Pytania Klausa - temat zbiorczy :)
Collapse
X
-
Jeżeli używasz suchych drożdży to proponuję robić inaczej !!! (ja tak robię)
Mając saszetkę dzielisz ją na 4 i za każdym razem robisz starter, wtedy masz saszetkę na 4 razyi za każdym razem ze świeżymi drożdżakami.
Ja już się naciąłem na gęstwie po suchych, w przeciwieństwie do mokrych gdzie możesz cały sezon na jednej saszetce przelecieć.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
-
Po chłodzeniu, przed zlaniem do fermentora (nie ruszane przez całą noc chłodzenia w dość zimnej kuchni). Próbka z kranika była mętniejsza, ale bez zassania paprochów (osadów, chmielu itp).Comment
-
czy 11 dni cichej czy 18 ?
z powodu pracy ma się rozumieć - muszę wyjechać i nie mogę pozostawić pszeniczniaka (z zacieraniem zestaw z CP) więcej niż 11 dni na cichej - albo 18 dni.
która opcja z waszego doświadczenia będzie lepsza
pszeniczniak był 8 dni na burzliwej - nie wiem ile BLG - bo podczas pomiaru odpadło dno menzurki. i trochę jestem w kropce.
Saluti piwowarzy
KlausOstatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-05, 13:14.Comment
-
Wiele osób w ogóle pszenicznych nie zostawia na cichą. Nie ma potrzeby klarowania piwa, a jeżeli drożdże odfermentowują głęboko (tak jak np. suche WB-06), to po burzliwej już nie ma co przerabiać.
Dobrze byłoby, żebyś jednak zmierzył gęstość (dla spokoju) przed butelkowaniem.Comment
-
Zgadzam się ze Zgodą
Ballingometr przetrzyj spirytusem i włóż do fermentora bezpośrednio.Comment
-
czyli po burzliwej - od razu do butelek jak BLG będzie gites
dzięki serdeczne - jak mogę odwdzięczyć ?
saluti piwowarzy
KlausComment
-
Możesz dać im po eurogąbce.
Fermentacja wtórna może trwać 0 d ni, może tydzień, a może i trzy tygodnie. Pod warunkiem, że warunki będą odpowiednie, czyli niezbyt wysoka temperatura. Ostatecznie co za różnica, czy piwo stoi nad drożdżami w butelkach czy w wiadrze? Dla mnie to akademickie rozważania bez większego znaczenia. Preferuję model 7/7 - 7 dni głównej i 7 dni cichej.
Balling można mierzyć w wiadrze, ale pewnie nie jest wielkim problemem znaleźć w domu jakąś wysoką szklankę.Comment
-
Brak nagazowania
Mam drobne pytanko
w warce naważonej z puchy coopera lager po 2 tygodniach nie ma gazu
dodane cukierki "mister sladik" sztuka na butelkę 0,5 l
piwo stało 2 dni w 21-23 〫C
później do piwnicy - tam jest 18 stopni
czy jest szansa że za kolejne 2 tygodnie albo miesiąc będzie nagazowane?????
Saluti Piwowarzy
klausiniOstatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-06, 14:35.Comment
-
Jeśli w piwie są jakieś żywe drożdże, a butelki szczelnie zakapslowane to powinno dać radę- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
otworzyłem po 2 tygodniach kolońskie (zestaw z CPz zacieraniem) refermentacja za pomocą glukozy 160 g na 18 litrów zielonego piwa.
piękna piana wręcz za mocna jednak dość szybko opada - smak za to nie do końca mnie się podoba - zapach piwa cudowny i tutaj jestem dobrych myśli pełen.
jednak czy za miesiąc lub dwa poprawi się smak - za duża goryczka i czy piana będzie się dłużej trzymać
saluti piwowarzyOstatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-06, 18:14.Comment
-
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że smak i zapach potrzebują czasu żeby się uładzić. Moje pierwsze (pszeniczne z ekstraktu WES) potrzebowało 2 tygodni żeby dojrzeć w smaku i 4 tygodni, żeby zniknął zapach drożdży. Co z tego, że teraz powala wszystkich na kolana, skoro zostało mi 4 butelki...Comment