Dekantacja po chmieleniu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Dekantacja po chmieleniu

    Witam i proszę o podpowiedź.
    Jestem w trakcie studzenia brzeczki. Chmieliłem za pomocą granulatu w siateczkach muślinowych. Brzeczka jest mętna i proszę mi podpowiedzieć czy tę brzeczkę lepiej zdekantować i do fermentora dać tylko klar a męty (osad) wyrzucić czy fermentować całość?
    W brzeczce nic nie pływa, tylko jest mętna.
    Bardzo proszę o podpowiedź i z góry wszystkim dziękuję.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    zdekantować znad osadu, który będzie na dnie. Oj, nie poczytałeś foruma.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki Jacer.
      Właśnie czytałem kiedyś o tym, ale zrozumiałem, że dotyczy to tych co chmielą bez woreczków.

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #4
        Kiedyś chmieliłem przy użyciu woreczków i doradzam chmielić bez nich.
        Nie tylko piwo jest lepsze, ale też osad na dnie jest bardziej zwarty.

        Doskonałym sposobem jest też z pozostałego osadu wydobycie 1,5 litra czystej brzeczki i użycie jej jako środka do refermantacji zamiast cukru podczas rozlewu..

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
          Nie tylko piwo jest lepsze, ale też osad na dnie jest bardziej zwarty.
          Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Maciucha67
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.05
            • 128

            #6
            Strasznie długo to trwa. Temperatura jest już odpowiednia, a brzeczka ciągle mętna... Chyba do rana będę musiał czekać

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Doskonałym sposobem jest też z pozostałego osadu wydobycie 1,5 litra czystej brzeczki i użycie jej jako środka do refermantacji zamiast cukru podczas rozlewu..
            Dla mnie to niestety za wcześnie. Jeszcze niebardzo wiem jak odzyskać drożdże, a co dopiero takie wygibasy...

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maciucha67
              Strasznie długo to trwa. Temperatura jest już odpowiednia, a brzeczka ciągle mętna... Chyba do rana będę musiał czekać .
              I zapewne pozostanie mętna, zlewaj z wierzchu, tak z grubsza bez osadu. Jak wpadnie trochę to nic się nie stanie.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
                Na podstawie moich obserwacji jakie poczyniłem, przy czym należy właściwie rozumieć sowo 'bardziej zbity', że nie jest on jak piasek, ale na pewno bardziej ciąży ku dołowi aniżeli w wersji chmielenia w woreczkach.

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                  Na podstawie moich obserwacji jakie poczyniłem, przy czym należy właściwie rozumieć sowo 'bardziej zbity', że nie jest on jak piasek, ale na pewno bardziej ciąży ku dołowi aniżeli w wersji chmielenia w woreczkach.
                  Powinieneś napisać, że tworzy naturalne złoże filtracyjne i brzeczka już na początku spływa do tanków bardziej klarowna, wtedy nawet laik zrozumie istotę sprawy, a czy piwo dzięki temu jest lepsze ? nie zauważyłem a już kilka warek udało mi się wykonać
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                    a już kilka warek udało mi się wykonać
                    No właśnie, kilka, zrobisz kilkanaście to pogadamy.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Ale nudy... Co nie?
                      Dajta se na luz i nie stresujta sie nawzajem...
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                        Powinieneś napisać, że tworzy naturalne złoże filtracyjne i brzeczka już na początku spływa do tanków bardziej klarowna, wtedy nawet laik zrozumie istotę sprawy, a czy piwo dzięki temu jest lepsze ? nie zauważyłem a już kilka warek udało mi się wykonać
                        Nie. Chodzi mi o warstwe osadu jaka powstaje na dnie gara zaciernego po ostudzeniu brzeczki (ja chłodzę go w wannie z wodą, zmieniając ją co najmniej dwukrotnie) i zlewaniu wężykiem brzeczki do fermentatora znad tegoż osadu.

                        Na pewno jest to łatwiejsze, gdyż przy chmieleniu bez woreczków osad ten jest bardziej zbity, bardziej ciąży ku dołowi.

                        Również łatwiej osadza się na dnie podczas odzyskiwania resztek brzeczki/pozyskiwania rezerwy.

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                          ...a czy piwo dzięki temu jest lepsze ? nie zauważyłem a już kilka warek udało mi się wykonać
                          Na pewno jest lepsze. Ja wyczułem różnicę i to wyraźną.
                          Nie chodzi o nachmielenie-gorzkość, które zwiększa się minimalnie przy tej samej dawce chmielu, ale o coś czego nie umiem opisać.
                          Domyślam się tylko, że chmiel to nie są tylko alfa-kwasy, ale wiele innych składników dla których woreczek może być barierą.

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            Domyślam się tylko, że chmiel to nie są tylko alfa-kwasy, ale wiele innych składników dla których woreczek może być barierą.
                            No jasne, dziurawy worek jest straszną barierą dla tych wszystkich innych dobroci zawartych w chmielu
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                              Nie. Chodzi mi o warstwe osadu jaka powstaje na dnie gara zaciernego po ostudzeniu brzeczki (ja chłodzę go w wannie z wodą, zmieniając ją co najmniej dwukrotnie) i zlewaniu wężykiem brzeczki do fermentatora znad tegoż osadu.

                              Na pewno jest to łatwiejsze, gdyż przy chmieleniu bez woreczków osad ten jest bardziej zbity, bardziej ciąży ku dołowi.

                              Również łatwiej osadza się na dnie podczas odzyskiwania resztek brzeczki/pozyskiwania rezerwy.
                              Osad jest ten sam, przy chmieleniu w woreczkach czy bez, w tym drugim przypadku nasiąknięty chmiel bardziej wiąże osad, a jak byś przelewał do fermentora za pomocą kranika a nie dekantował z nad osadu to wtedy byś zauważył różnicę w zielonym piwie, na plus oczywiście
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • nonFelix
                                Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
                                nonFelix
                                Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

                                JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
                                2023-07-14, 12:19
                              • darekd
                                100 Blumen, El Dorado Pale Ale
                                darekd
                                Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

                                https://www.100blumen.at/

                                ekstr. 10,2%
                                alk. 4,3%

                                Aromat - chmielowy, ale wyraźnych owocowych tonów chmielu El Dorado nie wyczułem,...
                                2025-02-10, 16:30
                              • ART
                                Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
                                ART
                                New England IPA

                                parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
                                2024-12-07, 18:06
                              • darekd
                                Trumer, Obertrumer Herbstbier
                                darekd
                                Jesienne piwo z browaru z okolic Salzburga.

                                https://www.trumer.at/product/obertrumer-herbstbier/

                                Amber Ale, alk. 5,2%

                                Aromat - słodowy, słodsze śliwki i karmel
                                Piana - dość wysoka, niezbyt trwała, na dłużej trochę koronki
                                Barwa - brunatno-herbaciana,...
                                2024-12-04, 18:42
                              • darekd
                                Kessel & Kelle, The 900 Ale
                                darekd
                                Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

                                Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
                                2024-10-28, 22:32
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...