Dekantacja po chmieleniu

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 30

Ja tylko dodam, że drożdżaki, które tpr użył i tak bezczelnie oblepił osadami białkowymi, to już ich trzecie pokolenie. Pierwsze dwa sam oblepiałem (przy czym drugie pokolenie przy okazji mchem irlandzkim, o czy, tpr mówi w innym wątku)

Kierowały mną te same obawy o zakażenie (młody jestem, uczę się i po prostu boję grzebać przy fermentatorze ), ale następne piwko postaram się już zdekantować
    w burzliwej - Dubbel
    w cichej - Dunkel Weizen
    w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
    w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

Comment

Related Topics

Collapse

• nonFelix
      Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
      nonFelix
      Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
      2023-07-14, 12:19
    • darekd
      100 Blumen, El Dorado Pale Ale
      darekd
      Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

https://www.100blumen.at/

ekstr. 10,2%
      alk. 4,3%

Aromat - chmielowy, ale wyraźnych owocowych tonów chmielu El Dorado nie wyczułem,...
      2025-02-10, 16:30
    • ART
      Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
      ART
      New England IPA

parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
      2024-12-07, 18:06
    • darekd
      Trumer, Obertrumer Herbstbier
      darekd
      Jesienne piwo z browaru z okolic Salzburga.

https://www.trumer.at/product/obertrumer-herbstbier/

Amber Ale, alk. 5,2%

Aromat - słodowy, słodsze śliwki i karmel
      Piana - dość wysoka, niezbyt trwała, na dłużej trochę koronki
      Barwa - brunatno-herbaciana,...
      2024-12-04, 18:42
    • darekd
      Kessel & Kelle, The 900 Ale
      darekd
      Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
      2024-10-28, 22:32
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...