Pytania Klausa - temat zbiorczy :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #76
    Tylko spokój może nas uratować. W ogóle to dużo lepszy już nie będzie - ja bym rozpijał...

    Comment

    • klaus1973
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 104

      #77
      to moję podchodzi bardziej pod kwaśne niż kwaskowe i nadal mocno czuć drożdże
      nic trzeba w sobotę nawarzyć kolejnego pszeniczniaka

      pozdrawiam
      klaus
      Ostatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-27, 20:43.
      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
        nadal mocno czuć drożdże
        To chyba dobrze w pszeniczniaku? Jakie drożdże użyłeś?

        Comment

        • klaus1973
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.05
          • 104

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          To chyba dobrze w pszeniczniaku? Jakie drożdże użyłeś?
          Safbrew WB-06

          piwo się nie udało - nie ma co się łudzić
          trzeba ważyć kolejne i się bardziej pilnować

          saluti Piwowarzy
          klaus
          Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
            Safbrew WB-06

            piwo się nie udało - nie ma co się łudzić
            trzeba ważyć kolejne i się bardziej pilnować...
            Trzeba się pilnować, żeby takich byków nie walić:P

            Co do drożdży wb-06, to ja ich nie polecam następnym razem. Wiem, że są tanie, ale cudów z nich nie będzie. Mało ciekawe aromaty dają, piwo sprawia wrażenie wodnistego i jest mocno kwaskowate - zwłaszcza po np. trzech miesiącach, kiedy charakterystyczne nuty bananowo - goździkowe zanikają. Na Twoim miejscu bym się nie bał - jest szansa, że piwo nie jest zepsute, te drożdże tak po prostu mają

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #81
              Pszeniczniak POWINIEN być lekko kwaskowy! Ale nie kwaśny.

              Comment

              • dreads
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.09
                • 520

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Pszeniczniak POWINIEN być lekko kwaskowy! Ale nie kwaśny.
                Wiem, ale pszeniczniaki robione na WB-06 są bardziej kwaskowe niż te robione na innych, np weihenstephanach. Może autorowi wątku wydaje się, że piwo jest zepsute, z wcale tak nie jest

                Moje piwa robione na tych drożdżach na pewno nie są zepsute, a kwasek jest zdecydowanie ponad "przeciętną".

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #83
                  Nie powiedziałbym. Piwa robione na WB06 są mocniej odfermentowane niż na płynnych. Dlatego kwasek może być słabiej przykryty słodowością. Sam w sobie nie jest wadą.

                  Comment

                  • dreads
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.09
                    • 520

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie powiedziałbym. Piwa robione na WB06 są mocniej odfermentowane niż na płynnych. Dlatego kwasek może być słabiej przykryty słodowością. Sam w sobie nie jest wadą.
                    Masz rację. Miałem na myśli bardziej wrażenie kwaskowości niż wadę sensu stricto. Pokornie sypię głowę popiołem przed bardziej doświadczonym w piwowarstwie kolegą

                    Comment

                    • klaus1973
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.05
                      • 104

                      #85
                      czy pot może skwasić piwo

                      ponieważ mam kwaśne piwo - wypić można ale to nie jest na pewno to co chciałem wykonać
                      i do momentu butelkowania wszystko z piwem było super - smak i aromat typowej pszenicy
                      refermentacja za pomocą glukozy - wrzucana do butelki miarką (miarki nie wyparzyłem nie zdezynfekowałem)
                      tak samo z miseczką w której była glukoza
                      czy to jest możliwe aby z tego małego błędu był ten kwaśny smak

                      był to bardzo gorący dzień
                      piwo zaraz po zabutelkowaniu trafiło do piwnicy - 19-20 stopni
                      a po 5 dniach do lodówki na dalsze leżakowanie
                      strasznie się pociłem
                      i mogło co nie co skapnąć podczas przelewania do fermentatora z kranikiem
                      czy pot może skwasić piwo

                      dodam że otworzyłem z 5 butelek wszystkie równo kwaśny smak

                      pozdrawiam
                      piwowarów
                      klaus
                      Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #86
                        Jeśli nie pocisz się sterylnie to chyba tak... Niesmaczny temat...

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #87
                          Proponuję oznakować ten temat jako temat miesiąca.

                          ... strasznie się pociłem ...
                          Dobrze, że nie podmywałeś się w tym samym wiadrze ...

                          Chłopie, czy ty nie czytałeś nic o warzeniu piwa? Wszędzie podkreśla się podstawowy warunek - czystość. Zakładasz dziesiątki tematów, a podstaw nie chce się tobie przeczytać?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2010-07-28, 08:48.

                          Comment

                          • klaus1973
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.05
                            • 104

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Proponuję oznakować ten temat jako temat miesiąca.
                            Dobrze, że nie podmywałeś się w tym samym wiadrze ...
                            Chłopie, czy ty nie czytałeś nic o warzeniu piwa? Wszędzie podkreśla się podstawowy warunek - czystość. Zakładasz dziesiątki tematów, a podstaw nie chce się tobie przeczytać?
                            czytałem doczytałem
                            to jest jedna z możliwości - chłopie albo babo
                            i mało tego czystość jest u mnie bezwzględna - a teraz staram się znaleźć błąd - raczej koszulki nie wykręcałem - słowo podmywałeś jest nie grzeczne Chłopie
                            - nie chce ci się czytać i odpowiadać nie rób tego człowieku - piwo to nie ezoteryzm a ty mi .... się lansujesz

                            saluti Chłopie
                            klaus
                            Ostatnia zmiana dokonana przez klaus1973; 2010-07-28, 09:35.
                            Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #89
                              Tak czy siak wątpię, żeby kilka kropel potu miało tu znaczenie. Piwo pszeniczne ma być kwaskowate w smaku.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #90
                                Temat jest obrzydliwy i odpowiadam ostatni raz.

                                Wiki: Pot – wydzielina gruczołów potowych. Składa się głównie z wody (~ 99%), soli, tłuszczów, mocznika, kwasu mlekowego, węglowodanów, związków mineralnych(...)

                                Do tego kropelka nie skapuje bezpośrednio z gruczołu do brzeczki. Po drodze płynie po ręku, nodze itp zbierając z ciała inne zanieczyszczenia...
                                Jeśli nie zdezynfekowana łyżka może skazić, to kropla (lub kilka) potu również.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X