Pytania Klausa - temat zbiorczy :)
Collapse
X
-
-
Pot ma nawet większy potencjał niż nie zdezynfekowana łyżka, bo "zbiera" bakterie żyjące na skórze. Ale czy kilka kropel mogło zakazić odfermentowane piwo? Fermentor do rozlewu, kranik, rurki, butelki - to wszystko zostało wyeliminowane jako potencjalne źródło zakażenia?JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Przy butelkowaniu jest naprawdę bardzo trudno zakazić piwo, chyba, że ma się brudne butelki i zarośnięty kranik. Nam się zdarzyło kiedyś, że wpadło do fermentora nieco błotka z podłogi (Slavoy przeniósł mokry fermentor NAD fermentorem. do którego zlane było piwo do butelkowania), a błotko było paskudne i sporo go wleciało - a piwu nic się nie stało. Zatem nie demonizujmy. Stawiam na to, że Klaus nie wie, jak smakuje domowa pszenica na WB 06Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-28, 10:22.Comment
-
Przy butelkowaniu jest naprawdę bardzo trudno zakazić piwo, chyba, że ma się brudne butelki i zarośnięty kranik. Nam się zdarzyło kiedyś, że wpadło do fermentora nieco błotka z podłogi (Slavoy przeniósł mokry fermentor NAD fermentorem. do którego zlane było piwo do butelkowania), a błotko było paskudne i sporo go wleciało - a piwu nic się nie stało. Zatem nie demonizujmy. Stawiam na to, że Klaus nie wie, jak smakuje domowa pszenica na WB 06
następne pszeniczniaki na drożdżach płynnych zrfobię
saluti piwowarzy
klausComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Klauswcześniej 5 burzliwej (piękny zapach) i 5 dni cichej (zapach cudowny smak także dobry)
pszeniczniak ma kwaskowy posmak - łudzić się ??????Comment
-
I pewnie dlatego na temat jednego piwa założyłeś pięć tematów?
Oprócz tego, w którym jesteśmy, są to jeszcze:
Comment
-
Comment
-
Dzięki Seta, bo już nie mogłem patrzeć na ten wątek o pocie na głównej stronieOstatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-28, 14:48."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
termin leżakowania - magiczna rzecz
nie będę się długo rozpisywał
1 warka lager - lekkie nagazowanie - pełen smak a 13. 08 osiągnie 2 miesiące w butelce
2 warka - koelch - co za smak a dopiero 27.08 będzie miał 2 miesiące w butelkach - piękne nagazowanie - piana śliczna biała utrzymuje się do minuty - jedyny minus pojawiło się w niektórych butelkach kłaczkowanie drożdży - piwo od 2 tygodnia było w lodówce (wina za wysoka temperatura zacierania - powód za wysokiej temperatury - za nisko wkładany termometr)
3 - warka pszeniczniak - właśnie osiągnął miesiąc - WYBACZCIE WSZYSTKIE WCZEŚNIEJSZE PYTANIA I TEMATY - o matko jakie to pyszne - cudowny babanowy zapach - choć nie intensywny - zeszły zapachy i posmaki drożdżowe - uciekły gdzieś
reszta warek przebiega prawidłowo
W DOMU WPROWADZIŁEM PRZEPISY:
pils, lager - 3 miesiące w butelce
piwa lekkie - 2 miesiące w butelce
pszeniczniaki - miesiąc
piwa ciemne stout - 4 miesiące
SALUTI PIWOWARZY
klausOstatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-08-06, 07:20.Comment