Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #61
    spienienie przy napełnianiu butelki

    dzisiaj postanowiłem zabutelkować pszeniczniaka
    metoda refermentacji - glukoza wsypywana do butelki
    i piana powstawała natychmiast przy nalewaniu piwa
    BLG - 3

    czy jest to normalne

    pytam bo nie wiem i nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi.

    saluti Piwowarzy
    klausini
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #62
      lałeś kranikiem czy rurką do rozlewu ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • kentaki
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 452

        #63
        Tak często się zdarza, ale to nie zawsze wróży, a raczej nie jest pewnikiem, pienistości gotowego piwa.

        Comment

        • klaus1973
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 104

          #64
          kranikiem - rurka w drodze

          saluti Piwowarzy
          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
            ...metoda refermentacji - glukoza wsypywana do butelki...
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            lałeś kranikiem czy rurką do rozlewu ?
            Otrzymujesz honorowy medal za żart miesiąca.

            Na każdej cząsteczce stałej glukozy rozpoczyna się koncentracja i ulatnianie rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla, co daje objaw gwałtownego spienienia.

            Taki sam objaw widać w szklance z "normalnym" piwem, jeśli na jego ściankach są zanieczyszczenia lub rysy - z tego miejsca leci sznureczek bąbelków.

            Comment

            • klaus1973
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 104

              #66
              serdeczne dzoęki Krzysiu - ak mogę się odwdzięczyć
              z zawodu grafik

              saluti Piwowarzy
              klausini
              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #67
                z 15 BLG na 5-6 BLG - jest dobrze

                witam serdecznie
                2 moje warki
                stout Coopers + wes ciemny nastawna 15 BLG po 7 dniach jest 5 BLG - poszłó na cichą
                czy takie wysokie BLG jest o.k. ? i czy zejdzie do 3 BLG

                Bock Mutonsa + WES bursztynowy nastawna 15 BLG po 7 dniach jest 6 BLG - czy to także jest o.k.

                czy dofermentuje na cichej??????
                i jak długo trzymać na cichej do 3 BLG ????


                saluti Piwowarzy
                klaus
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #68
                  Pytanie o sprawy oczywiste to jakieś twoje szczególne hobby? Długości fermentacji wtórnej była dyskutowana w setkach tematów, nawet w jednym twoim. Sądzisz, że akurat u ciebie procesy w piwie zachodzą inaczej?

                  Tak wysokie Blg po fermentacji nie jest OK. Powinno być niższe. Ale za mało jest danych, żeby stwierdzić, jaka tego jest przyczyna. Może być:
                  - niedofermentowanie
                  - skład surowców taki, że nie da sniżej dofermentować,
                  - błąd pomiaru.

                  Fermentacja wtórna powinna trwać tydzień. Jeśli uważasz, że to za mało, trzymaj dwa tygodnie. Albo trzy. Możesz również trzymać dziewięć miesięcy, jeśli np. dostrzegasz analogię z ciążą u człowieka. Ale nikt za ciebie nie rozstrzygnie, co masz robić, bo nikt oprócz ciebie nie widział, jak wyglądała fermentacja i co z tego wyszło.

                  Comment

                  • klaus1973
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.05
                    • 104

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Tak wysokie Blg po fermentacji nie jest OK. Powinno być niższe.
                    tyle odpowiedzi wystarczy - ale cały wykład także jest o.k.

                    skład jak wyżej wszystko z puchy - po 19 litrow
                    drożdże także z puchy
                    temp- 19-20 stopni

                    saluti piwowarzy
                    klausini
                    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #70
                      pszeniczniak - smak drożdży po 6 dniach

                      witam serdecznie
                      jasny pszeniczniak z CP z zacierniem
                      butelkowanie - 8.07.2010
                      wszystko było o.k. -piękny bananowy zapach jeszcze dwa dni temu
                      od 2 dni leżakuje w lodówce - 10-11 stopni
                      i pojawił się mocny zapach i smak drożdży ?????
                      bananowy zapach zanikł

                      nie wiem co czynić?

                      saluti piwowarzy
                      klausini
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      • korko_czong
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.11
                        • 53

                        #71
                        Aleś ty niecierpliwy...Daj temu piwu troche czasu, ze 3 tygodnie, 6 dni to zdecydowanie za krótko żeby cokolwiek stwierdzić.
                        Gambit Gruziński
                        Inszallah

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #72
                          Drożdże w tak niskich temp mogą odmówić współpracy i nie nagazować piwa
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #73
                            W moim pszenicznym zapach drożdży zniknął dopiero po 4 tygodniach dojrzewania (smak ułożył się już po 2). Niestety, razem z zapachem drożdży zniknęło piwo...

                            I dojrzewało sobie w wyższej temperaturze, ok. 18*C.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • klaus1973
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.05
                              • 104

                              #74
                              kwaskowy posmak pszeniczniaka

                              po 18 dniach od zabutelkowania
                              wcześniej 5 burzliwej (piękny zapach) i 5 dni cichej (zapach cudowny smak także dobry)
                              pszeniczniak ma kwaskowy posmak - łudzić się ??????
                              piwo leżakuje w lodówce - 10-12 stopni

                              a najgorsze jest to że za cholerę nie wiem gdzie błąd popełniłem.

                              saluti EKaGini
                              Klausini
                              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                              Comment

                              • bogdan62
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.10
                                • 173

                                #75
                                Pszeniczniak ma mieć kwaskowy posmak - nie mylić z kwaśnym smakiem.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • TOM3K
                                  Dwa pytania o piwo z brew kitu.
                                  TOM3K
                                  Witam.
                                  Mam dwa pytania.
                                  1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
                                  2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?
                                  2018-06-06, 14:23
                                • o2w5n778
                                  Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                                  o2w5n778
                                  Cześć!
                                  Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                                  2018-05-04, 21:05
                                • JohnnyBravo65
                                  Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
                                  JohnnyBravo65
                                  Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
                                  2016-11-11, 13:32
                                • SupeR_PiwosZ
                                  Głubczyce, Karlik Ciemne
                                  SupeR_PiwosZ
                                  https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

                                  Piwo Karlik Ciemne

                                  Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

                                  Ekstr. brak infromacji
                                  Alk. 3,5% obj.

                                  Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
                                  Piana - drobno...
                                  2025-02-16, 09:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...