Tylko spokój może nas uratować. W ogóle to dużo lepszy już nie będzie - ja bym rozpijał...
Pytania Klausa - temat zbiorczy :)
Collapse
X
-
to moję podchodzi bardziej pod kwaśne niż kwaskowe i nadal mocno czuć drożdże
nic trzeba w sobotę nawarzyć kolejnego pszeniczniaka
pozdrawiam
klausOstatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-27, 20:43.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzinadal mocno czuć drożdże
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTo chyba dobrze w pszeniczniaku? Jakie drożdże użyłeś?
piwo się nie udało - nie ma co się łudzić
trzeba ważyć kolejne i się bardziej pilnować
saluti Piwowarzy
klaus
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedziSafbrew WB-06
piwo się nie udało - nie ma co się łudzić
trzeba ważyć kolejne i się bardziej pilnować...
Co do drożdży wb-06, to ja ich nie polecam następnym razem. Wiem, że są tanie, ale cudów z nich nie będzie. Mało ciekawe aromaty dają, piwo sprawia wrażenie wodnistego i jest mocno kwaskowate - zwłaszcza po np. trzech miesiącach, kiedy charakterystyczne nuty bananowo - goździkowe zanikają. Na Twoim miejscu bym się nie bał - jest szansa, że piwo nie jest zepsute, te drożdże tak po prostu mają
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPszeniczniak POWINIEN być lekko kwaskowy! Ale nie kwaśny.
Moje piwa robione na tych drożdżach na pewno nie są zepsute, a kwasek jest zdecydowanie ponad "przeciętną".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie powiedziałbym. Piwa robione na WB06 są mocniej odfermentowane niż na płynnych. Dlatego kwasek może być słabiej przykryty słodowością. Sam w sobie nie jest wadą.
Comment
-
-
czy pot może skwasić piwo
ponieważ mam kwaśne piwo - wypić można ale to nie jest na pewno to co chciałem wykonać
i do momentu butelkowania wszystko z piwem było super - smak i aromat typowej pszenicy
refermentacja za pomocą glukozy - wrzucana do butelki miarką (miarki nie wyparzyłem nie zdezynfekowałem)
tak samo z miseczką w której była glukoza
czy to jest możliwe aby z tego małego błędu był ten kwaśny smak
był to bardzo gorący dzień
piwo zaraz po zabutelkowaniu trafiło do piwnicy - 19-20 stopni
a po 5 dniach do lodówki na dalsze leżakowanie
strasznie się pociłem
i mogło co nie co skapnąć podczas przelewania do fermentatora z kranikiem
czy pot może skwasić piwo
dodam że otworzyłem z 5 butelek wszystkie równo kwaśny smak
pozdrawiam
piwowarów
klaus
Comment
-
-
Proponuję oznakować ten temat jako temat miesiąca.
... strasznie się pociłem ...
Chłopie, czy ty nie czytałeś nic o warzeniu piwa? Wszędzie podkreśla się podstawowy warunek - czystość. Zakładasz dziesiątki tematów, a podstaw nie chce się tobie przeczytać?Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-07-28, 08:48.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziProponuję oznakować ten temat jako temat miesiąca.
Dobrze, że nie podmywałeś się w tym samym wiadrze ...
Chłopie, czy ty nie czytałeś nic o warzeniu piwa? Wszędzie podkreśla się podstawowy warunek - czystość. Zakładasz dziesiątki tematów, a podstaw nie chce się tobie przeczytać?
to jest jedna z możliwości - chłopie albo babo
i mało tego czystość jest u mnie bezwzględna - a teraz staram się znaleźć błąd - raczej koszulki nie wykręcałem - słowo podmywałeś jest nie grzeczne Chłopie
- nie chce ci się czytać i odpowiadać nie rób tego człowieku - piwo to nie ezoteryzm a ty mi .... się lansujesz
saluti Chłopie
klausOstatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-28, 09:35.
Comment
-
-
Tak czy siak wątpię, żeby kilka kropel potu miało tu znaczenie. Piwo pszeniczne ma być kwaskowate w smaku.
Comment
-
-
Temat jest obrzydliwy i odpowiadam ostatni raz.
Wiki: Pot – wydzielina gruczołów potowych. Składa się głównie z wody (~ 99%), soli, tłuszczów, mocznika, kwasu mlekowego, węglowodanów, związków mineralnych(...)
Do tego kropelka nie skapuje bezpośrednio z gruczołu do brzeczki. Po drodze płynie po ręku, nodze itp zbierając z ciała inne zanieczyszczenia...
Jeśli nie zdezynfekowana łyżka może skazić, to kropla (lub kilka) potu również.
Comment
-
Comment