Temperatura końca zacierania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaA. Jeszcze jedno - co sie dzieje z tymi słynnymi garbnikami podczas dekokcji?
Swoją drogą pszenica nie ma łuski więc problem garbników jest w jej przypadku na pewno mniejszy. Jak robi się pilsy czyste smakowo (niektórzy wolą określenie bezsmakowe) to garbniki pewno dobry sensor może wyczuć, natomiast w piwach pale ale lub typu belgijskiego (tysiąc różnych smaków) to będzie to znacznie trudniejsze, jeżeli nie niemożliwe.Comment
-
No nie do końca się zgodzę, garbniki, czy taniny to nie jest jakiś tam smak, to jest konkretne uczucie ściągające w ustach. IMO to jest bardzo łatwo wyczuć. Choć fakt, faktem tylko raz piłem piwo domowe, w którym rzeczywiście mi to bardzo przeszkadzało.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-08-11, 11:09.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KopyrNo nie do końca się zgodzę, garbniki, czy taniny to nie jest jakiś tam smak, to jest konkretne uczucie ściągające w ustach. IMO to jest bardzo łatwo wyczuć.Comment
-
No na pewno trzeba się tego nauczyć, ale IMO to jest jedna z najłatwiejszych rzeczy. Wzorzec jest prosty - czerwone wytrawne francuskie wino, najlepiej Bordeaux, względnie zimny czaj z 2 torebek herbaty. Bardzo charakterystyczne uczucie ściągające w całej jamie ustnej.Comment
-
Postawmy pytanie inaczej. Dlaczego boimy się 4 wody wysłodkowej o ekstrakcie 1-2 Blg ze względu na garbniki, a nie tych poprzednich. Wytłumaczenie może być takie, że przy wyższym stężeniu cukrów w brzeczce trudno rozpuszczalne garbniki nie przechodzą do roztworu, a przy niskim stężeniu (ostatnie wody wysłodkowe) zaczyna pojawiać się ich coraz więcej. I z tego pewnie względu w bardzo gęstym zacierze podczas gotowania przechodzenie garbników jest niewielkie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FidoangelA ja na tym forum wyczytałem, że problemem jest PH. Nie zbyt szybkie wysładzanie, nie temperatura wód wysłodkowych, nie wysładzanie do niskiego blg ale właśnie złe, zbyt niskie PH wody wysłodkowej odpowiada za wyługowanie tanin i garbników z łuski.Comment
-
Z drugiej strony ciekawe czy możliwe jest wydobycie garbników z chmielu podczas normalnego (lub przedłużonego) chmielenia.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-08-11, 22:29.Comment
-
Fakt, powinienem był się precyzyjniej wyrazić, bo tak to można było zrozumieć...
Comment
-
No na pewno trzeba się tego nauczyć, ale IMO to jest jedna z najłatwiejszych rzeczy. Wzorzec jest prosty - czerwone wytrawne francuskie wino, najlepiej Bordeaux, względnie zimny czaj z 2 torebek herbaty. Bardzo charakterystyczne uczucie ściągające w całej jamie ustnej.Comment
-
Hmmm... to już może zależeć od składu wody. Destylowana/zdejonizowana będzie miała pH 7.0, ale ilu piwowarów wysładza destylowaną ? Różnice w dół czy w górę zapewne nie są zbyt duże, ale... tak naprawdę nie wiem, ile mogą wynosić. Trzeba by pewnie spojrzeć na ostatnią analizę składu w swoich wodociągach i sprawdzić jakie sole pływają w wodzie, żeby mieć chociaż orientację w którym kierunku idą te różnice.Comment
-
rafal_s: we Wrocławiu wg strony wodociągów aktualnie jest pH 7.7
A ja na tym forum wyczytałem, że problemem jest PH. Nie zbyt szybkie wysładzanie, nie temperatura wód wysłodkowych, nie wysładzanie do niskiego blg ale właśnie złe, zbyt niskie PH wody wysłodkowej odpowiada za wyługowanie tanin i garbników z łuski.Jak będę miał jakiś kwasik pod ręką to zastosuję, bo z problemem garbnikowym już się zetknąłem w jednej warce (IRA rzeczywiście budziło skojarzenie z herbatą, zwłaszcza przy minimalnym nagazowaniu, które uzyskałem).
wracając jednak do kwestii temperatur chciałbym zwrócić uwagę (o ile enzymy przechodzą do brzeczki), że ochłodzenie brzeczki po filtracji może spowodować ponowną aktywację beta-amylazy i rozkład części dekstryn. podgrzewając zacier do np. 76C mamy trochę więcej czasu na filtrację, natomiast jeżeli filtrujemy prosto do gara na palniku to już nie ma róznicy. Możliwe też, że skala zjawiska jest pomijalna...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RafalHmmm... to już może zależeć od składu wody. Destylowana/zdejonizowana będzie miała pH 7.0, ale ilu piwowarów wysładza destylowaną ? Różnice w dół czy w górę zapewne nie są zbyt duże, ale... tak naprawdę nie wiem, ile mogą wynosić.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .-
Channel: Sprzęt
2020-01-11, 12:41 -
-
Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Właśnie warze kolejną warke i podczas zacierania na 62 stopniach zepsuł mi się termometr. Jest święto wiec nie jestem w stanie go dzisiaj kupić. Jak wyjść z tej sytuacji? Proszę bardzo o pomoc kogoś doświadczonego.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.Jako,że piwo ze sklepu przestało mi smakować więc zainteresowałem się warzeniem domowym.czytam różne fora już od 4 miesięcy na temat fermentacji,dezynfekcji,butelkowania, oraz przeczytałem już wiki na temat zacierania,przerw jakie się stosuje oraz chmielenia i postanowiłem,że zakupię...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment