Dekantacja po chmieleniu
Collapse
X
-
A czy naddatek można dodać do fermentora na drugi dzień gdy drożdże już pracują?Comment
-
cześć
Nie, nie .... Robert to taki gość co wszytko wie najlepiej..... zresztą kilka postów niżej ponownie pisał o kadzi zaciernej. Niech się nauczy gdzie się zaciera a gdzie się warzy
anioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywychComment
-
Jakos tak sie składa. że przy odfermentowaniu z 13Blg do 3Blg, 2 litry rezerwy idealnie pasuje do 27 litów młodego piwa, a 1,5 litra do 20 litrów.
Wychodzi przyzwoicie średnio nagazowane piwo.
Nie robiłem tego jeszcze dla Osiemnastek, ale zdaje mi się, żę będą to odpowiednio 1,5litra i 1 litr rezerwy.
Jakos tak sie to wszystko układa w znormalizowane objętości butelek PET pasujące do domowych objetości warek.
Przy dolnej fermentacji i butelkowaniu zimnego piwa, trzeba rezerwy dać mniej (np. 1,5l a nie 2l na 27l) ze względu na rozpuszczony w piwie CO2 z fermentacji.Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2010-08-26, 13:07.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Ja chciałem poruszyć inną kwestię dotyczącą dekantacji brzeczki po chmieleniu. W piątek warzyłem Koelscha. Chmieliłem granulatem używając pończochy. Podczas chmielenia wytrąciło się mnóstwo białych glutów - to chyba dobrze (?). Problem w tym, że zaaferowany na maxa nie zdekantowałem osadów właściwie, tzn. nie odczekałem tych 20 minut przed przelaniem brzeczki z gara do fermentatora, w którym następnie chłodziłem. W skutek tego sporo tego "syfu" jest teraz w brzeczce, która fermentuje.
Czy to będzie miało odbicie w smaku piwa? Co to właściwie jest? Białka? Czy to właśnie był "przełom"?Comment
-
Te białe gluty to właśnie białka przełomu. Ich obecność w czasie fermentacji nie jest wskazana ale nie ma też co panikować. Postaraj się nie trzymać piwa zbyt długo na pierwszej fermentacji i nie "zaciągnąć" ich przy przelewaniu na cichą.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Miałeś jeszcze czas, by zdekantować brzeczkę po wystudzeniu w niedzielę, bo jak piszesz w innym wątku, to drożdże zadałeś w niedzielę rano, a potem jeszcze przewoziłeś te piwo 100 km. To na pewno się mu nie przysłużyło. Osady podczas przewozu ładnie się wymieszały, część się rozbiła na drobną zawiesinę która oblepia potem komórki drożdży skutecznie pogarszając fermentację, a trochę pewnie się rozpuściło co wpływa na stabilizację gotowego piwa.Comment
-
Co to znaczy "zbyt długo"? Tydzień to standard, czy 5 dni będzie OK? Chciałem odzyskać też gęstwę z tego nastawu. Czy obecność białek, o których mowa jest ku temu przeciwwskazaniem?Comment
-
Miałeś jeszcze czas, by zdekantować brzeczkę po wystudzeniu w niedzielę, bo jak piszesz w innym wątku, to drożdże zadałeś w niedzielę rano, a potem jeszcze przewoziłeś te piwo 100 km. To na pewno się mu nie przysłużyło. Osady podczas przewozu ładnie się wymieszały, część się rozbiła na drobną zawiesinę która oblepia potem komórki drożdży skutecznie pogarszając fermentację, a trochę pewnie się rozpuściło co wpływa na stabilizację gotowego piwa.Comment
-
Zależnie od temperatury fermentacji po 3-5 dniach większość cukrów jest pożarta i można właściwie przelewać. Zbyt długo to ponad 10 dni. W każdym razie na pewno polecam robienie cichej.
Co do gęstwy, to jak napisał Wogosz, białka raczej dobrze drożdżom nie robią. Jeżeli po prostu użyjesz osad do kolejnej warki to razem z drożdżami przeniesiesz też te osady. Sprawę możne poprawić przemycie gęstwy (pozwala oddzielić część zanieczyszczeń) ale nie jest to prosta operacja, szczególnie dla początkującego adepta piwowarstwa.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Od razu powinienem zapytać o BLG jakim powinienem się sugerować decydując się na zakończenie cichej. Istnieje taki wyznacznik? Czy też za "większość cukrów" mam uznać więcej niż połowę początkowego BLG?Comment
-
Teoria, której nikt chyba nie przestrzega, powiada, że na druga fermentacje należy przelać gdy do końca fermentacji pozostało jeszcze 1-2°Blg. Jeżeli zacierałeś w typowy sposób (30/30) i początkowy ekstrakt wynosił około 12°Blg to FG powinno wyjść około 3 (oczywiście trochę zleży od drożdży). Jeśli zatem chcesz się bawić w mierzenie ekstraktu pozornego to przelać powinieneś juz przy 4-5°Blg. Ja bym sie jednak tym nie sugerował bo uważam, że grzebanie w piwie nie robi mu dobrze i raczej polecam przelanie, gdy piana zaczyna zanikaćPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Martwi mnie tylko ta nieszczęsna gęstwa, którą chciałem odzyskać. Będę musiał jednak poczytać o tym przemywaniu. To nie może być jakaś czarna magiaPrzecież jej nie wyrzucę
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tprgdzie znajdę szczegółowe wyjaśnienie tych zależności, o których napisałeś. Mianowicie chodzi mi o pogorszenie fermentacji przez białka i polepszenie stabilizacji przez... (też białka?).
Co do gęstwy, to nie używałbym jej drugi raz. Białka to świetna pożywka dla drobnoustrojów i taka gęstwa jest bardziej podatna na zakażenie, a drożdże oblepione tymi osadami nie wiadomo jak będą się sprawować. Masz za to okazję, aby spróbować zrobić starter (co na pewno się przyda na przyszłość). Pobierz niewielką ilość drożdży po burzliwej fermentacji, lub z piany na piwie i namnażaj je w starterze z brzeczki wg zaleceń z forum. Brzeczkę można zrobić z suchego ekstraktu (zawsze warto go mieć w domu) lub pobawić się w zacieranie niewielkiej ilości słodu, albo podebrać podczas warzenia następnego piwa. Wtedy wyprowadzisz czystą kulturę drożdży, bardzo aktywnych i pozbawionych osadów białkowych. Jak się nie uda, to niewielka strata, a za to kolejne zdobyte doświadczenie.Comment