Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Jeśli nie zdezynfekowana łyżka może skazić, to kropla (lub kilka) potu również.
    dziękuję - wystarczająca odpowiedź

    saluti Piwowarzy
    klaus
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #92
      Pot ma nawet większy potencjał niż nie zdezynfekowana łyżka, bo "zbiera" bakterie żyjące na skórze. Ale czy kilka kropel mogło zakazić odfermentowane piwo? Fermentor do rozlewu, kranik, rurki, butelki - to wszystko zostało wyeliminowane jako potencjalne źródło zakażenia?
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #93
        Przy butelkowaniu jest naprawdę bardzo trudno zakazić piwo, chyba, że ma się brudne butelki i zarośnięty kranik. Nam się zdarzyło kiedyś, że wpadło do fermentora nieco błotka z podłogi (Slavoy przeniósł mokry fermentor NAD fermentorem. do którego zlane było piwo do butelkowania), a błotko było paskudne i sporo go wleciało - a piwu nic się nie stało. Zatem nie demonizujmy. Stawiam na to, że Klaus nie wie, jak smakuje domowa pszenica na WB 06
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-07-28, 10:22.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • klaus1973
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 104

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Przy butelkowaniu jest naprawdę bardzo trudno zakazić piwo, chyba, że ma się brudne butelki i zarośnięty kranik. Nam się zdarzyło kiedyś, że wpadło do fermentora nieco błotka z podłogi (Slavoy przeniósł mokry fermentor NAD fermentorem. do którego zlane było piwo do butelkowania), a błotko było paskudne i sporo go wleciało - a piwu nic się nie stało. Zatem nie demonizujmy. Stawiam na to, że Klaus nie wie, jak smakuje domowa pszenica na WB 06
          może tak - ja po prostu jestem przewrażliwiony na punkcie swojego piwa
          następne pszeniczniaki na drożdżach płynnych zrfobię

          saluti piwowarzy
          klaus
          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Klaus
            wcześniej 5 burzliwej (piękny zapach) i 5 dni cichej (zapach cudowny smak także dobry)
            pszeniczniak ma kwaskowy posmak - łudzić się ??????
            Jeżeli podczas rozlewania nie wyczułeś nieprzyjemnej kwasowości, a po trzech tygodniach jest w każdej butelce, to prawdopodobnie masz zakażenie Lactobacillus, do którego doszło podczas fermentacji. Czas rozwoju tych bakterii zgadzał by się z Twoimi spostrzeżeniami. Pij szybko jeśli możesz, bo co 2-3 dni będziesz wyczuwał że kwaśność się pogłębia i nie ma ona nic wspólnego z kwaskowatym posmakiem piw pszenicznych, które przez to wydają się trochę orzeźwiające. Jeżeli do tego okaże się, że podczas nalewania piana jest gruba, bardzo obfita i bardzo szybko opada (jak pepsi czy coca-cola) to na pewno jest zakażenie bakteriami kwasu mlekowego.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973
              czytałem doczytałem...
              I pewnie dlatego na temat jednego piwa założyłeś pięć tematów?

              Oprócz tego, w którym jesteśmy, są to jeszcze:



              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #97
                Dobra, posprzątane...
                Klaus: trzymaj się - proszę - tego tematu...

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Dobra, posprzątane...
                  Klaus: trzymaj się - proszę - tego tematu...
                  Słuszna decyzja, bo już strach było lodówkę otworzyć
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #99
                    Dzięki Seta, bo już nie mogłem patrzeć na ten wątek o pocie na głównej stronie
                    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-07-28, 14:48.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #100
                      termin leżakowania - magiczna rzecz

                      nie będę się długo rozpisywał 
                      1 warka lager - lekkie nagazowanie - pełen smak a 13. 08 osiągnie 2 miesiące w butelce
                      2 warka - koelch - co za smak a dopiero 27.08 będzie miał 2 miesiące w butelkach - piękne nagazowanie - piana śliczna biała utrzymuje się do minuty - jedyny minus pojawiło się w niektórych butelkach kłaczkowanie drożdży - piwo od 2 tygodnia było w lodówce (wina za wysoka temperatura zacierania - powód za wysokiej temperatury - za nisko wkładany termometr)
                      3 - warka pszeniczniak - właśnie osiągnął miesiąc - WYBACZCIE WSZYSTKIE WCZEŚNIEJSZE PYTANIA I TEMATY - o matko jakie to pyszne - cudowny babanowy zapach - choć nie intensywny - zeszły zapachy i posmaki drożdżowe - uciekły gdzieś

                      reszta warek przebiega prawidłowo

                      W DOMU WPROWADZIŁEM PRZEPISY:
                      pils, lager - 3 miesiące w butelce
                      piwa lekkie - 2 miesiące w butelce
                      pszeniczniaki - miesiąc
                      piwa ciemne stout - 4 miesiące

                      SALUTI PIWOWARZY
                      klaus
                      Ostatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-08-06, 07:20.
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Mar11111
                        Początki z brewkitem...
                        Mar11111
                        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                        2024-04-20, 14:46
                      • TOM3K
                        Dwa pytania o piwo z brew kitu.
                        TOM3K
                        Witam.
                        Mam dwa pytania.
                        1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
                        2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?
                        2018-06-06, 14:23
                      • o2w5n778
                        Glukoza / Cukier a ekstrakt słodowy
                        o2w5n778
                        Cześć!
                        Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...
                        2018-05-04, 21:05
                      • JohnnyBravo65
                        Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
                        JohnnyBravo65
                        Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
                        2016-11-11, 13:32
                      • SupeR_PiwosZ
                        Głubczyce, Karlik Ciemne
                        SupeR_PiwosZ
                        https://glubczyce.com.pl/nasze-marki/

                        Piwo Karlik Ciemne

                        Piwo ciemne typu lager, pasteryzowane.

                        Ekstr. brak infromacji
                        Alk. 3,5% obj.

                        Aromat - karmelowość, paloność, słodycz z charakterystycznym głubczyckim finiszem.
                        Piana - drobno...
                        2025-02-16, 09:04
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...