekokcyjnego
a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
następnie po do 63 stopni
i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
Ja robiłem tak:
Słody pszeniczne wsypałem do 13l o temp. 47 stopni.
45 stopni - 15'
Dolałem 2 l wrzątku i wsypałem słód jęczmienny
53 stopnie - 15'
63 stopnie i dekokcja
1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 15'.
Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni.
W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
Podgrzałem do 76 i filtracja.Comment
-
Ja odbieram małym rondelkiem. Jak robię dekokcję raz na 100 latComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MareksTak. Zawijam gar w kołdrę.Comment
-
4 BLG przez dwa dni a potem 5
witam serdecznie - warka którą nawarzyłem z zacierania - kölsch -
przestało mieć burzliwą 3 dni temu - zmierzyłem 4 BLG - przedwczoraj 4 BLG
dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG
czy jest to coś nipokojącego czy raczej normalne?
saluti Piwowarzy
Klausini
Klausner®Comment
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Zmiana temperatury piwa? Od wczoraj jest zimniej, przynajmniej na północy.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Mam dwa pytania.
1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
-
Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Karlik Ciemne
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 3,5% obj.
Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
Piana - drobno...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment