Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Temperatura końca zacierania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SetaA. Jeszcze jedno - co sie dzieje z tymi słynnymi garbnikami podczas dekokcji?
Swoją drogą pszenica nie ma łuski więc problem garbników jest w jej przypadku na pewno mniejszy. Jak robi się pilsy czyste smakowo (niektórzy wolą określenie bezsmakowe) to garbniki pewno dobry sensor może wyczuć, natomiast w piwach pale ale lub typu belgijskiego (tysiąc różnych smaków) to będzie to znacznie trudniejsze, jeżeli nie niemożliwe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziJak robi się pilsy czyste smakowo (niektórzy wolą określenie bezsmakowe) to garbniki pewno dobry sensor może wyczuć, natomiast w piwach pale ale lub typu belgijskiego (tysiąc różnych smaków) to będzie to znacznie trudniejsze, jeżeli nie niemożliwe.Last edited by kopyr; 2010-08-11, 11:09.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KopyrNo nie do końca się zgodzę, garbniki, czy taniny to nie jest jakiś tam smak, to jest konkretne uczucie ściągające w ustach. IMO to jest bardzo łatwo wyczuć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNie polemizuję, bo nie uważam się za dobrego kipera. Pewnie jest jak tak jak mówisz, chociaż ja tego uczucia nie doświadczyłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziPostawmy pytanie inaczej. Dlaczego boimy się 4 wody wysłodkowej o ekstrakcie 1-2 Blg ze względu na garbniki, a nie tych poprzednich. Wytłumaczenie może być takie, że przy wyższym stężeniu cukrów w brzeczce trudno rozpuszczalne garbniki nie przechodzą do roztworu, a przy niskim stężeniu (ostatnie wody wysłodkowe) zaczyna pojawiać się ich coraz więcej. I z tego pewnie względu w bardzo gęstym zacierze podczas gotowania przechodzenie garbników jest niewielkie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FidoangelA ja na tym forum wyczytałem, że problemem jest PH. Nie zbyt szybkie wysładzanie, nie temperatura wód wysłodkowych, nie wysładzanie do niskiego blg ale właśnie złe, zbyt niskie PH wody wysłodkowej odpowiada za wyługowanie tanin i garbników z łuski.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziChoć fakt, faktem tylko raz piłem piwo domowe, w którym rzeczywiście mi to bardzo przeszkadzało.
Z drugiej strony ciekawe czy możliwe jest wydobycie garbników z chmielu podczas normalnego (lub przedłużonego) chmielenia.Last edited by Seta; 2010-08-11, 22:29.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziHe, he, to nie takie proste. Co powiesz jak Ci napiszę, że zawartość skrobi w jęczmieniu waha się w granicach 63-67%?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo na pewno trzeba się tego nauczyć, ale IMO to jest jedna z najłatwiejszych rzeczy. Wzorzec jest prosty - czerwone wytrawne francuskie wino, najlepiej Bordeaux, względnie zimny czaj z 2 torebek herbaty. Bardzo charakterystyczne uczucie ściągające w całej jamie ustnej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNie bardzo rozumiem. Zacier ma sporo niższe pH (5,2-5,6) niż woda, która ma pH obojętne czyli 7,0.
Comment
-
-
rafal_s: we Wrocławiu wg strony wodociągów aktualnie jest pH 7.7
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA ja na tym forum wyczytałem, że problemem jest PH. Nie zbyt szybkie wysładzanie, nie temperatura wód wysłodkowych, nie wysładzanie do niskiego blg ale właśnie złe, zbyt niskie PH wody wysłodkowej odpowiada za wyługowanie tanin i garbników z łuski.
wracając jednak do kwestii temperatur chciałbym zwrócić uwagę (o ile enzymy przechodzą do brzeczki), że ochłodzenie brzeczki po filtracji może spowodować ponowną aktywację beta-amylazy i rozkład części dekstryn. podgrzewając zacier do np. 76C mamy trochę więcej czasu na filtrację, natomiast jeżeli filtrujemy prosto do gara na palniku to już nie ma róznicy. Możliwe też, że skala zjawiska jest pomijalna...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RafalHmmm... to już może zależeć od składu wody. Destylowana/zdejonizowana będzie miała pH 7.0, ale ilu piwowarów wysładza destylowaną ? Różnice w dół czy w górę zapewne nie są zbyt duże, ale... tak naprawdę nie wiem, ile mogą wynosić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNie bardzo rozumiem. Zacier ma sporo niższe pH (5,2-5,6) niż woda, która ma pH obojętne czyli 7,0."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment