Znalazłem na forum kilka postów na temat podgrzewania zacieru do temperatury 78-80 st. podczas zacierania, np.: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=43077.
Opinie są raczej negatywne - większość pisze, żeby zakończyć na 72 st.
Jako, że jestem początkujący nie rozumiem, dlaczego opracowania i instrukcje jakie obecnie czytam zalecają podgrzewanie przed filtrowaniem, skoro już w 2004 roku fachowcy doszli do wniosku, żeby jednak nie podgrzewać.
To co robić, bo się trochę pogubiłem...
Opinie są raczej negatywne - większość pisze, żeby zakończyć na 72 st.
Jako, że jestem początkujący nie rozumiem, dlaczego opracowania i instrukcje jakie obecnie czytam zalecają podgrzewanie przed filtrowaniem, skoro już w 2004 roku fachowcy doszli do wniosku, żeby jednak nie podgrzewać.
To co robić, bo się trochę pogubiłem...
Comment