Witam, bardzo chciałabym zacząć ważyć swoje pierwsze piwo, jak narazie mało wiem na ten temat, poszukałam troche w książkach dostępnych w księgarniach i znalazłam przepis:
20 dag szyszek chmielu
2 l jęczmienia
2 kg cukru
5 dag drożdży
12 l wody
Jęczmień przepłukac, następnie złożyć do garnka z przegotowaną wodą i zostawić aż napęcznieje. Po napęcznieniu odlac wode a zboże złożyć do kamiennego garnka lub emaliowanego naczynia. Naczynie przykryć kocem, pozostawić w ciepłym miejscu do momentu puszczenia przez jęczmień kiełków. Po zakiełkowaniu należy wsypać ziarno do garnka, zalać 8 l ciepłej wody i gotować przez 3 godziny. Do 2 l wody dosypac 2 kg cukru, wymieszać i zagotować. Szyszki chmielu zalać 2 l wody i gotować przez ok 3 godz. Wywary z jęczmienia i chmielu odcedzić, przelać do jednego pojemnika, dodać syrop, wymieszać i schłodzić do temperatury ok 30 C. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilosci wody i dokładnie wymieszać z płynem. Naczynie przykryc czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą pozostawiając na ok 24 h. Po upływie tego czasu odcedzic na sicie wyłożonym gazą. Wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąc i pozostawić na tydzień w chłodnym, ciemnym miejscu.
Co o nim myślicie?Wyjdzie z tego coś czy tak nie bardzo;/ zaznacze, że to będzie moje pierwsze piwo i boje się ze jak mi sie nie uda to się zraże do tego wszytskigo i nigdy więcej nie będe chciała tego robić.
Pomóżcie
20 dag szyszek chmielu
2 l jęczmienia
2 kg cukru
5 dag drożdży
12 l wody
Jęczmień przepłukac, następnie złożyć do garnka z przegotowaną wodą i zostawić aż napęcznieje. Po napęcznieniu odlac wode a zboże złożyć do kamiennego garnka lub emaliowanego naczynia. Naczynie przykryć kocem, pozostawić w ciepłym miejscu do momentu puszczenia przez jęczmień kiełków. Po zakiełkowaniu należy wsypać ziarno do garnka, zalać 8 l ciepłej wody i gotować przez 3 godziny. Do 2 l wody dosypac 2 kg cukru, wymieszać i zagotować. Szyszki chmielu zalać 2 l wody i gotować przez ok 3 godz. Wywary z jęczmienia i chmielu odcedzić, przelać do jednego pojemnika, dodać syrop, wymieszać i schłodzić do temperatury ok 30 C. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilosci wody i dokładnie wymieszać z płynem. Naczynie przykryc czystą ściereczką i obwiązać sznurkiem lub gazą pozostawiając na ok 24 h. Po upływie tego czasu odcedzic na sicie wyłożonym gazą. Wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknąc i pozostawić na tydzień w chłodnym, ciemnym miejscu.
Co o nim myślicie?Wyjdzie z tego coś czy tak nie bardzo;/ zaznacze, że to będzie moje pierwsze piwo i boje się ze jak mi sie nie uda to się zraże do tego wszytskigo i nigdy więcej nie będe chciała tego robić.
Pomóżcie
Comment