Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

    #61
    spienienie przy napełnianiu butelki

    dzisiaj postanowiłem zabutelkować pszeniczniaka
    metoda refermentacji - glukoza wsypywana do butelki
    i piana powstawała natychmiast przy nalewaniu piwa
    BLG - 3

    czy jest to normalne

    pytam bo nie wiem i nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi.

    saluti Piwowarzy
    klausini
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #62
      lałeś kranikiem czy rurką do rozlewu ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • kentaki
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 452

        #63
        Tak często się zdarza, ale to nie zawsze wróży, a raczej nie jest pewnikiem, pienistości gotowego piwa.

        Comment

        • klaus1973
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 104

          #64
          kranikiem - rurka w drodze

          saluti Piwowarzy
          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
            ...metoda refermentacji - glukoza wsypywana do butelki...
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            lałeś kranikiem czy rurką do rozlewu ?
            Otrzymujesz honorowy medal za żart miesiąca.

            Na każdej cząsteczce stałej glukozy rozpoczyna się koncentracja i ulatnianie rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla, co daje objaw gwałtownego spienienia.

            Taki sam objaw widać w szklance z "normalnym" piwem, jeśli na jego ściankach są zanieczyszczenia lub rysy - z tego miejsca leci sznureczek bąbelków.

            Comment

            • klaus1973
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.05
              • 104

              #66
              serdeczne dzoęki Krzysiu - ak mogę się odwdzięczyć
              z zawodu grafik

              saluti Piwowarzy
              klausini
              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

              Comment

              • klaus1973
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.05
                • 104

                #67
                z 15 BLG na 5-6 BLG - jest dobrze

                witam serdecznie
                2 moje warki
                stout Coopers + wes ciemny nastawna 15 BLG po 7 dniach jest 5 BLG - poszłó na cichą
                czy takie wysokie BLG jest o.k. ? i czy zejdzie do 3 BLG

                Bock Mutonsa + WES bursztynowy nastawna 15 BLG po 7 dniach jest 6 BLG - czy to także jest o.k.

                czy dofermentuje na cichej??????
                i jak długo trzymać na cichej do 3 BLG ????


                saluti Piwowarzy
                klaus
                Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #68
                  Pytanie o sprawy oczywiste to jakieś twoje szczególne hobby? Długości fermentacji wtórnej była dyskutowana w setkach tematów, nawet w jednym twoim. Sądzisz, że akurat u ciebie procesy w piwie zachodzą inaczej?

                  Tak wysokie Blg po fermentacji nie jest OK. Powinno być niższe. Ale za mało jest danych, żeby stwierdzić, jaka tego jest przyczyna. Może być:
                  - niedofermentowanie
                  - skład surowców taki, że nie da sniżej dofermentować,
                  - błąd pomiaru.

                  Fermentacja wtórna powinna trwać tydzień. Jeśli uważasz, że to za mało, trzymaj dwa tygodnie. Albo trzy. Możesz również trzymać dziewięć miesięcy, jeśli np. dostrzegasz analogię z ciążą u człowieka. Ale nikt za ciebie nie rozstrzygnie, co masz robić, bo nikt oprócz ciebie nie widział, jak wyglądała fermentacja i co z tego wyszło.

                  Comment

                  • klaus1973
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.05
                    • 104

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tak wysokie Blg po fermentacji nie jest OK. Powinno być niższe.
                    tyle odpowiedzi wystarczy - ale cały wykład także jest o.k.

                    skład jak wyżej wszystko z puchy - po 19 litrow
                    drożdże także z puchy
                    temp- 19-20 stopni

                    saluti piwowarzy
                    klausini
                    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #70
                      pszeniczniak - smak drożdży po 6 dniach

                      witam serdecznie
                      jasny pszeniczniak z CP z zacierniem
                      butelkowanie - 8.07.2010
                      wszystko było o.k. -piękny bananowy zapach jeszcze dwa dni temu
                      od 2 dni leżakuje w lodówce - 10-11 stopni
                      i pojawił się mocny zapach i smak drożdży ?????
                      bananowy zapach zanikł

                      nie wiem co czynić?

                      saluti piwowarzy
                      klausini
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      • korko_czong
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.11
                        • 53

                        #71
                        Aleś ty niecierpliwy...Daj temu piwu troche czasu, ze 3 tygodnie, 6 dni to zdecydowanie za krótko żeby cokolwiek stwierdzić.
                        Gambit Gruziński
                        Inszallah

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #72
                          Drożdże w tak niskich temp mogą odmówić współpracy i nie nagazować piwa
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #73
                            W moim pszenicznym zapach drożdży zniknął dopiero po 4 tygodniach dojrzewania (smak ułożył się już po 2). Niestety, razem z zapachem drożdży zniknęło piwo...

                            I dojrzewało sobie w wyższej temperaturze, ok. 18*C.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • klaus1973
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.05
                              • 104

                              #74
                              kwaskowy posmak pszeniczniaka

                              po 18 dniach od zabutelkowania
                              wcześniej 5 burzliwej (piękny zapach) i 5 dni cichej (zapach cudowny smak także dobry)
                              pszeniczniak ma kwaskowy posmak - łudzić się ??????
                              piwo leżakuje w lodówce - 10-12 stopni

                              a najgorsze jest to że za cholerę nie wiem gdzie błąd popełniłem.

                              saluti EKaGini
                              Klausini
                              Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                              Comment

                              • bogdan62
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.10
                                • 173

                                #75
                                Pszeniczniak ma mieć kwaskowy posmak - nie mylić z kwaśnym smakiem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X