Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    ale na pierwszy raz to bym sobie chyba darował. Pils, to trudne piwo do zrobienia w domu.
    Na początek to kliknij sobie w link w moim podpisie i trochę poczytaj...
    więc robię górną fermentację
    zrobię pierwszą warkę - to potem będę pytał dalej
    bardzo dzięŻują za cierpliwość

    pozdrawiam
    Klausini
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Proponuję szybką decyzję, bo paczka jutro wychodzi, jest już zamknięta, ale saszetkę drożdży możemy jeszcze wsunąć pod taśmę klejącą
      Ja już nie wiem czy to wzorowe podejście do klienta, czy może lekka forma śledzenia? Żeby patrzeć co klient na forum nabazgrał....

      Comment

      • klaus1973
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.05
        • 104

        #18
        Dekokcyjne - proszę o wytłumaczenie

        mam drobne pytanie dotyczące zacierania dekokcyjnego
        a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
        następnie po do 63 stopni
        i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
        i teraz podgrzewam 73 tę 1/3 -ą a potem do wrzenia
        a czy w tym czasie pozostałe 2/3 cały czas pod przykryciem w tych 63 stopniach mają siedzieć
        dobrze to rozumiem??????


        saluti Piwowarzy
        klausini
        klausner®
        Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
          mam drobne pytanie dotyczące zacierania dekokcyjnego
          a mianowicie chcę zrobić w sobotę pszeniczne - i wsypuję śrutę na 50 stopni - tak by mialó 48-44 stopnie (teraz przerwa frulikowa 15 minut)
          następnie po do 63 stopni
          i teraz - 1/3 gęstego ????? - co to oznacza gęstego czyli że bez wody ???? tylko wilgotna śruta - czy ma być woda.
          Ja odcedzam sitkiem tak aby większość płynu odcedzić.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
          i teraz podgrzewam 73 tę 1/3 -ą a potem do wrzenia
          a czy w tym czasie pozostałe 2/3 cały czas pod przykryciem w tych 63 stopniach mają siedzieć
          dobrze to rozumiem??????
          Tak. Zawijam gar w kołdrę.

          Ja robiłem tak:
          Słody pszeniczne wsypałem do 13l o temp. 47 stopni.
          45 stopni - 15'
          Dolałem 2 l wrzątku i wsypałem słód jęczmienny
          53 stopnie - 15'
          63 stopnie i dekokcja
          1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 15'.
          Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni.
          W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
          Podgrzałem do 76 i filtracja.

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja odcedzam sitkiem tak aby większość płynu odcedzić.
            Bez przesady, chodzi o to aby rozgotować ziarna a nie uprażyć, trochę płynu musi być. Można odebrać z dna chochelką.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
              Bez przesady, chodzi o to aby rozgotować ziarna a nie uprażyć, trochę płynu musi być. Można odebrać z dna chochelką.
              Dokładnie - Mareks, chyba mieszasz przy gotowaniu z prędkością światła, żeby Ci się to nie przypaliło
              Ja odbieram małym rondelkiem. Jak robię dekokcję raz na 100 lat
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja odbieram małym rondelkiem. Jak robię dekokcję raz na 100 lat
                Ja robię tak samo z tą różnica że kilka razy w roku
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • wogosz
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.12
                  • 1007

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mareks
                  Tak. Zawijam gar w kołdrę.
                  To chyba lekki kłopot, nie wiem czy potrzebny. Ja podobnie jak Ty odcedzam sitkiem, ale niezbyt dokładnie aby dekokt nie był zbyt gęsty i przekładam go do dziewięciolitrowego garnka. Gar główny pozostaje na kuchence i jak spada mi temp. to mogę zawsze go podgrzać. Piwowarzy wykorzystujący taboret gazowy nie mają takiej możliwości, ale ewentualny spadek temp. w rzadkim zacierze jest bez znaczenia. Tam enzymy nie mają nad czym pracować, bo jest mało części stałych, a enzymy działające w niższych temp zostały w większości zdenaturowane.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #24
                    Odbieram sitkiem ale bez przesady. Brzeczki zostaje pod dostatkiem i jak na razie nic mi się nie przypaliło.

                    Wolę zawinąć w kołdrę bo wówczas nie blokuję palników w kuchence aby można było zagotować wodę na herbatę.

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #25
                      4 BLG przez dwa dni a potem 5

                      witam serdecznie - warka którą nawarzyłem z zacierania - kölsch -
                      przestało mieć burzliwą 3 dni temu - zmierzyłem 4 BLG - przedwczoraj 4 BLG
                      dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG

                      czy jest to coś nipokojącego czy raczej normalne?


                      saluti Piwowarzy
                      Klausini
                      Klausner®
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
                        witam serdecznie - warka którą nawarzyłem z zacierania - kölsch -
                        przestało mieć burzliwą 3 dni temu - zmierzyłem 4 BLG - przedwczoraj 4 BLG
                        dzisiaj jak zlałem piwo na cichą po zlaniu sprawdziłem 5 BLG
                        Nie ma takiej możliwości że blg rośnie
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13959

                          #27
                          Zmiana temperatury piwa? Od wczoraj jest zimniej, przynajmniej na północy.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zmiana temperatury piwa? Od wczoraj jest zimniej, przynajmniej na północy.
                            musiała by być duża zmiana
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

                              #29
                              Od dłuższego czasu nurtuje mnie to pytanie, a że związane z tematem to je tu zadam:

                              Czy obecność w piwie zawiesiny drożdży, cząstek chmielu, osadów białkowych wpływa na odczyt blg?

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10788

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
                                Od dłuższego czasu nurtuje mnie to pytanie, a że związane z tematem to je tu zadam:

                                Czy obecność w piwie zawiesiny drożdży, cząstek chmielu, osadów białkowych wpływa na odczyt blg?
                                jeśli się nie przyklei do spławika to nie
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X