Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    musiała by być duża zmiana
    No wiesz, u mnie przed burzą było 34 w cieniu a po nawałnicy 18, wystarczyło 15 minut. Twoje warunki chyba zostały spełnione?
    Ale zakładam, że kolega pytek ma jakiś system chłodzący dla fermentora, chociażby w postaci polewania zimną wodą z kranu

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
      No wiesz, u mnie przed burzą było 34 w cieniu a po nawałnicy 18, wystarczyło 15 minut. Twoje warunki chyba zostały spełnione?
      Ale zakładam, że kolega pytek ma jakiś system chłodzący dla fermentora, chociażby w postaci polewania zimną wodą z kranu
      zmieniła się temp otoczenia , temp brzeczki to nie tak szybko
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • rafal_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 128

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
        witam serdecznie - warka którą nawarzyłem z zacierania - kölsch -
        przestało mieć burzliwą 3 dni temu - zmierzyłem 4 BLG - przedwczoraj 4 BLG
        dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG

        czy jest to coś nipokojącego czy raczej normalne?
        Świeżo przelane na cichą fermentację piwo jest czasem odrobinę nagazowane i uwalniające się CO2 potrafi trochę zafałszować pomiar. Jednak już po paru godzinach jest po problemie, więc nie ma możliwości żeby pomiar dalej był błędny. Jesteś pewny że te początkowe były prawidłowe ? Pieniące się przy pomiarze piwo na ogół nie ułatwia odczytu...

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
          ...przestało mieć burzliwą 3 dni temu - zmierzyłem 4 BLG - przedwczoraj 4 BLG. dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG
          czy jest to coś nipokojącego czy raczej normalne?
          Ktoś coś dosypał do piwa między pomiarami.

          5 Blg jak na koelscha to trochę dużo.

          Comment

          • klaus1973
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 104

            #35
            no nie dosypywałem nic
            piwo było pobrane do próbki zaraz po przelaniu na cichą.
            Uważałem aby za dużo powietrza w nim nie było.
            jeśli 5 BLG to za dużo na Koelscha to ??????? - tym bardziej że był to 9 dzień burzliwej.
            zastawię teraz na 14 dni na cichą i zobaczę co z tym się będzie działo.

            Jeszce tylko zdziwiły mnie pływające w piwie "archimedesy" ciemne grudki - takie jakie były przylejene do ścianek fermentatora.
            Fermentator po szczelnym zamknięciu od razu nadymał się - więc chyba jest wszystko o.k.

            przyjmuję że gdzieś popełniłem błąd.

            pozdrawiam
            klaus
            klausner®
            Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

            Comment

            • mk_kowal
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.04
              • 39

              #36
              Na cichej piwo Ci dofermentuje i będzie spoko. Jeszcze będziesz się cieszył dobrym trunkiem

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #37
                Te same drożdże 2 raz - proszę o rozjaśnienie

                doczytałem że można spokojnie bez żadnych problemów użyć kolejny raz tych samych drożdży
                i że niby do użytku są w ciągu miesiąca
                ja drożdże zlałem do słoika zaraz po burzliwej i do lodówki w słoiku litrowym
                mam teraz pytanko
                Safbrew S-33 - do jakich piw mogę je jeszcze użyć - a najlepiej do którego zestawu z centrum piwowarstwa.

                pozdrawiam
                klaus
                Klausner®
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • mk_kowal
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.04
                  • 39

                  #38
                  Tak jak napisałeś możesz je użyć po raz kolejny bez obaw, ale w polecam lekturę przewodnika w kołysce piwowarskiej.

                  Safbrew S-33 (na szybko z jakiej stronki)
                  Uniwersalne drożdże górnej fermentacji
                  Polecane do wielu rodzajów piw specjalnych, zwłaszcza do belgijskich odmian białych piw pszenicznych (witbier) oraz do piw mocnych warzonych na wzór piw klasztornych (Trappist, Chimay).
                  Safbrew S-33 dobrze znoszą wysokie stężenia alkoholu - nawet do 11, 5 % obj.
                  Zalecana temp. fermentacji: 15-24°C.
                  Dozowanie: 10-16 g na 20 litrów piwa.

                  Pozdro.

                  Comment

                  • Mumin_
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.10
                    • 109

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
                    przedwczoraj 4 BLG
                    dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG
                    A skąd pobierałeś próbkę?

                    Kiedyś po schłodzeniu zmierzyłem dwukrotnie brzeczke nastawną: łyżką z góry gara i z kranika (z dołu gara). Różnica wynosiła 2.5Blg (13.5Blg vs 11).
                    Może po prostu Ci się wymieszało przy przelewaniu na cichą (a wcześniejsze pomiary były zaniżone).

                    Comment

                    • rafal_s
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.11
                      • 128

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_
                      łyżką z góry gara i z kranika (z dołu gara). Różnica wynosiła 2.5Blg (13.5Blg vs 11).
                      Chcesz powiedzieć że ta próbka pobrana góry była cięższa/gęstsza ?

                      Comment

                      • rafal_s
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.11
                        • 128

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
                        doczytałem że można spokojnie bez żadnych problemów użyć kolejny raz tych samych drożdży
                        i że niby do użytku są w ciągu miesiąca
                        ja drożdże zlałem do słoika zaraz po burzliwej i do lodówki w słoiku litrowym
                        mam teraz pytanko
                        Safbrew S-33 - do jakich piw mogę je jeszcze użyć - a najlepiej do którego zestawu z centrum piwowarstwa.
                        Zgodnie z opisem drożdży - do Witbiera i Belgijskich Klasztornych. Pewnie nawet zwykłego jasnego ale'a mógłbyś na tym zrobić, choć zapewne trochę bardziej estrowego. Sugeruję tylko użyć tych drożdży szybciej niż po miesiącu. Suche drożdże z reguły mają (miały?) opinię gorzej nadających się do powtórnego użycia po przechowaniu, czy też gorzej przechowujących się. Zatem do tego miesiąca osobiście podchodziłbym ostrożnie.

                        Comment

                        • Mumin_
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.10
                          • 109

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal_s
                          Chcesz powiedzieć że ta próbka pobrana góry była cięższa/gęstsza ?
                          Dlaczego? Przecież nie napisałem "13.5 vs 11, odpowiednio"

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #43
                            Dzień lub dwa przed użyciem zrób koniecznie starter - sprawdź jego smak i zapach. Słoik dezynfekowałeś?

                            Comment

                            • klaus1973
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.05
                              • 104

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                              Dzień lub dwa przed użyciem zrób koniecznie starter - sprawdź jego smak i zapach. Słoik dezynfekowałeś?
                              no nie - i dlatego te wyp.......
                              co zrobić początki są trudne

                              saluti i dzięki za odpowiedzi
                              Klausini
                              Klausner®
                              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                              Comment

                              • rafal_s
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.11
                                • 128

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_
                                Dlaczego? Przecież nie napisałem "13.5 vs 11, odpowiednio"
                                Fakt. Jakoś tak dziwnie mi wyglądało, więc wolałem spytać dla pewności
                                Różnica spora, tak swoją drogą. To było zaraz po warzeniu (przeliczone przez korektę temperatury), po chłodzeniu, czy już zdążyło chwilę postać przed zaszczepieniem drożdżami ?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • TOM3K
                                  Dwa pytania o piwo z brew kitu.
                                  TOM3K
                                  Witam.
                                  Mam dwa pytania.
                                  1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
                                  2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?
                                  2018-06-06, 14:23
                                • o2w5n778
                                  Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                                  o2w5n778
                                  Cześć!
                                  Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                                  2018-05-04, 21:05
                                • JohnnyBravo65
                                  Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
                                  JohnnyBravo65
                                  Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
                                  2016-11-11, 13:32
                                • SupeR_PiwosZ
                                  Głubczyce, Karlik Ciemne
                                  SupeR_PiwosZ
                                  https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

                                  Piwo Karlik Ciemne

                                  Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

                                  Ekstr. brak infromacji
                                  Alk. 3,5% obj.

                                  Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
                                  Piana - drobno...
                                  2025-02-16, 09:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...