Pytania Klausa - temat zbiorczy :)
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Mniej książków więcej piwaComment
-
witam serdecznie - warka którą nawarzyłem z zacierania - kölsch -
przestało mieć burzliwą 3 dni temu - zmierzyłem 4 BLG - przedwczoraj 4 BLG
dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG
czy jest to coś nipokojącego czy raczej normalne?Comment
-
5 Blg jak na koelscha to trochę dużo.Comment
-
no nie dosypywałem nic
piwo było pobrane do próbki zaraz po przelaniu na cichą.
Uważałem aby za dużo powietrza w nim nie było.
jeśli 5 BLG to za dużo na Koelscha to ??????? - tym bardziej że był to 9 dzień burzliwej.
zastawię teraz na 14 dni na cichą i zobaczę co z tym się będzie działo.
Jeszce tylko zdziwiły mnie pływające w piwie "archimedesy" ciemne grudki - takie jakie były przylejene do ścianek fermentatora.
Fermentator po szczelnym zamknięciu od razu nadymał się - więc chyba jest wszystko o.k.
przyjmuję że gdzieś popełniłem błąd.
pozdrawiam
klaus
klausner®Comment
-
Te same drożdże 2 raz - proszę o rozjaśnienie
doczytałem że można spokojnie bez żadnych problemów użyć kolejny raz tych samych drożdży
i że niby do użytku są w ciągu miesiąca
ja drożdże zlałem do słoika zaraz po burzliwej i do lodówki w słoiku litrowym
mam teraz pytanko
Safbrew S-33 - do jakich piw mogę je jeszcze użyć - a najlepiej do którego zestawu z centrum piwowarstwa.
pozdrawiam
klaus
Klausner®Comment
-
Tak jak napisałeś możesz je użyć po raz kolejny bez obaw, ale w polecam lekturę przewodnika w kołysce piwowarskiej.
Safbrew S-33 (na szybko z jakiej stronki)
Uniwersalne drożdże górnej fermentacji
Polecane do wielu rodzajów piw specjalnych, zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (Trappist, Chimay).
Safbrew S-33 dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11, 5 % obj.
Zalecana temp. fermentacji: 15-24°C.
Dozowanie: 10-16 g na 20 litrów piwa.
Pozdro.Comment
-
Kiedyś po schłodzeniu zmierzyłem dwukrotnie brzeczke nastawną: łyżką z góry gara i z kranika (z dołu gara). Różnica wynosiła 2.5Blg (13.5Blg vs 11).
Może po prostu Ci się wymieszało przy przelewaniu na cichą (a wcześniejsze pomiary były zaniżone).Comment
-
doczytałem że można spokojnie bez żadnych problemów użyć kolejny raz tych samych drożdży
i że niby do użytku są w ciągu miesiąca
ja drożdże zlałem do słoika zaraz po burzliwej i do lodówki w słoiku litrowym
mam teraz pytanko
Safbrew S-33 - do jakich piw mogę je jeszcze użyć - a najlepiej do którego zestawu z centrum piwowarstwa.Comment
-
Comment
-
Różnica spora, tak swoją drogą. To było zaraz po warzeniu (przeliczone przez korektę temperatury), po chłodzeniu, czy już zdążyło chwilę postać przed zaszczepieniem drożdżami ?Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Mam dwa pytania.
1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
-
Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/
Piwo Karlik Ciemne
Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.
Ekstr. brak infromacji
Alk. 3,5% obj.
Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
Piana - drobno...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment